Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mít euro, to bychom teprve zírali na propad

16. 4. 2009
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Partners mají problém s tokem peněz, došlo k velkému poklesu prodeje produktů a Vy tady píšete takové nesmysly..

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohout, nechápu Vás...

Nahlásit

-
0
+

cast z tech 200 mld zase docela rychle odepluje, neb bude pouzita na nakup veci z EU. Jinak by se stav bezneho uctu CZ automaticky zvedl o 200mld CZK. Detailnejsi rozbor se mi delat nechce.Je otazka jestli se CEZ bude zase tak zajistovat, protoze to bude pro nej podstatne drazsi letos nez loni (vyssi volatilita meny = vyssi cena).Posileni ceske koruny moc CZ ekonomice nepomuze, vzhledem k tomu ze dva nejvetsi obchodni partner - nemecko a slovensko jsou EUR, a obecne je eurozona tusim neco kolem 70+% ceskeho exportu.Dalsi veci jsou zahranicni investori, kteri kupovali dluhopisy, na coz museli koupit CZK, a ted tomu je spise naopak.Spekulativni komunita se, dle toho co slysim, presouva spise k PLN, coz CZK taky moc nepomuze.OSobne si myslim, ze koruna bude kopirovat situaci v nemecku (nemecko se zlepsuje -> koruna nahoru, nemecko zhorsuje -> koruna dolu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dle mého názoru koruna filtruje především vnější vlivy, neboli tlačí dolů inflaci a nedovolí u nás deflaci. Pouze nechápu analytiky, kteří předpovídají oslabovaní koruny, když jenom v tomto roce má připlout z evropských fondů do ČR 200 mld Kč. To je takový objem peněz, který nedovolí její oslabování. Když k tomu přičteme, že se v červnu nebo červenci začne ČEZ zajišťovat proti výkyvu koruny ... nejsem analytik, ale proč by měla koruna oslabovat???

Nahlásit

-
0
+

Je sice pravda ze pujcky nefinancnim korporacim stoupli rocne o 7-8 procent (dle mesice), ale casova rada ma vyrazne klesajici tendenci. Lonsky prosinec pujcky rostli o 9.5 procenta, v lednu o 8.8 procenat, unor o 7.6 procenta - mezirocne. Absolutne uvery firmam padli mezi lednem a unorem, a v podstate se moc nepohla od rijna 2008 (4,827 vs 4,874 bil EUR - t.j. mene nez o procento za posledniho pul roku). Jinymy slovy, vysoky rust v prvni pulce minuleho roku jeste porad tahne rocni cislo.Pujcky pro domacnosti rostli v unoru jen o 0.7 procenta, a casova rada vykazuje uplne stejnou klesajici tendenci - pokud se podivate na hypoteky, tak ty padaji hodne strme. Tam je absolutni cislo taky nic moc - v podstate pod urovni Q3 2008 (4,936 vs 4,907 bil EUR). Takze tady uz ani H1 2008 moc nepomaha.Data jsou z tabulky 2.4, strana 14 priloh ECB mesicniho buletinu pro duben 2009 http://www.ecb.int/pub/pdf/mobu/mb200904en.pdfPochybuji ze by pokles byl tim, ze domacnosti nebo podniky pujcky nechteji, specialne pri soucasnych relativne nizkych sazbach.

Nahlásit

-
0
+