Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak se nám zkazilo mléko

6. 5. 2009
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jenomže k té výrobě, balení, dopravě a prodeji potřebujete víc než jen to mléko.Kdyby o vesmíru psal jen ten, kdo tam byl, tak se do něj nikdy nikdo nepodíval. Naopak největší podíl na rozvoji kosmonautiky a poznání vesmíru měli ti, kteří v něm nikdy nebyli.Ono to totiž není o tom mléko vyrobit, ale vyrobit jej s nízkými náklady a pak výhodně prodat. A tyto činosti zemědělci nezvládají. A dokud se budou spoléhat na stát a ne sami na sebe (jak uváděl pan Ender o Novém Zélandu), tak se situace nijak nezmění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

zajimalo by me jak nekdo muze psat clanek o tehle problematice kdyz tomu vubec nerozumi a nedela do toho !!!!!!!!!!to je jak kdybych psal o vesmiru a nikdy tam jsem nebyl !!!a kdyz pisete jak zemedelci se maj dobre atd.. proc tam nejdete pracovat a vydelavat kdyz tak bohatnou!!!

Nahlásit

-
0
+

jedinej kdo na tom vydelava je mlekarenský prumysl, vemte si to ze koupi litr mleka za 6 kc a pak proda za 10kc a nasledne nejake ty vyrobky, vemte si to kolik treba stoji syry !!! a koik mleka se do nej spotrebuje ze?

Nahlásit

-
0
+

Přiznávám, že jsem z Vašich reakcí úplně v rozpacích. Proč pořád berete do pusy farmáře? To si opravdu myslíte, že je to on, kdo má vliv na cenu? Farmář je donucen akceptovat výkupní cenu mlékárny! On je ten s nejmenším podílem, pokud vůbec nějaký má. To opravdu věříte tomu, že má možnosti jako někde v učebnici makroekonomie? Náklady v zemědělství nejdou odstranit tak lehce jako ve výrobě. Dobytek musí žrát, musí mít střechu, pastviny, očkování... To je 1. roztříštěnost farem a státem tolerovaný mafiánský výkup mléka (ono vlastně není na výběr) 2. neefektivní, neekonomický a hlavně podpásový systém dotací zemědělské produkce 3. konzumně zaměřené priority populace (dobré mléko je to levnější, bez ohledu na to že je naředěné a o kvalitě s úspěchem pochybuji)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale to je to, co u nás nechtějí slyšet :-) Vyrábět a zpracovatelům prodávat hlavně LEVNĚ, nejlíp zadarmo. Ať mají všichni kromě zemědělce dost místa na obohacení. Do toho neuvěřitelně rozežraní rádoby zemědělci z Francie. Ale abych jim nekřivdil... to je i dotovaná (nebo racionalizovaná) produkce z USA, Nového Zélandu, Austrálie... Už se v tom nechci patlat, protože na FinMagu, i když ho čtu rád, se tenhle problém prostě nevyřeší.Já nevím, co se stane, pokud u nás zemědělství vytlačí pasivita mocných, ale dobrá ta situace nebude. A zachránit se dá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

dobrý den, z toho co tu nekteri pisou je mi skutecne zle!!! vsude ve svete si stat hycka sve zemedelce, jen u nas se je snazi zlikvidovat a chteji dovazet z ciziny, ale neuvedomuji si ze cesti zemedelci radsi budou vyvazet a cesko nasledne bude kupovat suroviny draz...A kdyz vam da mlekarna 6 kc za litr mlika ? to je opravdu asi strasne moc kdyz naklady jsou okolo 8kc, takže zemedelec to musi dodotovat z rostlinne vyroby a nebo zlikvidovat chov. jenze obnova pak skotu neni za tyden ale trva nejakych par let... a ty naklady jsou realne, pac nasi maj famu cca 400 krav, volne ustajeni, automaticke dojeni a stále se to musi dotovat. takze to dospeje akorat k tomu ze urodna puda zhyne hladem, zaroste plevelem a cesky stat bude vesele dovazet za penize z cizinya cesti zemedelci nebudou mit co delat !!! to jsme to dospeli s eu!!! vzdy jsme byli samostatni..

Nahlásit

-
0
+

Vážený pane Černý, v současné době, kdy poklesly komodity, tak nejen farmáři, ale mnoho dalších oborů zažívá složité období. Ptali se nás farmáři v minulém roce, zdali ceny nad 10 korunami jsou pro nás akceptovatelné a jestli čistě náhodou nejsou nemorální? Dnes, kdy ceny klesly (a ZPRACOVANÉ MLÉKO LZE NAJÍT V OBCHODECH ZA 10 KORUN), tak chtějí pomocnou ruku státu. To je jako, kdybych prodával zmrzlinu na pláži a chtěl, aby mi stát zaplatil za období podzimu a zimy, protože v tomto období jsou pláže prázdné.Na konci článku jsem se našich farmářů částečně zastal, protože problém je zcela jinde. Pevně věřím, že nastane den, kdy se všechny dotace v zemědělství zruší a třeba taková Francie nás přestane zavalovat vínem pochybné kvality.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, a bohužel to nejspíš dopadne tak, že se odmítnou všechna logická a záchranná řešení na racionalizaci a integraci, a mlékárenská výroba u nás padne ve prospěch importu. Problém je u nás a u cizích přespříliš socializovaných zemědělců v tom, že zaspali konkurenci a nejsou schopni koordinovaně vyjednávat, inovovat a bránit své pozice. Farmy jsou ve srovnání se světovým trendem příliš malé, mají vysoké jednotkové náklady (k tomu většinou fixní) a nedokáží bojovat s monopoly výkupů a distribuce. Doba na účinné řešení v rámci ČR už je pasé, teď je spása v zavření dotačních kohoutků EU a Francie a přežijí jen ti schopní. Produkce mléka není jen o mléku, je to krajinotvorba, produkce masa a vliv na zahraniční obchod... Ročílilo mě jak jednoduše se podává problematika, která dalece přesahuje vliv těch farmářů a výrobců, kteří jsou v celém kolosu míň než kolečkem. Bohužel.

Nahlásit

-
0
+

Zemědělství jako celek je v historicky rekordním zisku, takže o bídě s nouzí bych pochyboval. Na druhou stranu je pravda, že na cenách vydělávají zpracovatelé a obchodníci a zisk zemědělců je výhradně díky dotacím EU. Jak se píše v článku a dokládá to i pan Ender - je něco shnilého v zemědělství evropském.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Predpokladam, ze piste o ceskych farmarich? Zajimalo by me jestli z vlasni zkusenosti. To nemyslim jako utok, ale byl by jsem rad kdyby mi nekdo kdo s tim dela objasnil jak je mozne ze farmari na Novem Zelandu (se kterymi mam osobni zkusenost) na mliku drsne vydelavaji presto ze jejich nejblizsi vetsi trh je ctvrt zemekoule daleko (Cina), a nejvetsi trh (Evropa) je tak daleko jak to jen jde, jsou tam omezovani tarify a NZ vlada neposkytuje zemedelcum zadne dotace.Nebude to napr. tim ze misto roztristeni si zalozili vlastni velkou exportni spolecnost (puvodne nekolik, ale casem se spojili), ktera ma podstatne vetsi paku pro urcovani cen, a take tim ze misto prodavani mlika prodavaji vetsinou neco trochu dale (bud primo mlecne vyrobky, nebo hlavne susene mleko).Irove na tom take nebyli uplne nejhure, ted je to uz asi trochu jine, ale tam to moc dobre neznam.Nevyhodou NZ modelu pro NZ je ale to, ze NZ mleko/mlecne vyrobky stoji v cizine mene nez na Zealandu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den pane Lazareviči. Už jsem se uklidnil, takže Vám to zkusím podat srozumitelně a v klidu :-) Předně LŽETE s tvrzením, že na cenách mléka vydělávájí farmáři a chovatelé. Ti třou bídu s nouzí a světe div se, mlékárenská výroba (NE zpracovatelství) se pohybuje na hraně, kdy už nepokrývá část variabilních nákladů. Zisk tvoří mlékárny a zpracovatelé, skutečné zdroje mléka (farmy, chovatelé...) mají zanedbatelný vliv na finální ceny mléka. Ten, kdo prosperuje jsou zprostředkovatelé, obchodníci a zpracovatelé mléka. Citaci farmáře: Stát nás vydírá, nejenom chápu, ale klidně podepíšu. Bohužel je to tak. Nečekám, že prozřete, ale rád bych, kdybyste se nad tím hlouběji zamyslel, než psát článek o tom, jak farmáři odírají na vysokých cenách mléka spotřebitele, když je tomu zcela jinak... :-/

Nahlásit

-
0
+