Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Deflační zkušenost Japonska

8. 6. 2009
 5 546
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

S tim se neda nez souhlasit. Fascinuje me to specialne u nemovitosti, ktere jsou (pro vetsinu lidi) spotrebnim statkem a ne investicnim statkem (neboli, bydlet musime). Ja bych radsi bydlel v krasnem byte ktery koupim za 10tisic nez v krasnem byte za 10 milionu :).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Narust produktivity nezvysi mnozstvi penez v systemu.Pred zvysenim produktivity bylo v system x penez, po zvyseni je porad x penez, akorat koupite za ne vice (o 2%).Rekneme ze je v systemu 100 korun, a kazdy den se "otoci" tim ze koupi 100 rohliku (pomijim komplikace jak cely ten kolobeh funguje atd..)Nekdo prijde ze zpusobem jak vytvorit dalsi 2 rohliky, tak cena klesne na cca 98haleru za rohlik (stejne mnozstvi penez se snazi zaplatit za vice rohliku). Pokud pridam do obehu 2 koruny, situace se (teoreticky, casem) stabilizuje zase na 1 korune za rohlik, a mate cenovou stabilitu - muzete predpokladat ze za rohlik zaplatite porad korunu.Je jedno jestli me rohlik ted stoji (chvilicku) 98haleru a mam kratkodobou cenovou inflaci 2% (ziskanou napr. rozsirenim menoveho zakladu, nebo vyssi rychlosti penez, nebo cimkoli jinym), tak dostanu rohlik za (zaokrouhlene) korunu, stejne tak rohlik stoji ted (chvilicku) 1.02Kc tak kratkodoba 2% deflace cenu rohliku shodi na (zaokrouhlene) 1Kc. Strednedoba cenova inflace je 0% (=produktivita 2%-rozsireny menoveho zakladu o 2%)To, ze centralni banky rikaji ze chteji cenovou stabilitu ale maji ve skutecnosti STREDNE/DLOUHODOBY inflacni cil CENOVOU (neb ruzne CPI jsou meritka cenove hladiny) 2% inflaci samozrejme cenova stabilita neni - dalo by si tvrdit ze menova inflace (zvysovani zakladu) 2% pri rustu produktivity 2% je cenove neutralni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já nemířím na produktivitu. To už bychom mohli zajít až do kvality, hédonických úprav atd. atd. To nebylo účelem mého příspěvku..Mířil jsem na asymetrii vnímání pohybu cen.Když ceny stoupnou o 2-3 procenta, tak je to cenová stabilita. Když ale sklesnou o 0,5%, tak je to rázem problém...P.S.Ono je to podobné i u akcií. Problém je vždy jen při jejich pohyb dolů, nikdy ne nahoru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trosku jste to popletl.Inflace je mira znehodnoceni penez, lze ji vymezit napriklad jako zmenu podilu peneznich jednotek ku ostatni produkci (absolutni zmenu cenoveho indexu).Pokud produktivita roste o vami zminena 2%, pak by pri konstantnim mnozstvi penez doslo (zaokrouhlene) k 2% deflaci. Dochazi ke zhodnoceni penez. Potud jeste v poradku.Ale pokud v teto stejne dobe vytvorite 2% inflaci, znamena to, ze jste (zaokrouhlene) zvysil mnozstvi penez o 4%. Penize se vzhledem k produktu znehodnocuji.Stav, ktery chcete ilustrovat, totiz neni "vytvarenim 2% inflace", ale stav vytvareni 0% inflace za pomoci 2% narustu mnozstvi penez v obehu.Cenova stabilita znamena nepritomnost inflace nebo deflace, tudiz stav, kdy mnozstvi penez v obehu roste/klesa stejnym tempem jako ostatni produkce. Penize se ani nezhodnocuji, ani neznehodnocuji.Je to dusledek definice inflace a prace s ni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

naprosto souhlasím.viz. http://www.zkopce.blogspot.com/search/label/Reflex

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono je to cele strasne komplikovane, s mnoha faktory, a na vice nez jen komentar. Napr. v podstate tam (jeste porad dle toho co slysim) je dulezitejsi do ktere skoly jste chodil nez co umite/jak jste dobrej, a jak dlouho u firmy jste (pokud jste "zivotak") .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nesouvisí pokles procenta pracovníků zaměstnaných na celý život spíše s přejímáním západního managementu a zvyšováním produktivity - jistá pozice na celý život je dnes v Asii vnímána spíše jako brzda, která neumožňuje schopným mladým přeskočit v hierarchii kariérně starší. Hodně proto udělala ekonomická krize z 98 a zásahy MMF. Tradice "doživoťáků&quo t;je ale i tak stále obrovsky silná...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Take tvrzeni, ze Japonsko krize (deflace) neposkodila neni pravdive - struktura pracovniho trhu v Japonsku je ted velice jina nez byla pred dvaceti lety, s docela velkym dopadem na celou spolecnost. Vetsina novych pracovnich prilezitosti uz nejsou na cely zivot (shuushin koyou). Hodne velka cast mladych lidi jsou tzv. freeters (furita), zamestnani na castecny uvazek nebo na dobu urcitou. Nejnovejsim "padlym" je Nomura kde velka cast japonskych investicnich bankeru (tusim dve tretiny) presli z celozivotniho kontraktu na zapadni styl (s podstatne vetsim bonusem, ale take moznosti byt vyhozen "na hodinu").Doporucuji docela dobre kratke shrnuti Japonske krize (v anglictine) http://brontecapital.blogspot.com/2009/05/tale-of-two-banking-crises-japan-and.html

Nahlásit

-
0
+

Deflace Japonsko neposkodila mozna take z duvodu ze ji uspesne exportovali - v podstate je Japonsko velkym exporterem nejenom zbozi ale take kapitalu (jen v posledni dobe ho predbehla Cina). Mimo jine export kapitalu proto, ze kupovat Japonske akcie v poslednich dvaceti letech bylo vice nez ztratove - index je v soucasnosti na mene nez jedne ctvrtine sveho maxima, dosazeneho skoro pred dvaceti lety. Krasny protipriklad pro tvrzeni "akcie v delsim horizontu budou vzdy jenom posilovat" - ale bohuzel ho malokdo pouziva.Takze za natistene penizky se rychle nakoupily dolary (specialne AUD a NZD), ktere meli nasobne vyssi urokove miry (5-9% misto 0% na JPY), coz mimo jine vedlo okamzite k oslabeni meny (nakup cizi meny = prodej vlastni meny = oslabeni meny), coz vedlo k posileni exporteru atd.. Samozrejme, predloni se to obratilo a japonsti investori utrzeli docela velke ztraty. Navic deflace pro Japonsko (s velkymi usporami obyvatelstva) je prospesna - deflace pro US (s velkymi dluhy obyvatelstva) je smrtici.

Nahlásit

-
0
+

No, dovolim si mirene nesouhlasit (na technikalite :) )Nejdrive konstatuji, ze inflace/deflace je zde minena cenova, ne penezni jako takova. Taky se zde nezabyvam jestli (a proc) je nebo neni cenova stabilita dobra.Pokud produktivita roste rekneme o 2%, znamenalo by to pri konstantni mene ze ceny padnou o (cca) 2% - za stejnych nakladu se vyrobi vice, tudiz bud muzou spadnou ceny nebo vzrust zisky (v konecnem dusledku to same, za teoretickeho predpokladu volne souteze a konkurence nakonec ceny padnou - alespon dle klasicne teorie volnych trhu :) )Tudiz, vase penize koupi vice - coz rozhodne neni cenova stabilita. Pokud ale ve stejne dobe vytvorite inflaci (cca) 2%, ceny zustanou stejne, takze mate cenovou stabilitu.Jeste jednou zduraznim ze nerikam jestli je cenova stabilita dobra nebo spatna - protoze jednoznacna odpoved dle meho nazoru stejne neexistuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Také jste si všimli různého zacházení s inflací a deflací?.Pokud je inflace 2-3%, je to cenová stabilitaPokud je deflace 0,5%, tak je to velké riziko deflace a proti tomu se musí za každou cenu bojovat...

Nahlásit

-
0
+