Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Afrika na rozcestí

19. 6. 2009
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já jsem v Alžársku prožil půl roku ještě jako batole. Otec zde dopisoval.V Alžírsku sice v této době byla ekonomická stagnace a těžký život, ale kdo pracoval, tak hlady neumíral. Po vítězství Islámské fronty spásy začalo období strachu a nenávisti a další stagnace.A pokud se jedná o Váš argument, že Francie těžila či vydělávala na Alžírsku, tak ho musím zpochybnit. Především počtem arabů ve Francii, kterým tato země dala občanství a můžou se tedy těšit ze stejných práv. Škoda, že né povinností. Podívejte co přinesla navláda "zlých mocností" třeba takovému Hongkongu či Macau. Kdyby Britové zůstali v Indii, tak se dneska nemluví o Číně jako o další velmoci. A ještě bych uvedl příklad Slováku, kteří "nechtěli sponzorovat Prahu" a rozdělení Československa vedlo k dalšímu ekonomickému pádu Slovenska. O tom, jak bylo Slovensko zaostalou zemí za první republiky či po druhé světové válce netřeba mluvit. Kdyby nebylo dobré vůle Čechů, tak se potáceli ještě ve větším bahně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže existuje pokrok a pokrok... A Alžírsko je skutečně krásným příkladem. Příkladem toho, že podle výše HDP (nebo "pokroku") není možné soudit kvalitu života v daném teritoriu. A platí to dvojnásob, pokud hovoříme o bývalých koloniích a záslužném know-how Francouzů (potažmo všech kolonizátorů).Jen pro příklad:V roce 1909 tvořili Muslimové 90 % populace Alžírska a produkovali jen 20 % lokálního HDP. Na tom zase není, z tohoto pohledu, nic až tak špatného, jenže... Těch od těch samých 90 % procent Alžířanů pocházelo 70 % příjmů z přímých daní a 45 % z celkových daňových příjmů. O tom, kdo kontroloval přerozdělování těchto peněz netřeba mluvit... Francouzské koloniální vily s fontánami jsou do dnes hmatatelným svědectvím, kam že příjmy směřovaly. Zato obydlí Muslimů i dnes v Alžírsku vypadají podobně, jako před nástupem Francouzů v roce 1830!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, že by pomohlo zrušení dotací v zemědělství. To je však na jiný článek. Psal jsem o tom i seminární práci, tak v případě zájmu Vám jí mohu poslat. Pokud se jedná o kolonialismus, tak některé země v závěrečné fázi dosáhly takového pokroku o kterém by se jim jinak mohlo pouze zdát. Krásným příkladem je Alžírsko, které bylo za Francouzů několikrát hospodářský vyspělejší zemi než Čína a dosahovalo úrovně některých východoevropských zemí. Dnes se Čína a Alžírsko téměř srovnaly a východoevropské země jsou podle HDP na obyvatele na tom několikrát lépe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vzhledem k africké koloniální historii (plně využívající západního know–how :-)) se ani nedivím, že jsou Afričané k přenechávání zemědělské půdy cizincům skeptičtí...Zároveň mi není úplně jasný argument, že čím více půdy bude ve vlastnictví cizinců, tím více devizových příjmů do země přiteče. Není to přesně naopak? Nebudou si naopak zahraniční firmy zisky ponechávat pro sebe.Nepomohlo by spíš zrušení mnohdy nelogických subvencí do zemědělství v rozvinutých zemích?

Nahlásit

-
0
+