Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Novou firmu snadno a rychle

23. 7. 2009
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Stačí se pořádně dívat, a je to. Například http://www.profispolecnosti.cz to zařídí cobydup =)

Nahlásit

-
0
+

Pro pořádek ještě před dovolenou, na kterou dnes odjíždím: pana Čížka jsem samozřejmě žádal o odpověď. Slíbil ji dnes odpoledne, až se vrátí z nějakého jednání.Ještě jedna věc, pokud jde o náskok České spořitelny v případě zřízení účtu pro dosud nevzniklou společnost. Netvrdím, že tento účet zřizuje pouze spořitelna. V daném systému www.ZalozFirmu.cz, ho má ale na starosti jen ona (což je na jedné straně logické, na druhé straně to pochopitelně může někoho iritovat). Jistě si, stejně jako jiné banky při složení peněz v rámci boje proti praní špinavých peněz ověří, co to je za peníze. Pokud by pak do hry vstupovala jiná banka, což by mělo být možné, musí si znovu ověřit kvůli ochraně před špinavými penězi totéž. Alespoň tak to chápu. Takže předpokládám, že to průběh založení nové firmy přece jen o něco zbrzdí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud pan Čížek trvá na počtu devíti úřadů, pak by bylo přínosné, kdyby je vyjmenoval.Vím že v minulosti bylo potřeba navštěvovat Katastr nemovitostí a korespondenčně navštívit Trestní rejstřík, ale to vše už dnes zvládá notář.Jak už jsem řekl - já jsem při zakládání firmy navštívil jen čtyři úřady (respektive pět, budeme-li banku považovat za úřad) a firma existuje a funguje, takže to evidentně stačí.Přiznávám že formuláře jsem nepočítal, protože většinu z nich připravil a vyplnil notář a já jsem je jen podepsal nebo předal k podpisu dalším osobám (jednatel, majitel nemovitosti kde má společnost sídlo). Vlastní rukou jsem vyplňoval formuláře pouze na finančním úřadě (dva) a na živnostenském úřadě (jeden), celkem tedy tři.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pojďme se bavit trochu konkrétněji. Zakládal jsem s.r.o. v květnu, takže si troufám tvrdit, že moje zkušenosti jsou aktuální.Ten "účet pro dosud nevzniklou společnost" zakládá každá banka, protože je to ze zákona nutnost pro složení základního kapitálu. Všechny banky, u kterých jsem si to ověřoval, tento účet po vzniku společnosti transformují na běžný účet, takže zde žádný náskok u ČS nevidím.Můj postup při zakládání účtu byl následující: prostudoval jsem nabídky několika bank, rozhodl jsem se pro GE, přišel jsem na pobočku se společenskou smlouvou nové společnosti a s občanským průkazem, založil jsem výše zmíněný účet (rovněž zdarma), obratem jsem na něj převedl 200.000 Kč z mého soukromého účtu u tytéž banky a okamžitě jsem dostal "potvrzení o složení základního kapitálu". Kdybych v tu chvíli už měl všechny ostatní papíry, tak jsem mohl jít z banky přímo na Krajský soud.Po zápisu do obchodního rejstříku jsem do GE přinesl výpis z obchodního rejstříku, požádal jsem o odblokování vkladu (tzn. transformaci účtu na běžný účet) a zároveň o zrušení účtu a převod celého zůstatku na účet u Fio, kde jsem s penězi už následující den mohl disponovat.Ani při první ani při druhé návštěvě banky (cca. 30 a 15 minut) jsem nezaznamenal jakékoliv zdržení z důvodu prověřování původu peněz nebo něčeho jiného. Neumím si proto představit, v jak by mohla ČS tento proces zkrátit. Obávám se, že zde musí být nějaké nedorozumění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, ověřit, zda nejde o praní špinavých peněz, musí i Česká spořitelna. Ta má ale časový náskok. Nejprve totiž zřizuje nové firmě zdarma "účet pro dosud nevzniklou obchodní společnost" a ten se pak mění na normální.Když jsem se ptal, jak je to s možností, že by si firma převedla účet k jiné finanční instituci, bylo mi řečeno, co jsem napsal.Bakšiš, o němž píšete, se mně ani nikomu z kolegů - šlo o tiskovku - zjistit nepodařilo a nevím, zda se to dozvíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud musí nějaká banka ověřit kvůli praní špinavých peněz, "jak to s penězi je", tak to musí udělat i ČS, ne? Základní jmění je vždycky 200, a to i při použití účtu "partnerské banky".Zajímalo by mě, jak velký bakšiš za to "partnerská banka" provozovateli platí:)Ne že by mi to přišlo nemístné, mobilní operátoři také zřídí mobilní číslo a navíc telefon zdarma za to, že jim pak klient platí měsíčně podle tarifu. Předpokládám, že ČS si na poplatcích vzniklých účtů také něco vydělá...Kdyby se jednalo o nějakou rozumnou banku nebo výběr z několika rozumných bank, tak by ta služba byla rozhodně zajímavější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, když myslíte... Já jsem se kdysi spolupodílel na založení firmy a bylo to, stejně jako její pozdější převod na někoho jiného, když jsme se rozhodli skončit, daleko delší než tři měsíce a docela porod. Ale to už je dávno pryč a čerstvé osobní zkušenosti nemám.Nicméně k věci: Když si chce nová společnost založit v popisovaném případě firemní účet u někoho jiného než u České spořitelny, tak musí, pokud vím, tato jiná finanční instituce kvůli praní špinavých peněz prověřit, jak to vlastně s penězi, bez nichž začít nejde, je. Což by založení firmy logicky zpomalilo. Neříkám, že to nejde. Je věc každého, jakou cestu si zvolí.Dále: vycházím z informací pana Čížka, podle něhož je třeba skutečně kontaktovat devět úřadů a vyplnit uvedený počet dokumentů atd. Na základě Vaší námitky jsem se ho zeptal znovu a potvrdil to. Stejně jako citovanou úsporu nákladů.Jinak podnikání je asi skutečně - a bohužel, jak píšete - jedno velké běhání po úřadech. Argumentovat ale tím, že komu je za těžko oběhnout tři úřady, neměl by se do něj vůbec pouštět, se mi zdá poněkud zvláštní. Jistě, podnikatel musí zvládnout vše a je dobré přesně znát realitu. Snad jde ale přece hlavně o to, jak odstranit všechny zbytečné překážky a mít co nejvíc času na vlastní podnikání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Založení firemního účtu jinde než u České spořitelny prodlužuje registraci firmy kvůli zákonu o boji proti praní špinavých peněz? To snad ne. Komunikovat s 9 úřady a vyplňovat 21 dokumentů? Kriste pane. Zakládal jsem firmu před pár měsíci, byl jsem u notáře (kam člověk musí v každém případě), v bance (kam člověk musí v každém případě), na živnostenském úřadě, na soudu a na finančním úřadě. Tečka. To je všechno. Kde máte ty další 4 úřady? Založení firmy přes internet nebo koupení ready-made firmy člověku ušetří maximálně návštěvu živnostenského a finančního úřadu a soudu. Mezi námi, podnikání je jedno velké běhání po úřadech, pokud je někomu za těžko tyto tři úřady oběhnout, neměl by se myslím do podnikání vůbec pouštět.Těch ušetřených 60-85% není ve srovnání s "běžnými náklady", ale s náklady při nákupu ready-made firmy. Běžné náklady jsou právě těch 10-11 tisíc korun.Bohužel musím říct, že toto je nejslabší článek, jaký jsem na finmag.cz četl (dokonce mě to donutilo poprvé napsat komentář :-) ).

Nahlásit

-
0
+