Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nepoučení z krizového vývoje

27. 7. 2009
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Řekl bych že problém státních podpor se netýká zdaleka jen bank. Všech možných subvencí, dotací na úroky, podpor je toli, že se mi tomu ani nechce věřit. Například nedávná dotace ministerstva kultury ve výši 50 milionů CZK na budování 3D kin je také ukázková deformace trhu.

Nahlásit

-
0
+

Ahoj Zdeňku. Já si myslím, že po zkušenostech Čechů s kampeličkami se dostala do popředí právě stabilita. To s tím přelitím a rozšiřování paniky je pravda. Každopádně v případě 100 procentního krytí to pro banky nebude žádný problém, protože budou mít na výplatu všech svých klientů :) Pokud by však byla uzavřena smlouva o půjčce a jednalo by se o ztrátovou investici, tak by daný člověk měl jednoduše smůlu, podobně jako vám nikdo nevrátí peníze, které jste "projeli" na akciích :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Reaguji na třetí odstavec po úvodu. Banky si nekonkurují pouze úroky, ale spoustou služeb různé kvality a významu pro klienta, servisem, dostupností poboček atd. Naštěstí ne bezpečností, ta je určena. Mezi vkladatelem a bankéřem panuje informační asymetrie. (stát se ji proto snaží omezit na bezpečnou míru) Běžný člověk nerozumí bankovním obchodům a neví, jak jeho banka hospodaří. Proto CB dohlíží na "zdravost" bankovního systému a každá banka, která chce vstoupit na náš trh, musí prokázat, že hospodaří podle udržitelného modelu a vklady mít pojištěny. Nejedná se totiž o investiční bankovnictví. Kdyby lidé, byť v jedné špatné bance, ostatní by byly naprosto v pořádku, přišli o všechny vklady, jistě to způsobí obrovské problémy s důvěrou i jiným bankám, z kterých lidé budou v panice vybírat ve velkém peníze. Ne že by si řekli, tak příště budeme chytřejší a dáme peníze jinam :) Krize se přelije zcela jistě do reálné ekonomiky. Dnes se lidé nebojí svěřit své úspory i nové neznámé bance, která přišla ze zahraničí z výše uvedených důvodů. O tom proč ne komoditní standard zase příště :)

Nahlásit

-
0
+