Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Janotův balíček není dobrý ani jako kompromis

5. 10. 2009
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Co se týká daňí je to v podstatě tak, že podnikatelům se vyplatí „kouzlit s daněmi“ pokud náklady vynaložené na vyhnutí se daňové povinnosti (finanční poradci, převádění zisku do daňových rájů) jsou nižší než samotná výše daně. Proto jsem zastáncem rovné daně.Škrty ve výdajích v naší současné situaci nejsou v podstatě možné, protože přišly před volbami, což je nejhorší vůbec možný čas, kdy i pravicové strany hýří populismy.Můj názor je, že při současném zadlužení státu, by spíše než šetřit (zastavení stavby dálnic) měla vláda investovat do infrastrukturních projektů a to klidně i na dluh, protože je mnohem lepší podpořit sektor a udržet zaměstnanost než platit sociální dávky propuštěným dělníkům.V poslední řadě seskupení typu NERV bude neúčinné, protože i v ideální situaci bude napojeno na 4 letý, resp. 3 letý cyklus (+ 1 rok na předvolební kampaň) a reformy se nikdy nestihnou projevit, volič bude rozezlen a dá hlas druhé straně. V souhrnu dokud v politice budou 2 dominantní naprosto odlišné směry se stejnou silou, nebude nikdy jasný ekonomický směr.

Nahlásit

-
0
+

Hezke.Bohuzel, zvysovani dani vydim (kratkodobe) jako politickou cenu za skrty.Nicmene mate pravdu ze v Cechach to zase prevazilo u dani a na skrty se nejak zapomelo.Myslel bych, ze kdyz to doslo i pane Brownovi tady, tak to snad dojde i lidem v Cechach. Mozna je ale take problemem syndrom premianta, kde si nekdo rika "my jsme tak dobri, nam nikdo radit nemusi, my to se s tim proberem po svem".

Nahlásit

-
0
+

Pravda, bohužel, i do budoucna osamělý výkřik na poušti a tento stát bude, souhlasím, "šlapat po bohatých".Dovolím si pár poznámek k tématu:1. 80 % národa (voličů) daně a finanční vazby nezajímají, tudíž osamělému hlasu nerozumí, rozumět nechce a nebude. Politici to vědí a chovají se podle toho.2. Stát se bude snažit brát tam kde je, nikoli tam kde není - to je, z pohledu politické reprezentace státu logicky správné (nikoli spravedlivé).3. Janotův balíček je výsledkem politické průchodnosti v naznačených podmínkách a hlasu nebude popřáno jakékoliv expertní skupině s výjimkou MMF až sem nastoupí s podmínkami půjčky pro ČR.4. Systém "záchrany" státní kasy je hluboce amorální. Kriteriem daňové progrese jsou ta místa, kde ještě je co politicky průchodně brát, bez ohledu na smysl a pricip daní včetně principu solidarity.5. Politickou toleranci vzniku dluhu mají zaplatit ze svých zdrojů ti, kteří své osobní i firemní finance nezadlužují a chovají se ke své ekonomické budoucnosti zodpovědně.6. Janotův balíček a ostatní podobné balíčky proto budou vždy připomínat snahu upravit Taxisův příkop tak, aby jej překonalo i stádo krav. K této úpravě netřeba odborníky na stavbu dostihové dráhy, tak jako nebylo třeba NERVu k tomu, aby řekli politikům, že by neměli tolik krást.

Nahlásit

-
0
+