Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mračna nad sluneční energií

30. 10. 2009
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, v článku jsou některá zjednodušení v zájmu stručnosti. S těmi spekulativními blokacemi máte pravdu, o těch se právě píše v odkazovaném článku MF Dnes... teď koukám že link vypadl: http://ekonomika.idnes.cz/stat-chce-krotit-solarni-boom-planuje-snizit-vykupni-cenu-slunecni-energie-1b6-/ekonomika.asp?c=A091026_201415_ekonomika_abr.Ano, zrovna výkupní cenu solární elektřiny neplatí vláda ale spotřebitelé, ale dovolil jsem si malé zobecnění, např. na investice do podobných technologií v rámci různých "stimulačních balíčků". A netřeba dodávat, že uměle zdražovaná elektřina zrovna dvakrát nezvýší konkurenceschopnost ekonomiky.K poslednímu bodu: osobně jsem toho názoru že bez podpory fotovoltaiky bychom se obešli, stačilo by neházet pod tlakem zelených aktivistů klacky pod nohy konvenční jaderné energetice, která je ekonomicky životaschopná a navíc dělá také slušné pokroky (recyklace paliva, nové a lepší reaktory...)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdravím vespolek, a dovoluji si poopravit některé z faktických omylů uvedených v článku.1. garance výkupních cen se vztahuje na generaci výkupní ceny, která je zafixována v roce uvedení elektrárny do provozu. 5% pokles se týká meziroční změny výkupní ceny, nikoli jednou již nastavené výkupní ceny. Po jejím nastavení pro daný rok opět žije výkupní cena "svým životem", tzn. vztahuje se na ni indexace. Jednou zafixovaná výkupní cena tak neklesá.2. Legrácku v podobě financování podpory elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů (včetně fotovoltaické elektřiny) neplatí vlády. Platí ji všichni koneční spotřebitelé. Z pohledu státního rozpočtu jde o neutrální položku. Z pohledu konečných spotřebitelů jde samozřejmě o příspěvek ve prospěch těch rychlejších a šikovnějších, kteří si elektrárnu pořídili.3. Ohledně rezervace kapacity - konstatování uvedené v článku je i není pravdivé. Realitou je, že kapacity jsou skutečně na mnoha místech vyčerpány, důvodem ale nejsou zbytečné rezervace developerů FVE. Důvodem jsou spekulativní nesmyslné blokace. Mimochodem - v případě domácích elektráren by připojení nemělo být zásadním problémem.4. Podpora obnovitelných zdrojů a fotovoltaiky zvlášť je specifickou nečernobílou záležitostí. Ostatně i ta podpora fotovoltaiky nebyla nastavená špatně. Špatné je, že nemohla klesat tak rychle, jak klesaly ceny technologií. Obávám se ovšem, že o tom všem tento článek skutečně není.

Nahlásit

-
0
+

Ohledne investic do solarni energie jsem podobne skepticky, viz clanek:.http://www.finez.cz/od borne-clanky/detail/investice- do-solarni-energie/.JanTraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+