Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Další finanční bublina?

27. 11. 2009
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dobrý den, chtěl bych se pouze zeptat na pár věcí. V tomto článku se jednoznačně předpokládá, že množství dolaru v ekonomice (resp. vysoká likvidita) zapříčiní v budoucnu vysoký nárůst cen. Dle kvantitativní teorie peněz je to v pořádku. Když se ale zamyslím nad tím, že i u předcházejících krizích tomu tak bylo, pak nacházím jednu velkou odlišnost u té současné. Dolar je dnes ohodně slabší, než býval (resp. jeho hodnota klesá), což defakto hraje pouze na zvýšení cen nominálně a navíc, až si investoři uvědomí, že dolaru je moc, budou se snažit investovat spíše do aktiv denominovaných v jiných měnách nebo spíše do reálných aktiv. Tím pádem si myslím, že nemusíme být svědky dalších bublin, tak obrovských rozměrů. Samozřejmě záleží na tom, jestli investoři budou brát reálnou sílu dolaru na zřetel. Spíše bych zde zvolil porovnání objem obchodovaných aktiv v dolarech(reálný kurz)/zásoba dolarů v ekonomice. Děkuji za odpověď

Nahlásit

-
0
+

Omlouvám se, ale tak úplně tomu nerozumím.1. Tvrzení, že DJI30 a MZM jsou vzájemně závislé, je podle mne na Nobelovu cenu.2. Když ceny akcií jsou 30% pod průměrnou (rovnovážnou?) hodnotou, jaká bublina se nafukuje?Neptám se jen tak, do akcií (dvou mých oblíbenců) jsem před pár měsíci bohatě zainvestoval. Proto bych byl vděčen každému, kdo poradí.

Nahlásit

-
0
+

Hmmm, mne by zajímal způsob, jakým byl vytvořen graf. Z logiky věci mi plyne, že pro konstrukci takového grafu potřebuji znát bod v čase, kdy hodnota indexu DJI 30 odpovídala množství peněz v ekonomice vyjádřenému třeba pomocí MZM; tedy hodnoty, ke kterým můžu vztahovat další vývoj - počáteční objem peněz se změnil o X procent, počáteční hodnota indexu DJI 30 by se tedy měla změnit o X a měla by být Y, ale ve skutečnosti je Z. Z rozdílu Z-Y pak můžu tvrdit, že je hodnota indexu DJI 30 nad/pod-hodnocená vůči objemu peněz v ekonomice. Onen bod v čase však určím jak? Já vidím jen dvě možnosti a obě jsou podle mne z hlediska budoucího předpovídání vývoje chybné. Buď arbitrárně rozhodnu, např. vezmu nejzazší datum, pro které mám hodnoty indexu a MZM v časových řadách nebo musím provést "výpočet", kterým tento bod v čase (v rozsahu časových řad) najdu, přičemž se budu snažit, aby mi zpětné hodnocení, resp. dopředné predikce co nejlépe zapadly do chování indexu DJI 30.

Nahlásit

-
0
+

Jasně, že reagují na CPI. K tomu si ještě mění metodiku výpočtu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolil bych si zmenit posledni vetu na "Ukolem investoru je ...nastroju a vyuzit vysledku k zhodnoceni portfolia".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezke, i kdyz jste me trochu predbehl neb jsem neco o tomhle chtel napsat uz nejakou chvili. Tak asi neco napisu o inflaci spotrebitelskych cen a inflaci aktiv, a jak rostouci objem penez muze ovlivnovat jedno nebo druhe (nebo oboje), ale CB z nejakeho podivneho duvodu reaguji jenom na spotrebitelskou inflaci.

Nahlásit

-
0
+

Dovolil bych si jistou zevšeobecňující poznámku. Lze říci, že jakékoliv podstatnější vychýlení z rovnovážného stavu (vývoje)probudí tendenci k návratu do normálu-rovnováhy. To je jistota. Co není jasné, jsou faktory času, dynamiky a projevu této tendence.To platí jak pro uvedený příklad z článku, tak např. pro šrotovné, tisk dolarů americkou vládou nebo dotační politiku EU.Zároveň patrně platí, že čím silnější a méně kompetentní tlaky na nerovnovážný vývoj (vznik bublin či jejich zánik), tím dramatičtější jsou návratové procesy k normálu. (Mimochodem platí to i pro politiku. Jakmile míra nasr.... lidu dělného nabyde stupně neudržitelnosti, přijde reakce - ale tady jsme ještě před zenitem, zdá se.)Teorie rovnovážného stavu však dostává v posledních letech na frak (symbol USA) a to dává např. europolitikům křídla k ambiciózním (a parciálně výnosným) nápravám chyb, které sami způsobili. Čeká nás však těžká doba, protože osvícených opravářů chyb přibývá.Úkolem investorů je zavčasu rozpoznat nerovnovážné stavy a za pomocí různých nástrojů kličkovat před důsledky jejich oprav.

Nahlásit

-
0
+

"byly akcie opět nadhodnocené v relaci k objemu peněz" Je nějaká instituce, která tento údaj sleduje? Případně který z měnových agregátů pro toto sledování použít.."V následujících letech budou patrně následovat i ceny nemovitostí" Lze toto předpokládat i pro ČR, vzhledem k demografickému vývoji?

Nahlásit

-
0
+

ako sa asi súčasné dianie, totiž odhalenie že globálne otepľovanie = hoax, odrazí v ekonomike? na tom hoaxe (a boghatých dotáciách od štátu) bol založený rozsiahli priemysel, a následne aj burzové špekulácie na "zelené" akcie..teraz keď sa ukázalo že "cisár je nahý" neobjaví sa nám tu čosi ako "zelená bublina", obdoba internetovej bubliny dotcom?

Nahlásit

-
0
+