Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak se připravit na státní bankrot

11. 12. 2009
19 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Titulní strana HN: 800 tisíc Čechů dostane kurzy za peníze z EU.Stokrát opakované tvrzení se stává axiomem: Za peníze z EU...Této formulaci chybí doplnění, že jde o naše vlastní daně, které jsme tam dobrovolně poslali a s obrovskými byrokratickými potížemi získáváme zpět, navíc pouze na účely, které jsme sami nezvolili, navíc s další naší spoluúčastí...Když vidím ty TV reklamy, kde rozzářený podnikatel opěvuje EU jako štědrého mecenáše, vzpomenu na Goebelse.

Nahlásit

-
0
+

Nicmépně, kdo Vám bude garantovat to, že hodnota komdit, jako je zlato, pruty, cihly, šperky atd nebude klesat?Nebo že se opět nesníží odkupní cena společně s poptávkou? to sice byste měl ,,mobilni" invetici, ale nikoliv investici se stálou hodnotou... To není dnes ale bohužel vůbec nic při neudržitelné míře inflace, zvyšování daňí z nemovitostí a zavalování poptávky ,,zázračně" levnou nabídkou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Titulní strana dnešních HN: 800 tisíc Čechů dostane kurzy za peníze z EU. Každý, kdo si řekne, dostane 5000 Kč na počítačový nebo jazykový kurz. Projekt vyjde cca na 4 miliardy korun. 75 % platí EU, 25 % ČR.Ufff, to se mi ulevilo, už jsem myslela, že si Evropa musí půjčovat i na splácení dluhů, ale evidentně peněz je dost. Teď už jenom dostat tu správnou jazykovku na "seznamy" schválených vzdělávacích agentur. Zelená úsporám v novém přebalu.Naprosto Neuvěřitelná Nehoráznost. EU jede.

Nahlásit

-
0
+

Podle me bude pokracovat pomale, ale neustale zvysovani dane z nemovotosti. Kdo mohl, tak si jiz nemovitost koupil nebo byl ke koupi prinucen. A pro stat je to dnes jistejsi nez dan z prijmu. Takze naopak bude vyhodnejsi zit v najmu. Obecne je dost casto vyhodnejsi delat pravy opak toho co vetsina, tedy pokud Vas za to neupali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Relativne bezpecna investice muze byt i dobra prosperujici firma, ktera produkuje nejake uzitecne zbozi nebo poskytuje nejake uzitecne sluzby..Kazdopadne zadna investice neni 100% bezpecna..A jeste bych dodal, ze dulezitym aspektem "bezpenosti&quo t;investice jsou kontakty. Tim mam na mysli bezpecnost v krizovych situacich tipu svetova valka, znarodnovani apod..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, nemovitost není ideální, ale v případě státního bankrotu je lepší, než mít stejnou částku v ceně nemovitosti v bance, nebo v penzijním fondu. To, že by tento stát mohl masivně zvednoutdaň z nemovitosti mám také strach. A vypadá to, že příští rok chce začít :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Svatá pravda. Doplním jen tolik, že nemovitost vykazuje další rizika. Nemůžete ji např. naložit na záda a odjet s ní. A jak daleko je v Česku zákon, který stanoví, že každý občan může držet jen jednu nemovitost pro své bydlení a každá další bude zatížena daní 30, 50, 70 % z roční, státem definované, teoretické výtěžnosti, např. ? Já myslím, že moc daleko již nejsme a tudíž výhodná investice začíná být taková, která má vyšší stupeň mobility.Všeobecně se mi zdá, že celosvětová státní politická administrativa rozhodila globální síť na soukromý kapitál a pomalu se chystá svou síť stahovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že investice do nemovistostí nemusí být vždy jistotou. Nebo myslíte, že i dnes, kdy dle mého názoru je řada nemovistostí u nás stále předražených, je výhodné kupovat nemovitosti, nebo co hůř, brát si na to dokonce bankovní úvěr, když nájem vychází levněji? Co se týká bezpečné investice, tak to třeba investice do vzdělání? Můžete mít několik nemovistostí, ale co je vám to platné, pokud jsou v zemi, která není schopna splácet dluhy a podporuje v lidech nevzdělanost, nesamostatnost a lenivost. To se může jednoho dne stát, že o takovou nemovitost nebude žádný bonitní klient stát ... budete-li investovat do vzdělání, stále máte možnost zvednout kotvy a zkusit to jinde...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemyslím, že by to bylo krajně nezodpovědné a zavádějící, spíš by to bylo šíření poplašné zprávy :-)Ale vážně, většina lidí opravdu neví co to státní bankrot je a jak minimalizovat následky pro sebe a svoje blízké. Domnívají se, že když je státní, tak se týká státu a ne občanů. Tou většinou lidí mám na mysli např. diskutující na iDnes, Novinkách, Aktuálně ap. Velice pěkně je to popsané např. tady http://www.dfens-cz.com/komentare.php?akce=re&cisloclanku=2009071203&ck=249630&style=oldschool&page Pokud by seriózní ekonom nebo finanční odborník bral hrozbu bankrotu státu vážně, tak by nikdo z nich lidem nemohl radit ukládat svoje finanční prostředky např. do fondů a všeho druhu. Existují pouze tři základní relativně bezpečné investice - pozemky, nemovitosti a zlato. Před rokem jsem poradil jednomu známému jak uložit bezpečně svoje volné finanční prostředky-asi 250tis.korun-do zlata, a děkuje mi kdykoli se potáme :-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Putin hlavně zastavil tunelování , mafii a nasměřoval státní podporu směrem k domácímu obyvatelstvu. Tedy ne na nějaké živení imigrantů. To jsou opatření , která jdou zavést i tady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Reakce na Zdeňka:Zdeňku, pokud by kdokoliv ze seriózních ekonomů nebo fin.odborníků konkrétně radil na veřejném webu, bylo by to krajně nezodpovědné a zavádějící s ohleden na to, že nezná Vaší konkrétní fin. situaci. Fan :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zeby mu take trochu pomohla asi tak tri-ctyrikrat vetsi cena ropy nez v 90. letech?Pokud jste neobjevil nekde na Vysocine nekolik miliard barelu ropy (nebo kubickych metru plynu), tak se obavam ze CR "Putin nas vzor" z dluhu nedostane.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže vlastně říkáš, že se toho nedočkáme? :))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přečtěte si předposlední odstavec:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zatím nejsme v situaci Ruska 90. let,ale vzhledem k tomu že si Havel zve viníky toho stavu, tedy bývalé vládce Ruska, k sobě na Forum2000 tak se tam taky dopracovat můžeme. Naopak Putin, který ty dluhy zkrotil je podle našich madií ten špatný.

Nahlásit

-
0
+

Text článku neodpovídá nadpisu. Čekal jsem např. radu jak investovat volné finanční prostředky (peníze), které pravděpodobně vlivem inflace začnou velice rychle ztrácet hodnotu. Nějaký rozbor výhod investic do pozemků, nemovitostí, zlata, diamantů ap. A to, že nás čeká bankrot státu je víc než jisté, stačilo se podívat na projednávání rozpočtu pro příští rok. Také by nebylo od věci napsat co to vlastně je, bankrot státu, i když ovčani tyto články určitě nečtou.

Nahlásit

-
0
+

Myslel jsem to tak, že stát si příští rok půjčí cca 14% výdajů... pokud bychom to rozpočítali na jednotlivé kapitoly rozpočtu, tak nám vyjde, že si pár miliard půjčujeme i na úroky:)

Nahlásit

-
0
+

1. "nejsme v situalci Ruska..tedy, vlastne jsme".. ?2. afaik jiz investori rozlisuji v ramci emerrging markets podle ratingu, ktery mame vyrazne lepsi, nez recko3. dluhopisy se na zahranicnim trhu umistuji standardne - o mix pujde i v pristim roce. problem je ve velikosti kuponu.4. peknej clanek

Nahlásit

-
0
+

Hodne to zalezi na tom, jake je zlozeni ceskeho statniho dluhu z pohledu kolik dluhu je denominovaneho v korunach a kolik v jine mene.Korunove dluhy se daji splatit celkem jednoduse vytistenim novych penez (=inflace). Prestoze to zruinuje moznost vydavat dalsi korunove dluhy, je to celkem racionalni rozhodnuti. Korunovy inflacni default potopi ceskou korunu. Vydate dluh napr. v EUR, ale jelikoz koruna je uz potopena, sance jsou ze bude spise posilovat nez oslabovat, takze realne vas ten dluh bude stat porad min a min - krachla koruna take pomuze ze zacatku exportu (=vyssi danovy vyber), je ale otazkou jak by to presne spolu reagovalo.Samozrejme, v procesu jste si celkem zruinovali stredni tridu a docela hodne lidi asi emigrovalo.

Nahlásit

-
0
+