Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Japonsko: sushi, dluhy a geronti?

8. 1. 2010
 6 703
17 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

S tim samozrejme souhlas, jsme nastaveni na hrabani majetku, proste lovci a sberaci;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, je to o uhlu pohledu. Kdyz nebudeme sledovat penezni hodnotu, ale uzitnou hodnotu, asi mate pravdu..A proto bezneho Japonce nejaka stagnace HDP, nebo pokles penezni hodnoty majetku nemusi vubec trapit..Realita je samozrejme jina, protoze clovek je tvor chamtivy, takze se vzdy bude chtit mit lepe a lepe a vzdy bude nespokojeny. (Coz je na druhou stranu motorem technologickeho vyvoje.).Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bod 1 je spravne, velmi zjednodusene receno. Body 2 a 3 jsou mimo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

99% obyvatel normalne zije na dluh a zbyle 1% ekonomu se trapi tim, kdo to zaplati.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud mam novou Oktavku, tak se mam hmotne rozhodne lepe nez kdyz mam Skodovku 120. Stejne tak s plasmovou TV se mam hmotne lepe nez se starou, s novym pocitacem nez se starym atd. Jejich uzitna hodnota je vyssi, cena vyjadrena penezi stejna nebo dokonce casto klesajici (typicky priklad pocitace, kdy dneska za mensi peniz poridim kvalitnejsi stroj.. coz se projevi poklesem HDP!). To prece nemuzete poprit:-)))Tohle je jedna ze slabin HDP, ze se jedna o ciste penezni ukazatel (zachycuje penezni hodnotu nasi trzni produkce) a nezachycuje tak mj. technologicke zmeny. Na druhou stranu, lepsi ukazatel proste nemame a pochybuji, ze se kdy vymysli...Ostatne prave to, ze velka cast statku v Japonsku je hi-tech je podle meho skromneho soudu jednou z pricin stagnace HDP.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč jsou japonské hospodářství a akcie 20 let mrtvé : Myslim si :1) Nekolik desetiletí rostly prílis rychle a tak nyní nekolik desetiletí zustanou dole, aby se to vyrovnalo a pockalo se na zdravý, normální a pomalý rust, nebot zdravý rust hospodárství a akcií a inflace jsou mozná prumerne jen +2% za rok.2) V Japonsku snad vydelávají milionári prílis moc penez a velká vetsina obyvatel málo a hospodárství je závislé na nákupech obyvatel, které maji málo penez.3) Veliké skody hospodárství snad zpusobuje zemetresení, snad ty skody nemohou zaplatit ani pojistovny a musí pomoci stát.

Nahlásit

-
0
+

Zivotni uroven Japoncu patri k nejvyssim na svete. Takze z globalniho pohledu se maji dobre, ackoliv HDP stagnuje..Podobne ale i zivotni uroven Cechu patri z globalniho pohledu do hornich 10% na svete. Presto znam jen malo Cechu, kteri jsou se svou zivotni urovni spokojeni. A podobne by to urcite bylo i u Japoncu. Prakticky kazdy se chceme mit lepe a lepe..Takze urcite neplati, ze by 99% Japoncu bylo spokojeno. Plati vsak to, co pisete, ze normalne ziji a navic s velmi vysokou zivotni urovni. Podobne i prumerny Cech normalne zije s pomerne vysokym zivotnim standardem. A to i v te nynejsi "krizi", jak media a ekonomove s oblibou rikaji nedavnemu zaskobrtnuti ekonomiky. Jen si to malokdo uvedomuje..Ani v CR bychom vlastne nepotrebovali rust HDP. I nam by bohate mohla stacit stagnace HDP. Jenze soucasne nastaveni financniho systemu a soucasne vnimani makroekonomie se za kazdou cenu chce honit za co nejvyssim rustem HDP..Ono se to ale treba casem zmeni..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Skutecne? S urcitosti nedovedu nyni odpovedet, nemam po ruce potrebna data. Avsak myslim si, ze je na tom hmotne prumerny Japonec vice mene srovnatelne jako pred 20 lety. Tedy pokud se podivame na realny disponibilni prijem domacnosti na hlavu a na realnou hodnotu majetku prumerne domacnosti na hlavu (v tomto smeru na tom mozna budou i hure)..Jiste ze mnozina toho majetku se meni, stare hracky jsou vymenovany za nove. Podobne se meni i struktura vydaju domacnosti, prosazuji se nove sluzby..Pokud mate dnes treba oktavku a pred triceti lety jste mel stodvacitku, tak to preci samo o sobe jeste neznamena, ze jste na tom hmotne lepe. ;-).Ale zalezi asi na uhlu pohledu. Proto take rikam, ze beznemu Japonci stagnace HDP nemusi vubec vadit. Kupni sila domacnosti sice stagnuje, ale i tak si mohou dovolit spoustu "hracek", ktere jdou neustale technologicky dopredu..V cem si myslim, ze se Japonci maji lepe nez pred 20 lety, jsou verejne statky a sluzby (napr. v clanku zminovana infrastruktura). Ovsem to je na ukor rostouciho zadluzeni statu..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Japonsko netrpi "ekonomickou stagnaci", pouze stagnaci HDP. O tomto ukazateli jiz tady diskuze byla, prumerny Japonec je na tom prece hmotne mnohem lepe nez pred 20 lety bez ohledu na to, ze HDP se nezmenilo. To ukazuje na jeho omezenou vypovidaci schopnost zachytit technologickou inovaci.

Nahlásit

-
0
+

Cituji: "Dvacetiletá ekonomická stagnace sice trápí ekonomy, ale pro většinu obyvatel to problém není."Jestli to dobre chapu, 99% obzvatel normalne zije a zbyle 1% ekonomu to trapi. Nedosahli tim nahodou Japonci velkeho uspechu? Prijde mi to lepsi, nez kdyby 99% na tom bylo spatne a 1% bylo blahem bez sebe. Vyse inflace a nezamestnanosti mi prijde skvela.

Nahlásit

-
0
+

Já nedávno četl, že následující dekáda Japonska může být ještě horší než dvě předchozí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Protoze to by byla cesta do pekel. Jeste pred cca 25 lety nemelo Japonsko prakticky zadne dluhy. Aktualni obri dluh verejnych financi se kumuluje posledni dve desetileti, kdy japonska ekonomika stagnuje a centralni banka bojuje s deflaci..Asi kdyby moc chtela, tak by BoJ dokazala roztocit i inflacni spiralu. Ovsem stagflace by celou ekonomiku totalne zdevastovala. Firmy by krachovaly, rostla by nezamestnanost, lide by prichazeli o uspory..Samotne roztoceni inflace by si vyzadalo dalsi giganticke nove dluhy. Nasledna stagflace by pak zadluzovani statu akorat uspisila. Za par let by japonsky dluh byl na 300% mozna i 400% HDP. Pritom domacnosti by dluhopisy nekupovaly (vzhledem k klesajicim disponibilnim prijmum a vysoke inflaci), Japonsko by muselo platit vyssi a vyssi uroky a nakonec by ho dluhova past zcela pohltila..Myslim, ze kdyby se Japonsko snazilo umazat sve dluhy inflaci, tak do deseti let (spise drive) muze vyhlasit bankrot a dalsi desitky let bude obnovovat svou ekonomiku a duveru investoru..Takze dokud nemaji problem najit veritele, radsi se snazi na dluh udrzovat relativni silu ekonomiky, potazmo zivotni uroven obyvatel. Nicmene novy ekonomicky boom, ktery Japonsko potrebuje k tomu, aby mohlo snizovat dluhy, je prozatim v nedohlednu..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli o tom neco hodnotneho najdete, budete v mych ocich Borec roku. S daty Japonska mam zatim podobny problem jako u Ciny - v anglictine jsou spise "libive" informace, nez ty, ktere by znamenaly "ztratu tvare".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Japonsko je (zatím) zřejmě výjimkou potvrzující pravidlo. Přiznám se bez mučení, že sám nevím přesně, co za tím stojí. Tedy ne že by se Bank of Japan se svojí politikou nulových úrokových sazeb o inflaci nesnažila. Pár hypotéz by bylo, ale nechci tady nezodpovědně střílet od boku. Snad v některém budoucím článku... :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten článek je tu jak na zavolanou (predevcirem jsem diskuzi clanku "Je statni bankrot..." p. Tumy vznesl dotaz smerem k japonske ekonomicke realite).Necham ted stranou postouchnuti, zda je nekde tento text ve verzi s citacemi zdroju (neb to pusobi spise jako kompilat, nez vystup vlastniho obsahleho vyzkumu...) a poprosim o nazor na predevcirem vzneseny dotaz:"Můžete prosím zargumentovat, proč Japonsko dávno nevyřešilo svoje katastrofické zadlužení "inflační daní"?"Kdy zjsem po tom patral, narazil jsem na obecne info o ekonomice Japonska (jako jsou pekne shrnuty v tomto clanku), ale toto tema je snad tabu. Zadny hodnotny a srozumitelny zdroj jsem nenasel... Dekuji.

Nahlásit

-
0
+

Kompletni verze na webu http://www.finez.cz/odborne-clanky/detail/regionalni-analyza-japonsko/.Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

Naštěstí je japonský dluh financován (díky extrémní spořivosti Japonců) v podstatě ze sta procent z "místních zdrojů". O tom si jiné (byť méně zadlužené státy), jejichž věřitelé jsou rozeseti po všech koutek světa mohou nechat jenom zdát.

Nahlásit

-
0
+