Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Banky to zkouší

23. 4. 2008
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

testující komentář

Nahlásit

-
0
+

Měl jsem na mysli situaci, kdy již stavební spořitelna nebude mít dostatek finančních prostředků (vkladů) na poskytování úvěrů. Jak se spořitelna zachová ke klientovi, kterému x let dopředu garantuje úrok např. 3,5% z řádného úvěru ? Nemyslím si, že by se člověk, který x let spoří spokojil s argumentem, že prostě nejsou peníze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prodejci (záměrně nepíšu poradci), kteří takto fungují, můžete směle zažalovat, stavební spořitelnu ne, v tom je ta bolest.Až bude těch 15% na hypotékách, tak to teprve bude těch 3,5% na úvěrech ze SS problém ;-)Předpokládám, že na běžném účtu bude tak 5%, úročení vkladů na stavebním spoření tak 7%. Docela by mě zajímalo, jak by to zahýbalo sazebníkem stavební spořitelny - roční vedení účtu (25.600,- Kč?)Poslednímu odstavci bych hrozně rád rozuměl, prosím o dovysvětlení...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a co třeba finanční poradci a garance výnosu proklamovaná u kombinace hypotečního úvěru s IŽP ? Zde je navíc časový horizont o dost delší....I u financování bydlení prostě člověk naráží na slabou ekonomickou vybavenost většiny obyvatel ČR. Právě u těchto lidí navíc "bodují" obchodní zástupci stavebních spořitelen s argumenty: blíží se doba hypoték s úrokem 15% p.a. apod.Osobně mne nenapadá žádný scénář situace, kdy již nebudou vklady účastníků stavebního spoření pokrývat poptávku po úvěrech...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

k oné "jistotě" cituji sám sebe:4) ukažte mi jednu jedinou firmu na světě kromě stavební spořitelny, která je si troufne cokoli za 12 let ode dneška garantovat...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Smrtelně vážně, jmenovat konkrétní pracovníky však nebudu :-). Navíc jsem se několikrát dostal do situace, kdy jsem klientovi předložil kalkulace hypotečních úvěru a úvěrů ze stavebního spoření, resp. překlenovacích úvěrů, podal všechny informace k daným produktům, a klient se i přes výhodnost hypotečního úvěru rozhodl pro úvěr ze stavebního spoření. Podle mě záleží i na něčem, čemu se v investicích říká "rizikový profil". Někteří klienti prostě nejsou schopni snášet navyšování úrokových sazeb v závislosti na hospodářském cyklu, a raději volí jistotu, i když si za ni samozřejmě musí připlatit. Navíc chování bank při konci fixace úrokové sazby stavebním spořitelnám jen nahrává... Klient se jednou spálí, nestihne úvěr vyřídit jinde, zvolí fixaci na 1 rok a ke konci fixace rychle pryč.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, to jsou argumenty, ale na základě těchto argumentů nemůžete rozhodnout co zvolit pro klienta. Silným argumentem je NPV projektu zpracována podle situace klienta. Pokud to takto porovnáte tak se na místě nejnižších NPV střídají varianty 1. čistý hypoteční úvěr 2. hypoteční úvěr + úvěr ze SS do 15% hodnoty investice.Nic víc nic míň :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A myslíte, že se takto chová jen Česká spořitelna?Stanovení sazeb systémem "kolikpak nám klient doteď zaplatil?" není patentem České spořitelny, ale i mnoha dalších bank. Mám pro Vás hádanku:Dejme tomu, že Franta si bral hypotéku před 5 lety a měl 5letý fix 6%, Olda u stejné banky před 3 lety s 3letým fixem 3%. Oba jsou teď před refixací, oba chtějí 5letou fixaci. Otázka zní: "Dostanou oba stejnou nabídku úrokových sazeb?".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Raifka (alespoň ze zkušenosti mých klientů) nabízí při otočce aktuální úrokové sazby - stejné jako pro nové klienty. Potíž je s 1letým fixem, který se u RB mění každý den.Bylo by celkem zajímavé odkrýt karty všem bankám na trhu, nasdílet své zkušenosti...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem sice na Vaší straně - tedy na straně hypoték, nicméně myslím si, že Váš argument "o výhodnosti není nutno polemizovat" je poněkud chabý, resp. to není argument. Nabízím jiné argumenty "proč ne stavební spoření":1) u částek nad cca 600.000,- Kč už není výhoda státní podpory (dospořuje se totiž více než 18-20tis. ročně)2) ve fázi překlenovacího úvěru platíte úroky i z naspořených peněz (!)3) splátka je vždy vyšší než třeba 30letá hypotéka, srovnatelná nebo nižší jen u hybridních variant, u kterých je sazba garantována např. na 6 let4) ukažte mi jednu jedinou firmu na světě kromě stavební spořitelna, která je schopna cokoli po 12 letech garantovat...5) průměrná splatnost úvěru (od prvního čerpání k úplnému umoření) je u nás do deseti let, tj. většina úvěrů končí ve fázi překlenovacího uvěru, ve které zaplatíte mnohem více na úrocích než u anuitní hypotéky.Našly by se další argumenty, ale těchto pět "proti" beru jako stěžejní - rád se dozvím další argumenty příp. i protiargumenty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S těmi nářky ze strany bankéřů to nemyslíte vážně. O výhodnosti hypotéky oproti stavebnímu spoření není nutno polemizovat. Stojím si za názorem, že úvěrem ze stavebního spoření při současných podmínkách financovat maximálně 15% hodnoty nemovitosti. Jinak to nemá smysl a o nevýhodnosti není třeba diskutovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám obdobné zkušenosti s Raifkou: hypo od eBanky na jaře 2007 - 3,65% (jednoletý fix), nyní již Raifka 5,99%. Na pobočce z toho bylo za 5 minut 5,29%, ale já už byl rozhodnut pro mBank. Stálo to dost úsilí a času (klacky pod nohy od Raifky + počáteční amatérismus mBank), ale mám nyní 4,82% a počítám hlavně s výhodou bilančního účtu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co takhle Wüstenrot hypoteční banka ? V rámci jejich mkg akce jste schopen se zde dostat na sazbu 4,89%, resp. 4,84%.Jinak Česká spořitelna je v tomto chování "jedničkou" ;na trhu, ostatní banky ovšem nezůstávají příliš pozadu. Uvidíme jak se banky postaví k problematice refinancování v následujících letech, kdy začnou končit fixace klientům z počátku hypotečního boomu. Moc prostoru pro navyšování sazeb ovšem mít nebudou, lidi totiž čím dál více začínají slyšet na stavební spoření s garantovanou sazbou po celou dobu splatnosti úvěru. Už teď slýchávám nářky ze strany bankéřů, jakou mají ty stavební spořitelny obrovskou výhodu, a ta státní podpora....

Nahlásit

-
0
+

Tak tohle rozhodne neni dobra zprava. Mam v Ceske sporitelne nekolik uveru od svych klientu a obavam se, ze tohle chovani hodi hodne negativni svetlo i na nas. No pri letosnich fixacich jsem mel zatim nabidky dobre, ale uvidime, co bude dal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám úplně stejné zkušenosti a to se stejnou bankou ,někdy mám pocit že si banky z klientů střílí a opravdu zkouší co klient vydrží.

Nahlásit

-
0
+