Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Španělská realitní chřipka

19. 5. 2008
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím spíše s názorem p.Kohouta.Samozřejmě však také záleží na lokalitě, jak to zde již párkrát bylo řečeno. Proto bych se i rád vyjádřil o cenách bytů na Vysočině jen pro vaši informovanost.Zde se situace nezadržitelně blíží ke korekci cen hlavně bytů, kde se ceny za metr čtvereční pohybují nad 20 tis.Kč, což je cena možná tak přijatelná pro novostavbu rodinneho domu.Ve Žďáře nad Sázavou je dnes obrovská nabídka bytů a poptávka se výrazným způsobem snížila, avšak rostou ceny pozemků díky vysoké poptávce.Není se čemu divit, přece jen hlupák by platil 2 mil.Kč za 3+1, když za podobnou cenu má možnost postavit rodinný dům.

Nahlásit

-
0
+

Ja bych si nedovolil tvrdit, ze se to u nas nedeje a ze u nas zajem o byty porad je. V lukrativnich lokalitach je dle nekterych zprav az 25% nemovitosti prodano spekulativnim investorum (to slovni spojeni nemyslim nikterak negativne ci pejorativne).Po rustu cen nemovitosti a urokovych sazeb je dnes problem pro cloveka s 1,5nasobkem prumerne mzdy (33 hrubeho -> 24-27 cisteho po slevach a odpisech), uzivit rodinu a hypoteku na slusny 3+1 (i starsi). Rodinu si bude porizovat kazdy, nejen bohati. Bydlet musi take kazdy. Ale 1,5nasobe prumerne mzdy vydela odhadem jen 15-20% lidi. Velka cast silnych populacnich rocniku jiz sve nemovitosti ma, drtiva vetsina s temi vyssimi prijmy jiste ano. Uz jen chybi, aby spekyulatni vytusili, ze neni dobry cas nakupovat dale nemovitosti, ale zacali je prodavat. Pak tu je zrejmy previs nabidky nad poptavkou.Otazkou je, jak vyrazne to bude, zda-li to povede pouze k lokalnim poklesum a celkove stagnaci, nebo globalnimu poklesu nemovitostnich cen a kdy k tomu dojde.PROSBA REDAKCE: PROSÍM, DODRŽUJTE PRAVIDLA DISKUSE NA FINMAG.CZ A PODEPISUJTE SE POD SVÉ PŘÍSPĚVKY. DÍKY.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Snad jen, že se píše "převis"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no nejsem si jisty, jako pan Kohout, ze nas ceka to same. tady je jeste porad prevys poptavky. stavi se jak levne byty a stejne tak dobre na dracku jdou byty/domy v radech desitek milionu. ty jsou pryc okamzite. takze vzdy bude zalezet na lokalite. muze sice prijit snizeni cen nekterych bytu, ale na dobrych lokalitach ani nahodou. stejne jako je tomu v USA. staci se podivat treba na Hamptons a porad jsou ceny na svem.jinak ve spanelsku, naposledy, kdyz sem se tam zajimal o investici do realit a videl jsem jak to vypada na pobrezi, tak hruza. jsou to vysoky panelaky, zadny luxus, BEZ MOZNOSTI INTERNETU (oblast costa brava atd), pry by bylo drahe privest kabely, takze musite pres vzduch a to je rychlejsi postovni holub. vsechny vezaky jsou prazde, drahe, nedivim se ze to nikdo nechce. spanele staveli jak sileni a ted to nikdo nechce.tohle se u nas nedeje.

Nahlásit

-
0
+

Mna by skor zaujimali cisla o poklese cien nehnutelnosti. Je predsa jasne, ze ked sa trh nasyti (presyti), tak klesne pocet transakcii s bytmi a aj spotreba cementu..Este jedna otazka: u nas na Slovensku, konkretne v Bratislave, sa zo zeleznou pravidelnostou hovori, ze existuje deficit 30-50 000 bytov oproti realnym potrebam. Co Vy na to ? U Vas sa o nedostatku bytov nehovori ?

Nahlásit

-
0
+

Ano, souhlasím s tím, že realitní problém Španělska a USA je velmi podobný a že přitom není přímo propojen (snad jen psychologicky). Zajímavé je, že v USA se občas uvádí, že to co postihlo v nemovitostním byznysu USA se zákonitě objeví se stejným scénářem a příčinou i v Evropě. Nemyslím si, že to je přesná úvaha ve všeobecnosti. Jsou dle Vašeho názoru v podobné situaci i některé jiné země v Evropě (Holandsko, Anglie ?)? Sdílím rovněž názor, že v principu podobně se může vyvinout časem i situace v Česku, budou-li pokračovat nastoupené trendy v dostupnosti hypoték a psychologii nekonečného růstu cen nemovitostí.

Nahlásit

-
0
+

Test test

Nahlásit

-
0
+