Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jízda z kopce

16. 6. 2008
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Protože si to stačí porovnat s jinými zeměmi (vyspělými). A až si to zde lidé umědomí, terpve přestanou kupovat byty za nesmyslné ceny a začnou vyčkávat. A pak terve uvidíte sešup cen. První vylezou na trhy s byty spekulanti, kteří je koupovali před pár lety po patrech v Praze. To bude fičák:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Netvrdím, že bublina na trhu je či není nebo že splaskne či nesplaskne. Mám jen drobnou připomínku stran té zprávy ČNB. Je třeba si uvědomit, že tam (podle mého názoru chybně) míchali hrušky s jablkama, tj. ceny bytů v Praze a průměrnou mzdu v ČR (nikoliv v Praze). Takže s tím desetinásobkem to nebude tak žhavé. Jinak si ale myslím, že z dlouhodobého hlediska má největší vliv na cenu nemovitostí růst objemu peněz v ekonomice a tady bych se bohužel neobával zabrždění tohoto růstu . Takže bych vlastníkům nemovitostí nedoporučoval panikařit tak, že by rychle začali prodávat nemovitosti s tím, že si utržené peníze uloží v bance. To by byl holý nesmysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Panika skutečně je spoluviníkem cen nemovitostí v USA, ale to byla ta panika, která hnala ceny nahoru. Do cen se namíchala jak panika, tak spotřební dluhy a vidina zbohatnutí, pokud se týče koncových investorů a totální absence regulace ze strany FEDu vůči chování bank, realitních developerů a prodejců hypoték. Nyní dochází pouze k tomu, že se ceny postupně dostávají na přiměřenou úroveň (ještě tam dle mého názoru nejsou, jde také o lokality). Posléze půjdou ceny zase nahoru, ale patrně již rozumným tempem, rozhodně se nebudou konat žádné závody jako tomu bylo před několika málo lety.Všimněte si, že dnes lze v přepočtu pořídít v USA barák (vilu) za srovnatelnou cenu jako barák v Česku - výsledek opačných cenových trendů v nominálu a kurzu USD/Kč. To taky není normální, jakkoli je cena domu víceméně derivátem místně příslušného průměrného výdělku. Disproporce ale bude na obou stranách Atlantiku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ceny bytů opravdu dlouhodobě rostou, ale zhruba v letech 2000-2006 rostly v USA naprosto neadekvátně rychlým tempem. Bude tedy zapotřebí nějaké doby, aby se ceny dostaly zpátky do rozumné úrovně.Mimochodem, Florida není úplně nejluxusnější lokalita. Opravdu hodně drahé bydlení je třeba na západním Manhattanu, v centru Bostonu, v dobrých lokalitách San Franciska a Seattle, atd. Skutečný boháč si pořizují na léto a podzim usedlost v Nové Anglii, třeba ve Vermontu. A na zimu se odstěhuje třeba do slunné Kalifornie.Mám to nastudované, musím přece myslet na stáří :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém je, že nabídka sa tak zvýšila, že ju poptávka bude dobiehať ešte nejaký ten rok. Reality nie sú vecou niekoľko mesačných korekcií.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dlouhodobe ano, ale opravdu dlouhodobe. K tomu staci jen prosty fakt, ze neustale roste objem penez v obehu. Takze zakonite musi nasledovat rust cen v podstate jakychkoliv aktiv.Problem v USA neni jen panika, ono totiz momentalne nedochazi k rustu zivotni urovne, jak pisete - posledni mesice v USA mirne klesaji realne prijmy a zaroven roste nezamestnanost. Pokles cen nemovitosti ma fundamentalni zaklad a pravdepodobne tento stav jeste nejakou dobu potrva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, rád bych se zeptal zkušenějších kolegů, zda-li si nemyslíte, že v USA klesají ceny bytů spíše díky "panice" lidí, a že až trochu emoce ochladnou dojde ke korekci (v opačném směru než-li u nás) a ceny bytů se rapidně zvýší (samozřejmě kromě těch rozpadlých barabizen někde v Alabamě:-) Příjde mi totiž zvláštní, že by spolu s rostoucí životní úrovní v USA a de facto i ve zbytku civilizovaného světa dlouhodobě klesaly třeba ceny bytů na Floridě. Podle ekonomické logiky by bohatší lidé měli poptávat více a dražší statky, čimž byty na na Floridě bezpochyby jsou. No a přihlédneme-li k omezenému množství těchto bytů logicky nám výjde zvýšení ceny. Nebo mě napadá ještě jiná možnost a tou je, že se byty budou vyvíjet cyklicky (tak jako hospodářství) to by však také znamenalo, že z dlouhodobého hlediska ceny budou růst a investice do bytů by měly být relativně bezpečné. Co si o tom, vážení kolegové, myslíte?

Nahlásit

-
0
+

Zajimavy clanek, jeden z pohledu na vec :) ocenuji trosku jiny nahled, nez bezny clovek dostane do ucha nebo oka. Je zde sice trosku silne prehnany element "soudneho dne nejpozdeji pozitri", ale zase je to alespon protivaha vsem tem hura informacim, jak je nase zadluzeni furt super proti US a jak byty proste musi rust, neb jinak to proste nemuze byt. Jen by jeste ctenari stalo za osvetleni, proc 10ti nasobek prumerne rocni mzdy znamena bublinu na trhu nemovitosti, to mi nejak uniklo. A je to preci v headline clanku! :)

Nahlásit

-
0
+

No dobre, napisal si tam pri Lotyssku 14 % ako udaj pozbierany na internete :)

Nahlásit

-
0
+

Peter neštvi ma, o Rige som písal už pred mesiacmi :-)http://ako-investovat.sk/in dex.php/nehnutelnosti/59-nehnu telnosti/72-nehnutenosti-na-sl ovensku-padnu-alebo-stupnu-a-k am-asútam aj linky na zdroje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Těch 30 procent pochází z nějakého estonského serveru v angličtině, jehož jméno jsem si přes veškerou snahu nedokázal zapamatovat.Podle posledních květnových údajů z estonského katastru nemovitostí činí průměrný pokles (celostátní) 24 procenta, takže 30% pokles v hlavním městě je zcela uvěřitelný.Odkaz na Knight Frank je zde: http://www.overseaspropertymall.com/trends/international-real-estate-trends/global-house-prices-wheres-hot-and-wheres-not

Nahlásit

-
0
+

Prvykrat som sa docital, ze niekde klesli ceny bytov v kratkom obdobi o viac ako 10 %. (Tallin, Riga)O ake ine zdroje ide ? Dufam, ze to nie je agentura JPP production (jedna pani povedala) a ani vypychnutie nejakej zfusovanej novostavby, kde cena logicky klesla. Kedze Knight Frank uvadza 10 %, mam dojem, ze tych 30 bude asi z agentury JPP, ci nie ?

Nahlásit

-
0
+

Ano, řekl bych, že článek přesně popisuje matematicko-ekonomickou zákonitost, kde zatím jedinou neznámou je čas. Pak půjde jen o to, aby účty zaplatili alespoň přibližně ti, kteří přespříliš riskovali. Že tomu tak nemusí vždy být, vidíme na situaci v USA. Vzhledem k tradicím a ekonomickému chování evropských a českých investorů bych však odhadoval větší podíl problémů na straně neopatrných investorů než na straně bank či spekulantů.Realitní byznys se dostane pod existenční tlak, tak jako tomu je v normálních tržních ekonomikách a někteří to holt nepřežijí.Oceňuji ještě velmi trefnou a pravdivou poznámku o politických nulách a jejich pseudozásluhách.

Nahlásit

-
0
+

Vážený pane Kohoute. Jedná se o velice zajímavý článek a je k tématu, že poukazujete na růst zadlužení právě kvůli nemovitostem. Něco podobného se stalo v USA, v době nízkých sazeb si lidé rekordně půjčovali a měli své byty jako investici. Sazba se však zvyšovala a z tehdy masové investice poháněnou celým davem se stala jedna velká ztráta. Nemovitosti zvláště ty v Praze jsou nezdravě nadhodnocené a je jasné, že pokud se ČNB rozhodně zvyšovat sazby ke 5 procentům, tak zkrátka nabídka převýší poptávku a nastane dramatická korekce.

Nahlásit

-
0
+