Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hypoteční paradox?

29. 8. 2008
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dobrý den všem, článek i názory jsou velmi zajímavé. Přiznávám, že jako začátečník v oboru financí nevím, jaký na to mám mít názor a tudíž jakou připravit nabídku klientům. I já se chystám coby klient na hypotéku - co byste mi poradili? Děkuji, debatu budu dál ráda sledovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s Alešem Müllerem. Snaha bank o delší fixace něco signalizuje: očekávání bankéřů ohledně budoucího vývoje sazeb.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Téma jak na zavolanou. Podobnou věc teď řeším s několika klienty. Uvažují o fixaci na 10 a více let. Domnívám se, že u těchto dlouhodobých fixací hrozí to, že bude-li vývoj úrokových sazeb takový, že bude banka při této dlouhé fixaci na klientovi prodělávat, na konci fixace to může klientovi"osolitquot;,aby alespoň z části umazala ztrátu. A po 10-ti či více letech refinancovat hypotéku, to se mi taky nejeví jako úplně správné řešení. Co si o tomto myslíte?

Nahlásit

-
0
+

Panta Rhei. Vše plyne. Časem se vše mění - lidé, svět, názory a také se mění úrokové sazby. Dnes jsou 1 až 5-ti leté sazby téměř nebo úplně stejné. Před nedávnem byly delší sazby dražší než krátkodobé sazby, což odpovídá běžné obchodní praxi a logice (když banka půjčuje na delší dobu, musí si připočítat marži za riziko změny sazeb nahoru).Pokud si vzpomenete na dobu 2000 až 2006, rozdíl mezi 1 a 5 letou fixací byl asi 0,7%.Dnešní rovnost sazeb pro hypotéky je dána především plochostí výnosové křivky a možná též, Petrem Borkovcem zmiňovanou, snahou bank ochránit se proti úrokové turistice.Upřímně řečeno, nechť se banky zapotí, protože sami začaly s nabídkami na přeúvěrování ve snaze nalákat jiné klienty k sobě, ale tím také riskují, že i jejich klienti půjdou jinam.Proti úrokové turistice je jedna zbraň – čestné obchodní jednání vůči klientům.Zpět k sazbám. Strmá výnosová křivka předvídá že sazby půjdou nahoru. Plochá úroková sazba svědčí o přesvědčení účastníků trhu, že sazby půjdou dolů.Dnes je výnosová křivka nebývale plochá.Inflační cíl ČNB pro rok 2010 je inflační cíl ve výši 2%. Proto bych si dovolil vyhodnotit dnešní situaci tak, že se jedná o přechodné období, kdy se očekává pokles sazeb.V horizontu jednoho až dvou let půjdou sazby opět dolů, asi tak o 0,75%.Berte jednoletou fixaci, za rok, dva půjdou sazby dolů.Pak opět bude 5Y fix dražší než 1Y fix.AMO situaci jsme na Finmagu psali již na http://www.finmag.cz/clanek/2391/

Nahlásit

-
0
+

Mimochodem, IRS sazby jsou zde: http://www.patria.cz/treasury/historie/sazby.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když srovnáme relativně plochou strukturu nabízených hypotéčních sazeb s výnosovou křivkou státních dluhopisů nebo IRS sazeb, zjistíme, že dlouhé fixace jsou relativně levné.Banky se zřejmě skutečně snaží motivovat klienty k delším fixacím. To by odpovídalo obavám bank z budoucího poklesu sazeb. Otázka je - mohou sazby ještě klesat, když jsou již teď dost nízké?Odpověď klesat již asi příliš nebudou, protože nemají kam, ale nelze čekat s rychlým růstem sazeb. Eurozóna stojí na kraji recese a další pohyb sazb v ECB bude bezpochyby směrem dolů. Tím je pravděpodobnost zvyšování sazeb i v ČR během dalšího roku, dvou nebo možná i tří velmi podstatně snížena.Mimochodem, na svojí hypotéce mám jednoroční fixaci.

Nahlásit

-
0
+

Zdravim, i pres uvodni citat vlastne clanek nic nerika.. pouze konstatuje zjevne skutecnosti...Nemyslim si, ze nekdo muze fundovane prohlasit v horizontu delsim nez 1 rok, zda budou uroky vyssi,ci nizsi nez dnes.. Clenove Bankovni rady CNB(kteri hlasovanim urcuji vychozi "diskontni sazbu" od niz se potom odviji urokove sazby bank)berou v uvahu mnoho v case se menicich faktoru-vysi inflace,kurz koruny(ktery mel vyznamny vliv na posledni snizeni),mnozstvi penez v ekonomice(syndrom "prehrate ekonomiky" mel rozhodujici vliv na jeji zvysovani v nedavne dobe),ekonomicky rust apod.. Na rozdil od citovaneho kolegy si nemyslim,ze by se sazby v delsim horizontu(vice nez 1 rok)musely nejak vyznamne snizovat(evropska centralni banka urokovou sazbu,i pres nevalnou ekonomickou situaci,nedavno o 0,25% zvysila - v rozporu se snizenim v CR).Nejakou extra dlouhou fixaci(vice nez 5 let)bych klientovi nedoporucoval,protoze si tim i vyznamne omezuje moznost reagovat na svou menici se zivotni situaci - potrebu splatit uver,prodej vinkulovane nemovitosti apod.Velmi kratka urokova sazba zase omezuje pristup k moznym(ve clanku zminenym)benefitum.. Jsem pro stredni cestu fix kolem 3 let..Nicmene jako idealni variantu pro klienta,ktery se neboji zvyseni a nechce byt v budoucnosti zklaman,ze plati prilis vysoky urok vidim variabilni urokovou sazbu,v kombinaci s vyrizenim hypoteky bez poplatku,vedeni hypoteky bez mesicnich poplatku s moznosti hypoteku kdykoli splatit(takova banka v CR skutecne existuje)

Nahlásit

-
0
+

Zdravim, i pres uvodni citat vlastne clanek nic nerika.. pouze konstatuje zjevne skutecnosti... Vysi urokovych sazeb bank zprostredkovane urcuje bankovni rada CNB (primo ji nediktuje bankam, ale urcuje cenu penez v ekonomice). Nemyslim si, ze nekdo objektivne muze fundovane prohlasit v horizontu delsim nez 1 rok, zda budou uroky vyssi, ci nizsi nez jsou dnes.. Bankovni rada pri rozhodovani o vysi urokove sazby musi brat v uvahu mnoho v case se menicich faktoru - vysi inflace, kurz koruny (ktery mel necekane vyznamny vliv na posledni snizeni), mnozstvi penez v ekonomice (syndrom "prehrate ekonomiky", ktery mel rozhodujici vliv na jeji postupne zvysovani v nedavne dobe), ekonomicky rust apod.. Na rozdil od citovaneho kolegy si nemyslim, ze sazby by v delsim horizontu (vice nez 1 rok) musely jit nejak vyznamne dolu (evropska centralni banka urokovou sazbu i pres nevalnou ekonomickou situaci nedavno o 0,25% zvysila - v rozporu se snizenim v CR). Nejakou extra dlouhou fixaci (vice nez 5 let) bych klientovi nedoporucoval, protoze krom spekulace na urokovou sazbu i vyznamne omezuje moznosti reagovat na menici se zivotni situaci klienta - potrebu splatit uver, prodej vinkulovane nemovitosti apod. Velmi kratka urokova sazba zase omezuje pristup k moznym (ve clanku zminenym) benefitum pro klienta.. jsem pro stredni cestu fixace kolem 3 let.. Nicmene jako idealni variantu pro klienta ktery se neboji zvyseni a nechce byt v budoucnosti zklaman, ze plati prilis vysoky urok vidim variabilni

Nahlásit

-
0
+

Otázka na autora: jste si jistý, že banky spekulují na pohyb úrokových sazeb takovým způsobem, že se mohou dostat do ztráty?

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,podle tohoto článku to tedy vypadá, že by se opravdu v budoucnu měly snižovat úrokové sazby. Jakou fixaci tedy klientům doporučit?

Nahlásit

-
0
+

Jaká je tedy v současné době správná volba fixace za předpokladu, že klient pořizuje bydlení a nečeká v následujících pěti letech výraznou změnu příjmu, ani žádné jiné finanční turbulence?Můj názor je 3 nebo 5 let. Je to správný názor?A co klienti, kterým končí fixace, je to vlastně podobný případ.

Nahlásit

-
0
+