Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hypotéky v době hypoteční krize

23. 9. 2008
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mám teď strach, jak to bude s mými penězi u ING, trhy se řítí, teď má problémy i AIG- nemá to na sebe nějaký vliv?Díky Dana P.

Nahlásit

-
0
+

RPSN je u hypotéky stejně tak nic neříkající "číslo" jako základní úroková sazba. Do RPSN se započítají všechny poplatky, kterou v zásadě u všech bank skoro stejné, takže vyjde zase prakticky shodné číslo.Lepší je počítat efektivní úrok, do jehož výpočtu se zahrne poplatek za sjednání (může být i 0,- Kč), poplatek za odhad (ano, dnes se už dá získat úvěr, kdy odhad buď zaplatí banka, developer nebo se udělá "od stolu" v bance zdarma pro klienta), daňové odečty atd. Tady pak může vyjít dost podstatně rozdílné číslo.Ale to jsou všechno jen a pořád "peníze".N aněkteré aspekty upozornil p. Uchytil, ale jsou i další.Je banka, které Vám načerpá na základě zástavy peníze na účet, Vy pak jen platíte faktury a zpětně doložíte účel buď fakturami nebo Protokolem o stavu stavby. Nebo je limit pro neprokazování části úvěru, atd." A vo tom to je".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lepší to je, ale ani podle RPSN nestačí posuzovat výhodnost úvěru. Nejde totiž pouze o FINANČNÍ výhodnost, ale i o servis, pohodlnost při čerpání příp. dokládání použitých prostředků. Je vždy na klientovi, zda je pro něj zajímavější zaplatit bance o něco více, ale nemuset běhat s každou fakturou, jak správně pan Scherks uvádí. Nebo za každou cenu získat nejnižší úrokovu sazbu a pak naříkat na nedostupnost pobočky, špatnou komunikaci a byrokracii při každém čerpání.Dám příklad mimo hypoteční trh: když budu chtít k snídani čerstvé pečivo, mám na výběr - buď objedu všechny hypermarkety v širokém okolí, které budu muset všechny proběhnout (a to jsou někdy kilometry), abych našel nejlevnější rohlík nebo skočím na roh do koloniálu a zaplatím o x procent víc. Já osobně jsem spíše "koloniální&quo t;typ ;-) Alespoň pokud jde o rohlík nebo hypotéku...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Posuzovat výhodnost hypotéky (nebo obecně jakékoli půjčky) pouze podle výše úroku není samozřejmě postačující. Není proto lepší výžádat si od poskytovatele půjčky sazbu RPSN?

Nahlásit

-
0
+

Líbí se mi, jak v dnešní době každý článek o hypotékách má slova zpravidla, většinou... Většinou se musí prokazovat příjmy (ale někdy také ne), úvěr je často do 100 % zástavy (ale i na 150 %) atd. Kdyby byl článek o dalších věcech spojených s úvěrem, pak by se psalo, že většinoui se nedá splatit mimo dobu fixace atd.Je to výrazný posun proti tomu, když se psalo o hypotékách před 5 lety. Holt produkty bank se zlepšují, nabídka je pestřejší.

Nahlásit

-
0
+