Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pavel Kohout povede diskuse

15. 3. 2008
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

69Vx9xpspdvnpvdypm, [url=http://oosuuaampxpp.com/] oosuuaampxpp[/url],[link=http://dmcwnlsmgqiu.com/ ]dmcwnlsmgqiu[/link],http://thckfkiznrpq.com/

Nahlásit

-
0
+

Díky za tip, programátoři už mají v ruce soupis řady úprav pro vylepšení orientace v diskusi. Web se bude vyvíjet podle našich společných potřeb.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. Ano, páté vydání Investiční strategie. Tentokrát poměrně výrazně revidované, protože od roku 1999 se leccos změnilo - například strategický výhled na měnovou politiku.2. Ano, naštěstí však nešlo o "likvidační&quo t;částku, spíše o školné svého druhu.3. PPF: velmi zajímavá profesní zkušenost, dělal jsem tam na analýzách všeho možného, od strategie eBanky přes sekuritizaci pohledávek HC, vývoj investiční strategie fondů ČPI, analýzu technických rezerv ČP, až po terénní průzkum zastaváren v Saigonu. Velmi pestrá práce, bohužel analytické oddělení PPF má uvnitř skupiny takové postavení, jaké má.Pro ministerstvo financí jsem pracoval pouze externě. Proč? Pokud mě někdo slušně požádá o spolupráci na zajímavém projektu, stěží odmítnu. Účasti v Sobotkově týmu jsem nikdy nelitoval, byla to další profesní zkušenost, podobně jako konzultace pro Vlastimila Tlustého.Václav Klause nepodporuji nekriticky, s některými jeho názory, například na kapitálový trh, zásadně nesouhlasím.Děkuji za otázky a přeji hezký den.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kohoute, mám na Vás několik otázek 1. Chystátedalší knihu? 2. Přišel jste o nějaké peníze v souvislosti s internetovou bublinou? 3. Jak byste hodnotil své působení v PPF? A proč jste odsud odešel a stal se poradcem B.Sobotky, když jste zastánce pravicových ekonomických názoru(a nadšeně podporujete V. Klause)

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,Máme jen takový menší návrhCo kdyby autoři, kteří zde přispívají, byly místo modré barvy měly písmo barvy červené? Bylo by to lepší pro orientaci a navíc Vaše logo je taktéž červené :) Červená je in :))

Nahlásit

-
0
+

Děkuji Vám za vhodnou poznámku. Ano, chybami se člověk učí. Poslední, páté vydání bude obsahovat cosi jako "poučení z krizového vývoje" - ohlédnutí za technologickou bublinou s víceletým odstupem. Dodatečně se omlouvám za to, že jsem Vám zřejmě tehdy nestihl odpovědět. Hezký den.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane KohouteČetl jsem Vaší knížku "investiční strategie 3. tisíciletí" a velice mě zaujala. Především si se mi líbilo téma ohledně nemovitostí, dalo to spoustu nových a hlavně využitelných informací. Také si cením toho, že i přes to, že se psal rok 99-00, kdy jste se nevyhnul přílišnému optimismu ohledně akcií internetových společnostítak i přes "internetovou bublinu" jste co jste napsal ve své knize ponechal. Jen málo analytiku dokáží uznat svojí chybu (ono je snadnější hodit vinu na někoho jiného) Salute :) Taky jsem Vám na toto téma psal e-mail, ale odpovědi jsem se nedočkal *plačící smajlík*

Nahlásit

-
0
+

Já myslím, že z pohledu včerejších událostí je jasné, že krize zcela jistě nenarazila na dno. FED má strach z paniky, nebo ví o dalších kostlivcích ve skříni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím, ano šéfové bank (Alan Shwartz ve čtvrtek o zdraví banky Berans na CNBC), ale i novináři, ale i komentátoři říkají slova.Nejlepším barometrem reálného stavu na trhu je, pokud lidé na místo, kam pokládají svá slova položí své peníze. JP Morgan položila na stůl 2 USD za akcii Bear Stearns.Přitom banka má evidováno 49 mld USD v aktivech hypotéčních obligací a ty jsou v jejich účetnictví z 59% ohodnoceny v LEVEL2 (matematický model) a z 35% v LEVEL3 (interní metodika banky). Kupující JPM nevzal v úvahu takto ohodnocenou kvalitu banky a nabídl 2 USD/akcii.Akcionáři Bear Stearns to vzali bez ohledu na účetní zdraví banky.Konec slov.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Klíčem k rozběhnutí či nerozběhnutí krize nebude trh práce. Ten bude nepodstatný.Rozhodující bude zdraví bank, a to nejen rozvah,ale zejména podrozvah. KLÍČ JE TOTIŽ UKRYT V DŮVĚŘE A SNÍ SPOJENÉM RIZIKU PROTISTRANY. Investor utrpí ztrátu ne z důvodu špatné investice, ale krachu protistrany. Derivátové pozice jsou o několik řádů vyšší než kapitalizace trhů.Pádem BearnStearnsvypadl z pomyslné hráze docela velký kámen.To pevnosti hráze nepřidá.JPMorgan Chasedostal sice garance na 30 mld aktiv, ale derivátové pozice Bear Stearns jsou o 2 řády větší.90% všech derivátů jsou sjednány přímo mezi účastníky.Případná neschopnost BearStearnsdostát svým závazkůmv oblasti derivátů by tak mohla ohrozit i další banky.A mělibychom tu lavinovou reakci, které se Fed snaží za každou cenu zabránit. Pokud pád BearnStearnszůstane ojedinělý, finanční systém se zachvěje, ale má šanci to ustát.Poku by ale padla další velká banka, byl by to pro systém velký otřes.A to je podle mne pravděpodobné - spekuluje se třeba o Lehman Brothers.Avšaktohle žádné pumpování peněz do ekonomiky nevyřeší.Fed je tedy do značné míry mimo hru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pochopitelně lze z celé rozsáhlé škály ekonomických indikátorů vybrat jen ty "špatné" a pak psát dramatické články, jak se hroutí svět. Novináři to dělají rádi. Stejně by bylo možné napsat článek, který by věcně na základě tvrdých dat dokládal, že situace je naprosto skvělá.Americká ekonomika samozřejmě má problémy. Podstatné je, že (1) kreditní kvalita komerčních bank je velmi dobrá, i navzdory zhoršení je perfektně stabilní; (2) funguje trh práce; (3) trh krátkodobých komerčních papírů zůstává likvidní.Kdyby nebylo těchto tří podstatných faktorů, také bych bil na poplach.Plus, P/E ukazuje, že index SP500 je podhodnocený.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fakta: Ve čtvtek šéf Bearn Stearns Schwartz prohlásil, že pověsti o potížích banky jsou naprosto neopodstatněné. V pátek ohlásil, že se situace dramaticky změnila a potřebují finanční pomoc. Na to v pátek zareagoval FED a JP Morgan půjčkou. V neděli se vedla jednání a večer bylo oznámeno, že JP Morgan kupuje Bearn Stearns za 2 USD/akcie. Fakt prodeje banky z ceny cca 150 USD/akcie za 2 USD/akcii během víkendu legitimizuje otázku, zda se v ceně promítl pouze problém s přechodným nedostatkem likvidity nebo zda ty 2 USD/akcii oceňují celkovou kvalitu účtů banky Bearn Stearns ? Jedná se o jednorázový příběh se specifickou příčinou nebo jde o systémový problém, který se může brzy zopakovat ?

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,mne by zajímal názor pana Kohouta na následující článek:http://online.wsj.com/a rticle/SB120554473788438679.ht ml?mod=hps_us_whats_news

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohoute, mohl byste stručně vyzvednout své hlavní důvody k optimismu, že skutečně jde jen o paniku a že snad do vánoc všechny indexy zamíří vzhůru, což budeme moci nazvat trendem? Můžete deklarovat, zda a jak rychle a úspěšně síť Partners obchodně realizuje vaše pravidelná doporučení k aktuální investiční strategii? Přiznávám, že jsem v tomto směru velký optimista a svým klientům od března 2008 doporučuji nákupy akcií, z toho jednorázové investice raději rozložit po nejbližších měsících (pravidelné investování k důchodovému věku je bez další debaty). Já sám jsem agresivní investor, tedy emočně velmi odolný. Děkuji vám!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Něco podobného se stalo v září 1998 s hedge fondem LTCM. Také tehdy hrozila globální řetězová reakce a moji tehdejší nadřízení v Haagu (bylo to za mých časů v ING blahé paměti) měli dost v kalhotách.Výsledek? Fed má značnou expertízu v řešení podobných nouzových situací. Dnes si na LTCM pamatuje jen málokdo. A za deset let ode dneška si na nynější paniku také nikdo nevzpomene.V současnosti je tržní panika mírně komplikovaná lehkou recesí, ale v podstatě nejde o nic vážného. V roce 2000, kdy P/E indexu SP 500 bylo někde kolem 35, to bylo mnohem nepříjemnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

TEST: Prvním hostujícím moderátorem diskusního fóra na FINMAG.CZ bude v následujícím týdnu ekonom Pavel Kohout. Co to znamená pro něj a co pro čtenáře?

Nahlásit

-
0
+

Pokud by se někomu diskuse zdála příliš suchá a pokud editoři dovolí, zde je jedno povedené odlehčení k tématu:http://www.youtube.com/ watch?v=13qWw7waSeMOmlouvámse, pokud je tento vstup do diskuse nepatřičný.

Nahlásit

-
0
+

Druhá věc, která mi nejde na rozum – americká vláda bude podporovat domácnosti, které nesplácejí hypotéky nějakými šeky. Dnes se odhaduje cca 3 mil forclosure (odevzdání klíčů od domu bance), očekává se pokles ceny nemovitostí o cca 20 – 30 %, což vygeneruje cca 10 mil forclosure – nikoli jen proto, že by ty domácnosti nebyly schopny splácet hypotéku, ale proto, že nemá cenu splácet hypotéku, která je vyšší než aktuální cena domu (ekonomicky logické chování). Jak chce FED zamezit tomuto chování dlužníků či jak chce zamezit poklesu cen domů ?Nejde mi o polemiku za každou cenu, ale tomu chování FEDu nerozumím nebo existuje něco co nevidím či vidím jinak ?Děkuji.

Nahlásit

-
0
+

Dovoluji si využít výzvy pana Majera k položení otázky panu Kohoutovi s konsekvencí k článku „Hrozny hněvu ..“ a polemiky k němu.Než další subjektivní názor, využiji čerstvého případu Bear Stearns. Pokud dobře rozumím tomu co se stalo, tak hedgeové fondy Bear vyslovily nebezpečí kolapsu jako důsledku vyšší angažovanosti na trhu hypotečních obligací. Postupné souvislosti – run na banku Bear od obchodních partnerů, okamžitý dramatický pokles ceny akcií banky (ze 150 na 30 USD !!), zasedání i nekompletní rady guvernérů (!) a rozhodnutí o poskytnutí půjčky FEDem (!!!) prostřednictvím J.P.Morgan Chase s riskem ztráty z této půjčky, který drží FED. Tedy pro mne – účet za původní riskantní angažmá v hypotečních obligacích může být vystaven daňovým poplatníkům, ledaže by došlo k převzetí Bear Stearns jinou bankou (J.P.M. ?) a ztráta by se kompenzovala v ceně za převzetí banky.Tedy příklad banky (tentokrát nemalé), jejíž špatné portfolio /nikoli primárně nedostatek likvidity/ + psychologie přinesly zásadní kolaps (ať to dopadne jakkoli), ve kterém se angažuje FED, aniž by to cokoliv pozitivního přineslo.Např.: http://online.wsj.com/article/SB120550108028136579.htmlpokračování následuje

Nahlásit

-
0
+

Pavle Kohoute, vítejte v diskusi! Také se moc těším.

Nahlásit

-
0
+