Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdo na jejich místo?

2. 11. 2008
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Čekala bych trochu více konkrétnosti, nejen text, který má vyplnit bílou stránku. Možná je to trend, možná jen menšině chybí odvaha předkládat články v širších dimenzích analýzy. I v tom se příliš podvolujeme tržní Americe a jakoby se zapomínalo, že lidé nechtějí být jen spotřebiteli, ale myslící bytosti. Nebo to není vhodné a máme se "opičit" také po Americe a produkovat jen spotřebitelskou většinu? Nevím, proč tak často opouštíme naše kvality předchozích generací a po létech je předkládáme jako objev, něco nového. Myslím, že všem krizím se dá lépe odolávat, když se pěstuje v lidech zdravý selský rozum k pravému pochopení rozdílu aktiva-pasiva. Ale to bych asi chtěla hodně, když měřítkem úspěšnosti je jen a jen růst v dvouciferných řadách s dopadem na obyvatelstvo. Ono i chamtivost se musí umět držet na uzdě. Nikdy se krizím nedá vyhnout, můžou se jen zmírnit. Stačí, když se "selský rozum" podívá na svůj osobní život a vidí, že to není jen cesta vzhůru. Hezké je však, že všechno jde spravit a tak i toto období přeletí a k pozitivu doby patří, že jde jen o nové přerozdělení majetku. Nic nového pod sluncem, prostě koloběh života s jeho radostmi i strastmi. Jako velkou chybu vidím státní záruky a finanční podpory, které se na nás valí z celého světa. Když to, co má padnout, nepadne, jen se to oddálí a výsledek - co nevidět bude pád větší a časové období "mezikrizové&qu ot;se bude neúnosně zkracovat. Život je hodně zajímavý a konečně i bankéři snad zažívají ten správný adrenalin.

Nahlásit

-
0
+

Je uzasne jak cesi dovedou zasvecene hodnotit a kritizovat. Clanek je bludem pana autora a jeho pratel, s realnou situaci v USA nema nic spolecneho. Aspon tak to ja vidim zevnitr USA na vlastni kuzi. Pane autore, americane jsou stale hrdy narod, ale mozna ne ti vasi pratele.

Nahlásit

-
0
+

Ano, bohužel je to přesný popis situace. Dovolil bych si přidat tři poznámky:1. S jistým překvapením jsem musel pozměnit svůj názor na zdravé ekonomické myšlení běžného Američana. Je horší než jsem si myslel.2. Na Americe jsme mohli vždy oceňovat jejich poměrně rychlou reakci na situaci a schopnost změny. Je brzy soudit, ale může být a budeme se moci zase nechat zvát Američany bez ostychu na pivo.3. O to smutnější je, že nám naše jediná tzv. pravicová politická reprezentace nabízí po 19 letech fakticky pouze "výměnu tváří" a politickou alternativu vůči "komunizmu" ;.Velmi málo a velmi ubohé.

Nahlásit

-
0
+

Dost ubohy clanok, nic nehovoriaci. Europa sa do toho nema, lebo nema na to armadu. Amerika sa z tejto krizi dostane ako prva a posilnena. V blizkej buducnosti USA ziadna krajina nevystrieda na pozicii lidra. To ze je v Prahe drahota len uskodi turizmu. Ale skodoradostne sa mozete tesit aj nadalej.

Nahlásit

-
0
+