Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Štěstí

25. 7. 2008
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Také jsem pobýval na severu Švédska. V období srpen až prosinec. Tam mi bylo vysvětleno proč je v severských zemích prohibice. Příklad - 200km pod polárním kruhem, 1.prosince: venku -29°C, slunce vychází v 10 dopoledne a zapadá ve 14:30. A bude hůř, větší mráz a kratší den. Kdo dělá práci venku tak nedělá, protože to nejde. Sedí doma, venku tma, televize, spánek, jídlo a chlast. V norsku, myslím, že mají limit na alkohol/osoba/rok, ve Švédsku tento limit není, ale tvrdý alkohol - nad 3,5% (takže vše silnějši než pivo desítka) se prodává pouze ve státních obchodech "System bolaget". Pro zajímavost, plzeňský prazdroj pro Švédsko vyrábí plzeň desítku, která se dá koupit v supermarketu nebo na benzínkách. V hospodě bylo pivo za 54 krönor, z toho 11 byla daň (rok 2004). A to vše proč? Protože jinak by se jim národ v tuto depresivní část roku upil. Upil a možná i vysebevraždil...

Nahlásit

-
0
+

Výjimečně se odhodlám k polemice a přidání komentáře k jinak z mého pohledu trefným článkům. O Skandinávském štěstí nic nevím, ani jsem nic dříve nečetl, naopak si velmi vybavuji informace o Skandinávcích jako největších konzumentech antidepresiv na světě a také údaje o počtech sebevražd pocházejících právě z těchto zemí, které jsou výrazně vyšší než celosvětový průměr, natož Evropský průměr. Pravděpodobně má každá mince dvě strany (ale můžeme namítnout, že tato mnou zmiňovaná temná stránka je dána přírodními podmínkami, ve kterých Skandinávci žijí a je častým argumentem a vysvětlením, tzn. rozhodně nesouvisí se stavem ekonomiky nebo daněmi). Ať si každý vybere, kde může být pravda. V Norsku jsem byl minulý rok pouze krátce (zrovna v době dlouhých dní) a lidé byli skvělí, teď se chystám na studijní půlrok ve Finsku a očekávám podobné dojmy, spíše jsem zvědav na vliv právě zmiňovaného podnebí na mou psychiku (o kvalitě tamního školství netřeba pochybovat).Zdroj zmiňovaných informací je např. ČTK, výňatek z jednoho ze starších článků (2005): "V zemích "pětadvacítky&q uot;se projevují značné rozdíly: na 100.000 obyvatel připadá v Litvě 44 sebevražd, zatímco v Řecku jen 3,6. Počet nucených hospitalizací na psychických klinikách je ve Finsku čtyřicetkrát vyšší než v Portugalsku."

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohoute, co by asi na Vás clanek rikal pan Jezek, jeden ze tri otcu kuponove privazitace, kdyz o ni mluvite jako orgiích tunelářů, o tom, ze obyvatelstvo bylo obelháno, zneužito a okradeno. To by Vam kolega ekonom asi za vs clanek nepogratuloval. On by Vam vysvetloval dokola, ze to byl cisty umysl a ze 90 % probehlo bez problemu a ze tunely se staly az pozdeji za ktere on nemuze (ani vasik)

Nahlásit

-
0
+