Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bankovní rodeo pokračuje

27. 9. 2008
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

ZÁCHRANNÝ PLÁN NESCHVÁLEN!!

Nahlásit

-
0
+

No zrovna v tomhle problém nevidím. Lidé přce tvoří úspory, které jsou ochotní za nějakých podmínek investovat. A půjčka narozdíl od běžného vkladu obvykle není splatná na požádání. V systému 100% rezerv prostě existuje jasná hranice mezi vkladem a úvěrem bance, toť vše.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak říká pan Záruba, 100% držení vkladů klientů je problém protože pokud vše co vyberu držím, nemohu nic půjčit a celý jeden kanál bankovních zisků je uzavřený a zůstává ni snad jenom zvednout tolik oblíbené bankovní poplatky. Určitá páka by měla být zachována leč je na zvážení její velikost. Není bez zajímavosti, že americký SEC v roce 2004 zvedl pěti bankám povolený leverage pro poskytování úvěrů nad 30 (resp.40)%. Byly to Bear Sterns, Lehman Brothers, Merill Lynch, Goldman Sachs a JP Morgan. Tři z nich již v podstatě neexistují a snad jediným současným vítězem je JPM...

Nahlásit

-
0
+

Povinné minimální rezervy jsou nejsurovější způsob regulace.Pokud by banky držely větší rezervy nebo dokonce držely všechny vklady,tak by to nebyly komerční ale investiční banky.Problém je,kdo by půjčoval peníze.Protože jestli někdo bude půjčovat,tak vždycky bude mít časovou disproporci mezi pohledávkami a závazky.A proto nikdy nebude schopen dostát velké části závazků v krátké době.A když nikdo nebude půjčovat peníze...?Tento systém funguje pár tisíc let celkem ok,ale dovolím si tvrzení,že za vše můžou Holanďani.Ti totiž začali obchodovat s "nicem" alias deriváty.To přineslo větší zisky ale i netransparentnost.

Nahlásit

-
0
+