Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Banky skrývají nejabsurdnější poplatky

7. 1. 2009
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Na druhou stranu, je to jeden z duvodu proc je cesky bankovni trh relativne zdravy. Pokud by mel nulove prijmy ze (standardnich) poplatku a pro zvyseni zisku pujcoval podstatne riskantneji, mohly by ceske banky byt v podobne situaci jako jejich nektere matky.Samozrejme, nejhorsi situace (z hlediska bankovniho zakaznika) je kombinace velice riskantniho pujcovani a vysokych poplatku - i kdyz i v te situaci je na tom banka o neco lepe nez pokud jenom riskantne pujcovala.Osobne bych rad videl banku/financni instituci, kde by zakaznici penize bance nepujcovali ale sverovali. Technicky kdyz date penize bance tak prestanou byt vase ale vlastnite v podstate "minidluhopis&q uot;,coz umoznuje bance penize dale pujcovat. Pokud by jste bance penize sverili, banka je nemuze pujcit (a tudiz o ne prijit). Samozrejme, zisky by museli prijit od nekdud odjinud.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Náš výnos z poplatků tvoří asi 30 procent provozního zisku." Nemůžu si pomoct, ale banka není totéž co provizně hodnocený zprostředkovatel a 30% podíl poplatků na provozním zisku je víc než moc. Cituji zprávu ČNB z roku 2006: "...podíl zisku z úroků na na celkovém zisku, přestože tvořil loni (2005) celých 59 %, byl u konsolidovaného bankovního sektoru ČR v rámci zemí EU nejnižší." Tak kde je ta úroveň srovnatelná se západními zeměmi, resp. USA? :-) (pro puntičkáře uznávám, že jde o údaj od ČS, což nevypovídá o celém trhu

Nahlásit

-
0
+

Pěkný článek. Měl bych k němu jednu technickou prosbu - bylo by možné předělat ten obrázek srovnání? Není vůbec čitelný ani po stažení, což je škoda a míjí se účinkem.Děkuji.

Nahlásit

-
0
+