Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nejistá loterie?

29. 2. 2008
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

I já souhlasím s tím, že je třeba porovnávat porovnatelné. K tomu je ale třeba nemálozkušeností a informací (porovnatelné indexy aj.), které zatím u řady korunových fondů chybí, nebo nejsou publikovány. Řídit se fetišem ročního výnosu je samozřejmě nesmysl. Za daných okolností, tedy při zmíněném nedostatku informací, hraje tedy podle mého názorudlouhodobá historická výkonnost a srovnatelný výnos fondu k investičnímu horizontu poměrně významnou roli. Je to samozřejmě (někdy bohužel) i dobrý prodejní argument. Divil bych se ale, kdyby k němu poradce při nabídce fondů vůbec nepřihlížel. Historická výkonnost nemůže být přirozeně jediné kritérium pro výběr fondu, na tom se nejspíš shodneme. I z toho důvodu, že - viz článek - s ohledem na vývoj trhů může být v určitém období poněkud klamná. Aby tedy bylo možné porovnávat fondy podle objektivnějších kritérií než dnes, je třeba tlačit na správce fondů, aby zveřejňovali srovnatelný index či další data, která vzájemnéporovnání fondů umožní či usnadní. To ovšem vyžaduje daleko větší vzdělanost českých investorů. Prozatím považuji za přínos, pokud se nebudou při výběru fondu orientovat jen podle jejich ročního výnosu. Nic na tom nemění určitá diskutabilnost historických dat za delší období.

Nahlásit

-
0
+

Ano, myslim, ze my dva se v tomto shodneme. Kez by to tak bylo i v pripade dalsich investicnich zprostredkovatelu. Hezky den

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z mého pohledu je důležitější porovnávat výkonnost sektoru a srovnat ho z výkonnosti daného fondu, výkonu portfolio manažéra, jakým způsobem dosahuje danou výnosnost. Samozřejmě souhlasím, že je důležité porovnávat porovnatelné. Osobně se spíše dívám na složení fondů, výhled do budoucna a jak se fond choval v době krizí nebo při určitém vývojí. Šlo mi spíše o upozornění na prodej stylem, podívejte se na tu výnosnost...50%! Bez zohlednění alternativy, rizikového profilu,... a hlavně vidím problém v tom, že se rozlišuje pouze paněžáky, dluhopisové, akciové fondy a občas se zmíní EM a BRIC. V tom vidím problém a z toho pohledu si nemyslím, že je to vhodné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja si myslim, ze minula vykonnost hraje velmi dulezitou roli pri porovnavani fondu. Ale je vzdy treba porovnavat porovnatelne. Samozrejme ze tech aspektu k porovnani je vice, ale historická výkonnost je velmi dulezita.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vybírat fondy podle výkonnosti je nesmysl. Finanční poradce, který chce být poradce, nemůže doporučit fond na základě minulých výkonů. Ovšem minulá výkonnost je bohužel dobrý prodejní argument, což se podle mě projevilo při technologické bublině a mělo za následek další špatnou zkušenost českých klientů z investicemi, prodejci fondů a podobně. Přidávám odkaz na poměrně zajímavý graf reálné výnosnosti:http://www.fondshop .cz/index.asp?action=aktuality &aktualita_id=128

Nahlásit

-
0
+