Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Velká krize: Déja vu?

4. 3. 2008
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

na rozdíl od mnoha jiných se pavel kohout vyjádřil naprosto jednoznačně. rád čtu jeho věci.

Nahlásit

-
0
+

S odhadem, že černý pátek (Velká krize) se v USA nebude opakovat, lze asi souhlasit. Ovšem je třeba zmínit, že tvrzení opaku se v ekonomických polemikách nevyskytuje. Totiž souvislosti, doba a okolnosti ek. problémů jsou jiné a tudíž také případné projevy a dopady se budou zřejmě lišit.Je na místě být ale obezřetný k nabízející se (byť explicitně nevyřčené) logice, že se v USA nic tak dramatického (jako v roce 1929) neděje. Ono se totiž děje či spíše může ještě dít, byť v jiných kategoriích než je jen obchodování na burze. Zde by bylo možno uvést řadu faktorů, které ve svém součtu a důsledku mohou získat v historii rovněž nějaké to barevné ohodnocení.V komentovaném článku se vyskytuje věta: "Tím se podařilo dosáhnout toho, že nejkritičtější období bankovní systém přežil." Věta dokonavá, z analytického hlediska velmioptimistická. V rámci polemiky lze proti ní položit větu, že centrálním bankám, na čele s FEDem, se situace i nadále vymyká kontrole. Kéž by měl pan Kohout v této větě pravdu. Zatím se spíše zdá, že stále ještě otevřený účet za hypoteční večírek vystavil FED především daňovým poplatníkům, byť lze souhlasit s tím, že američany na ulicích ve frontách na polévku asi neuvidíme.

Nahlásit

-
0
+

Já bych jenom upřesnil, že Glass - Steagall Act byl v 90. letech minulého století výrazně změkčen.http://en.wikipedia.or g/wiki/Gramm-Leach-Bliley_Act

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý článek na toto téma vyšel tento týden ve Startforuhttp://www.stratfor.c om/weekly/u_s_economy_and_next _big_one

Nahlásit

-
0
+

K předchozímu příspěvku pana Záruby doplňuji, že Glass-Steagall Act byl bankovní zákon, který v minulosti americkým bankám zakazoval vykonávat současně služby přijímání depozit a poskytování půjček a platební transakce na straně jedné a investiční obchody na straně druhé. Vedlo to k rozdělení na základní dva typy bank: (malo)obchodní a investiční banky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky bohu za Glass steagle act . Oddělení sfér komerčního a investičního bankovnictví přispívá ke stabilitě ekonomik. Problémem je, že kontinentální Evropa to tak striktně nepojímá oproti anglosaskému světu. Tím, že už neexistuje zlatý standard, určitě ubyl tlak na masivní recese a přibyl tlak na masivní nárůst cenové hladiny. Otázka zní, co je horší zlo.

Nahlásit

-
0
+