Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Komoditní lákadlo

24. 5. 2008
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Abych to uvedl na pravou míru - dlouhodobě jsem komodity BULL. To nejlepší mají podle mne komodity ještě před sebou.Na web jsem doplnil ještě další informace. Více zde:http://www.pro-investory.c z/komodity/ropa_zemni_plyn/je_ to_spekulativni_bublina/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kéž byste měl pravdu. Taky si myslím, že je ropa příliš drahá. Za současným růstem ceny (kromě spekulací) je přitom evidentně souhra řady nepříznivých náhod. Je tu ale ještě jeden moment, který se objevil: úvahy o tom, zda není produkce ropy na vrcholu, podpořené názorem, že kvůli tomu bude řada lidí několik čtvrtletí ostražitě sledovat, zda to může být pravda, či ne. Což k poklesu ceny ropy zrovna nepřispivá.Předpokládám ale, že zase brzy převáží ty pozitivní faktory a ropa dolů půjde. A nejen kvůli - možná - časem sílícímu dolaru.Z tohoto pohledu není skutečně uvedení fondu na trh v této době dobré. Chci ale připomenout, že jeho správce může jít i do krátkých pozic. Jsem nicméně velmi zvědav, jak bude investovat (snad se to z internetu byť ex post skutečně dozvíme) a rozhodně správci fondu jeho rozhodnutí nezávidím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Abych nezapomněl:sepsáno podle článku Johna Mauldina

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokračování:Vypadá to, že v blízké době je možný výrazný pokles cen ropy. Proč? Za prvé, některé země zsačínají uvažovat o omezení či úplném zrušené dotací ven benzínu. To samo o sobě by stačilo na pokles poptávky. Pokles ceny by mohl způsobit to, že ony čekající tankery by se v rámci „Stop loss“ příkazů snažily prodat svůj náklad co nejdříve. To by mohlo ještě zvýšit tlak na pokles ropy.To ale není vše. Teď by ke slovu přišly indexové komoditní fondy. Ty letos zažívaly dosud nevídaný příliv peněz, což tlačilo ropu jako největší složku těchto indexů vzhůru. Pokles ropy by mohl vést k vyschnutí přílivu peněz. To by stačilo zastavení nákupů a poklesu ceny. Ten by se mohl změnit v pád, pokud by peníze z fondů začaly odcházet a fondy by se z kupců musely stát prodejci. Prodeje (stejně jako nákupy) indexových fondů by zasáhly i další komodity.Jak to dopadne? To se dozvíme časem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ropa. Jde o spekulativní bublinu nebo ne?Vycházím z článku Johna Mauldina publikovaného 24. května 2008. Od počátku roku 2008 klesá i přes rostoucí cenu ropy její nabídka. Na trhu je nesoulad mezi cenami ropy na různých trzích. Cena ropy jako komodity přesahuje hranici 130 USD, zatímco akciové trhy při oceňování ropných firem pracují s cenou 75 USD. Buď tedy cenu ropy čeká výrazný pokles nebo jsou ceny akcií ropných firem výrazně podhodnocené.Dalším klíčovým bodem je nedostatek tankerů. Kam se poděly? Írán si pronajímá tankery a skladuje na nich svoji ropu. Přitom aktuální denní sazba za pronájem tankerů činí 140 tis USD. Vypadá to, že Irán má problém s prodejem jejich méně kvalitní ropy poté, co Indie vypověděla kontrakty. Protože nemůže jen tak zastavit těžbu, skladuje neprodanou ropu na tankerech.Nejde ale jenom o Írán. Stratfor udělal analýzu na trhu tankerů a zjistil, že se množí spekulace. Spekulanti nakupují ropu, naplní tankery, ale ty nedoplují ke svým zákazníkům, nýbrž je zakotví na moři a čekají na vyšší ceny. Analogická situace nastala v roce 1980, kdy tankery kotvily před New Yorkem v očekávání vyšších cen.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasim s nevhodnym nacasovanim. Komodity jsou nyni znacne prehrate (ropa zvlaste)... to bude rana, az to splaskne. ;-))Jinak pokud jde o volbu instrumentu, zrovna v pripade komodit by aktivni sprava u fondu mohla byt daleko zajimavejsi nez pasivni investice do komoditniho indexu. Ale to ukaze samozrejme az cas. Rozhodne se da ocekavat stabilnejsi vyvoj - nizsi volatilita tohoto konkretniho fondu oproti indexu.Kazdopadne dnes nekupovat!!! To by se dalo prirovnat k naskakovani za jizdy do pendolina, kdyz projizdi stanici rychlosti 160km/h.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,hodnotit výsledky fondu za tři měsíce, navíc nového, je samozřejmě nesmysl. Nevidím ale důvod, proč je pro informaci neuvést. Že jde o dlouhodobou a riskantní investici je snad v článku dostatečně zdůrazněno.Fond pokládám za zajímavý a proto na něj separátně upozorňuji. Jeho strategie long/short totiž připomíná hedgeové fondy a o jejich investování většinou není veřejně moc informací.Doufám jen, že správce fondu dodrží slib a bude pravidleně zveřejňovat skladbu portfolia fondu. Bylo by to sice ex post, přesto to může být poučné i pro zkušené investory, včetně těch s (pro mne pochopitelnou) averzí k fondům.Z tohoto pohledu je to zajímvé téma i do budoucna. Umocněné faktem, že jde vlastně díky registraci v Lucembursku, o standardní fond UCITS, který je i pro drobné investory. Což nepřekvapilo jen mne, ale i manažera jednoho klasického hedgeového fondu.Není to ani levná investice. Jsem proto zvědav, zda vysoký vstupní poplatek, manažerský mi připadá překvapivě nízký, v budoucnu ospravedlní zajímavý dlouhodobý výnos fondu.Jinak investiční certifikáty jsou nesporně mnohdy levnější. Je ale na investorovi, co si vybere.Stále existují podle mého názoru skupiny investorů, pro něž jsou - z řady důvodů, někdy třeba i dočasně - fondy vhodnější než certifikáty.To ale platí obecně. V daném případě bych byl - při obdobné konstrukci obou produktů - opatrný jak u koupě podobně konstruovaných fondů, tak certifikátů.

Nahlásit

-
0
+

Investování do tohoto fondu považuji v současnosti za hazardní. V současnosti se velcí investoři přesunuli do komoditního trhu, až půjdou medvědi na akciovém trhu spát, tak bude velká část peněz přesunuta z komoditního trhu zpět na akciový. Ceny komodit jsou v současnosti příliš vysoko, není vhodné do takovéto investice nyní vstupovat.Dalším aspektem který od takovéto investice odrazuje jsou vysoké poplatky. Na obdobné ivestice jsou daleko vhodnější ivestiční certifikáty, u nichž jsou podstatně nižší poplatky.

Nahlásit

-
0
+

Protože ten článek by byl velmi krátký:valná většina fondů je drahá na poplatcích a nedokáže překonat indexovou investici.A vrána,vráně...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím jestli po 3 měsících lze hodnotit vývoj nějakého fondů. 5 % při vstupu a za správu je značně přehnaná hodnota, nutí si myslet, že s výnosem to zas tak horké nebude..A navíc fondy jsou stovky. Proč nenapsat článek, kde jejich počínaní shrnout než je zkoumat detailně každé zrnko písku v poušti..

Nahlásit

-
0
+

Nahlásit

-
0
+