Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Spekulant není nepřítel

2. 6. 2008
17 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

no mame tady polovinu naroda co se zadluzuje atd jak pisete. no a pak je tu ta druha pulka. dovolit si dned investovat/spekulovat do derivatu si muze vetsina lidi. to ze o tom nevedi, nechteji, nerozumi je jina.navic tohle je server, kde predpokladam se schazeji lide, co maji zajem vydelat penize a nej jen remcat, bohatym prerozdelit a nic nedelat

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

s tema vedomostma mate pravdu. bohuzel. jednou, mozna se to zmeni :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Onen slíbený článek z mého archivu o nevyhnutelném růstu cen obilovin - je z listopadu 2006.http://www.earth-policy.o rg/Updates/2006/Update60.htmDá leleden 2007:http://www.dailywealth.co m/archive/2007/jan/2007_jan_18 .asphttp://www.whiskeyandgunpo wder.com/Archives/2007/2007011 1.htmlstačítakhle?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že čeští novináři o derivátech až tak moc nepíší. Málokterý z nich vůbec ví, co deriváty jsou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Nerozumim casti teto debaty". Bavime se tady o tom, jak nebezpecne je pro laiky obchodovat s derivaty ci marzovymi obchody. Pratele, ti kteri maji na tyto obchody, mohou jiste prijit rychle o sve penize. No a co ? Mame tady polovinu naroda, ktery si kupuje spotrebni zbozi na splatky a jezdi na dovolenou na uver a voli politiky, kteri jim slibuji "modre z nebe a vse zadarmo". V tomto kontextu se, dle meho nazoru, zabyvate podruznymi problemy, jakkoli lze s radou nazoru obecne souhlasit.

Nahlásit

-
0
+

Špatného na něm není vůbec nic,pokud se do něj pustí investor,který ví,jak to funguje a je si vědom příslušných rizik.Navíc není rozumné takto investovat významnou část osobního majetku.Ne všechny deriváty jsou takto rizikové,jen ty které využívají páku.Derivát může být dokonce daleko méně rizikový než klasický OPF.Pravděpodobnost,že přijdete o celý svůj účet na maržovém obchodování je daleko větší.Výnosem je to vykompenzováno,tedy pokud mi to vyjde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

to je ale u cele burzy. to nemusi byt jen derivaty. to muzou obchodovat klidne jen etfka nebo akcie bez paky a stejne o ne muzou prijit. vsude jsou varujici texty, broker to az unavne opakuje dokola, ze obchodovani na burze je rizikove. takze, pokud nekdo pred tim nestuduje nebo si nezjisti zaklady, je to jeho chyba.tim ale, ze budou novinari a analytikove porad dokola rikat, jak jsou derivaty spatne, tak se to nezlepsi. protoze porad obycejni lidi budou cpat nesmyslne castky do ruznych pojistek nebo podilovych fondu, kde budou radi, kdyz jim za 6 let vrati, co tam vlozili nebo daji smesnych 7%.jinak s laikama jsem pracoval. a ne jen tady ale i v USA. a vsude je to stejny. co clovek vyslechne...staci vydat to jako humornou knihu a jsem rentier :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vám to možná tak nepřijde, pokud se na trhu pohybujete nějakou dobu a nepřicházíte do kontaktu s laiky. Ale já jsem viděl v životě doslova zástupy lidí, kteří amatérským obchodováním na burze přišli o hodně peněz.A pak, když už bylo pozdě, se vždycky chodili radit, jak z toho ven. Pustit takové lidi k maržovým obchodům a derivátům je jako dát malému dítěti na hraní nabitou brokovnici.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co je na marzovem obchodovani nebezpecneho? snad jedine u nas je to strasnej bubak, jak derivaty jsou neskutecne nebezpecne a rizikove. pojdte radeji do akcii a nejlepe do podilovych fondu. nejlepe opet do zajistenych.na derivatech muzete ztratit to co na akciich. tedy max svuj ucet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou nelze nijak obelhat.A toho,kdo si dá tu práci,aby právě tyto dva aspekty detailně prozkoumal,nemusí být žádný věštec.Uznávám,že krátkodobá predikce není zrovna jednoduchá.Střednědobý trend je ale dobře čitelný u většiny komodit z analýzy nabídky a poptávky.Studium komodit je velmi užitečné i v investování na kapitálovém trhu.Názor,že komodity jsou čitelnější ,zastávám z důvodu,protože se domnívám,že nejsou ovlivňovány tolika faktory jako kapitálový trh.To,co by si zasložilo trochu mystifikovat ve stylu nebezpečnosti,je maržové obchodování pro malé investory obecně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem v principu proti komoditám, koneckonců jsem autorem investiční strategie fondu ČPI Fond ropy a energetiky, který funguje již od roku 2001. Jenom bych chtěl varovat před nezkrotným nadšením, které signalizuje další módní vlnu spojenou se spekulativní bublinou. Komodity jsou teď v podobné fázi, v jaké byly před pár lety nemovitosti. Pamatujete si na "posvátnou mantru" - ceny nemovitostí mohou pouze růst?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I takoví analytici byli. Mám doma články z roku 2006 upozorňující na výrazný nevyhnutelný růst cen obilovin v budoucnu.Vydělat na komoditách - lze. Ale nesmí se zapomínat ne jejich dlouhodobé cykly. Komodity byly v útlumu celá 80. a90. léta 20.století. V současné sobě můžeme být časově tak v půlce býčího trhu komodit (nutno počítat s výraznými korekcemi po vestě).Ty pravé výnosy z komodit přijdou v okamžiku, kdy propukne mánie a drobný investor začne do komodit masivně investovat, komoditní fondy budou vznikat jako houby po dešti. V této fázi ještě ani zdaleka nejsme. Teprve pak bude čas na postupné opouštění komoditních pozic.Přímo do komodit (přes futures) si netroufám), využívám malé komoditní akcie. Lze využít i ETF či indexy.Na závěr musím říci, že souhlasím s tím, co tady napsal p. Záruba, komodity jsou někdy zbytečně démonizovány.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Odhadovat sezonni vykyvy je ciste vesteni. Nikdo nemuze predem vedet, jestli nebude prilis sucho, nebo jestli neprijde hurikan atd. atd. Proto jsou take komodity volatilnejsi nez akcie. Kratkodobe se da pomerne uspesne odhadovat tak akorat zlato. Na druhou stranu dlouhodobe trendy, o kterych pise Ondrej, se u komodit daji docela dobre rozpoznavat.O tom, ze ceny komodit pravdepodobne rychle porostou, se "v kuloarech" hovorilo uz v roce 2004 (alespon co jsem byl osobne svedkem, nekteri do trhu vstoupili mozna jeste drive). Nepovazuji se za analytika, ale o rustu ropy, zlata a zemedelskych komodit jsem i ja hovoril cca dva roky.Rust predpovidalo docela dost analytiku. Spis me zarazi, kolik investicnich bank ocekava ropu pro rok 2009 na 150, 170, 200... USD. Takova cena dnes (ani vyhledove za rok) nedava zadnou logiku. Trh ma sice tendenci prehanet (tlacit ceny do extremu), ale co je moc, to je moc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zrovna dneska je mozna jedine dobre, ze prizivuje mytus o nebezpecnych komoditach, protoze zrovna v teto dobe na mnoha komoditach probiha korekce. A rekl bych, ze jsme teprve na zacatku. A i kdyby nyni nedoslo k vyraznemu prohloubeni korekce, tak je to otazka maximalne mesicu.Samozrejme chapu, jak jste to myslel, a souhlasim s Vami. Komodity patri do kazdeho dlouhodobeho portfolia. Ale je nutne, aby take investor dobre chapal, jak funguji komoditni trhy a jak funguje konkretni komoditni instrument. Coz je bohuzel vetsinou nad urovni znalosti a schopnosti typickeho ceskeho financniho poradce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten mýtus o nebezpečných komoditách není tak docela mýtus. Dnes, kdy jsou komodity drahé, si kdekdo hraje na generála po bitvě. Ale podívejte se na historii cen většiny komodit za posledních dvacet let. Není to žádná legrace na nich vydělat.Lepší čitelnost než kapitálový trh - no, nevím, nevím. U energetických komodit možná, ale třeba zemědělské komodity jsou kasino. Každopádně nevím ANI O JEDNOM ANALYTIKOVI, který by včas upozorňoval na růst cen pšenice nebo rýže. Všichni jsou chytří až ex post.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,Myslím, že jsme si nerozuměli v pojmech "investor" a "spekulant" ;Spekulant je dle mého názoru a názoru dalších lidí ten, kdo chce vydělávat na určitém trendu (rostoucím nebo klesajícím) a investuje tedy pouze krátkodobě výjimečně střednědobě.V dnešní době, kdy je pesimismus vůči akciím, tak dochází k odlivu kapitálů právě do komodit. A kde kapitál rychle narůstá, tak samozřejmě i hodnoty rostou a tedy v krátké době lze dosahovat slušných výnosů. I když samozřejmě s vyšším rizikem.

Nahlásit

-
0
+

Arsene mám obavu,že jste tu přiživil mýtus(možná neúmyslně) o nebezpečných komoditách.Komodity jsou aktivum,které je daleko lépe čitelné než akciový trh.Růstový trh komodit není otázka dnů či měsíců.ale mnoha roků.Např. Jim Rogers tvrdí,že jeden takový cyklus má v průměru 18 let.A přesto toho,kdo své peníze vloží do komodit ,nazýváme spekulantem, a toho kdo akcií(přímo či jako podkladového aktiva), investorem.Myslím,že je to vůči komoditám nespravedlivé.Future kontrakt na komodity je fajn,ale mohu koupit i index a vsadit tak na růst celého komoditního trhu.Není to tak náročné na přípravu.V případě,že komodity chcete sledovat,tak je dobré pořídit si CRB ročenku,prodávají se i starší ročníky se slevou.

Nahlásit

-
0
+