Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Sázka miliardářů

13. 6. 2008
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No to mi je jasné, len som nevedel ako pomenovať tú skupinu aktívnych manažerov všetkého možného mimo klasických podielových fondov. Tí všetci doprajú malým investorom indexy. Len aktívny manažeri OPF ich nemajú radi.

Nahlásit

-
0
+

Z hlediska investora přeji firmě Protégé, aby sázku vyhrála.

Nahlásit

-
0
+

Aby nedošlo k omylu - W.B. není manažer hedge fondu. Berkshire Hathaway ostatně není fond, ale společnost obchodovaná na burze a fungující jako finančně-průmyslový holding.Systém fungování trochu připomíná skupinu PPF-ČP, protože v obou případech pojišťovny dodávají levný kapitál pro zajímavé podnikatelské projekty.Ten Buffettův funguje ovšem o ně déle než Kellnerův, a asi i déle fungovat bude. Taky má Warren o něco lepší pověst v obchodních kruzích než Petr :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemyslel som na samotný spor, ale na fakt, že aktívny manažeri hedgefondov doporučujú pre masy nízkonákladové investície. Ono výber hedgefondu, alebo iného typu nemasovej investície nie je triviálna záležitosť. A kto do masy nepatrí, tak doporučenia nepotrebuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Existuje fyzikální zákon o pohybu sloupce vody mezi dvěma spojenými nádobami. I když mezi aktivní a pasivní správou investic není tak jednoduché pojítko jako u spojených nádob, domnívám se, že jistou podobnost bychom mohli, zejména v delším časovém období, vypozorovat. Obdobné přelévání investic, jako u formy správy investic, to bude i v případě struktury investic (samozřejmě jen jako jeden z faktorů). Klíčovým se pak stává včasné časování změn. A pak také psychologie - např. jak významná autorita prohlásí to či ono a zda by např. sázka W.B., byť o 1 mil USD, a současný pohyb jeho investic proti své sázce mu v důsledku následování smečky důvěřivců nevydělá víc než onen vsazený milion. Pochybuji, že by tak W.B. uvažoval, ale obecně to vyloučit nelze. Proto bývají leckdy úspěšné strategie jdoucí včasně proti prohlášením autorit - např. i proti prohlášením FEDu.A i proto také některé autority, pokud se týká publikace jejich investičních strategií, na tento tenký led nevstupují. A některé zase ano.

Nahlásit

-
0
+

Spor mezi aktivním a pasivním managementem samozřejmě není nový. Sázka ovšem vyniká účastí skutečné celebrity (W.B.) i zajímavým obnosem. Milión je pořád dost, i když dolar je teď se slevou :-)Na kterou stranu bych se přidal? Asi na stranu Protégé Partners. V poslední době začínám hodně pochybovat o efektivitě trhů. Jednou možná založím hedge fond.Ono totiž platí, že když se všichni spoléhají na indexové fondy a efektivitu trhu, trh přestane být efektivní. A to se právě děje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stávka je zaujímavá, ale podstata nie je nová.Nie je to novinka ani u Buffetta ani u iných aktívnych a úspešných investorov (asset manažerov). Pre bežných investorov doporučoval nízkonákladové pasívne fondy už aj Graham a množtvo Hedge fond manažerov. Dokonca aj Daniel Gladiš. Akurát je problém rozlíšiť sám u seba, či je človek bežným investorom, alebo má schopnosti vyberať aktívne správne investície.

Nahlásit

-
0
+