Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vsadíte na „soft“ komodity?

31. 7. 2008
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

ad1)Nejsem geolog,ale nevěřím jim.Už jenom proto,že od prodeje Aramca,tam moc západních geologů nejezdí.Určitě budou ty rezervy menší.Dělají se důležitější než ve skutečnosti jsou.ad2)Gholam Hossein Nozari,který je iránským ministrem ropy,13.června prohlásil,že Irán objevil nové ložisko s kapacitou přes 1,1 mld. barelů.Těch snadno vytěžitelných je ale jen 220 mil.A to už není žádný nález,který by měl změnit současný střet N&P.ad3)Asi by to chtělo se podívat na globální strukturu využití ropy.Netroufám si odhadovat.ad4)Myslím,že se tam brzo semele něco velkého.Na základě těchto otázek,které povaužuji,za klíčové,docházím k osobnímu závěru.Ropa může stát klidně 1000 USD.Ale to asi jen kdyby došlo k nějakému ostřejšímu konfliktu.A v případě útoku USA na Irán by určitě nešlo o žádný afghánský a irácký Blitzkrieg,tam by se válčilo určitě mnohem mnohem déle.A mnohé války v historii nám už ukázali,že ekonomice dávají zabrat.A když ke konfliktu nedojde,tak také nebude mít důvod k jásotu na benzínkách.Alespoň dokud cena ropy nebude stabilně nad 200 USD,pak už možná přijde ten moment,kdy bude levnější využívat alternativní technologie,které jsou dnes ještě příliš drahé.Zkrátka Adam Smith v nejčistší podobě.Přeji hezkou neděli

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den pane Mašku,5% je jen číslo,které někdo jen tak vystřelil od boku.Investovat do něčeho,o čem vůbec nic nevím,se mi nezdá rozumné ani na hladině 5 %.To je celé.Když si vyberu 3-4 komodity,kterým se budu dlouhodobě pečlivě věnovat,tak do nich dám klidně 50 %,a nebudu podstupovat takové riziko.Řekl bych to místo pánů bankéřů asi takto:Investujte do toho,co je pro vás čitelný byznys.Pokud chcete nějaké rozptýlení,tak si zajeďte do Las Vegas.V konečném důsledku to skončí stejně jako u těch soft komodit,o kterých nevíte nic(stejně jako ty bankéři,kteří uctívají analýzy Goldman Sachs jako svaté obrázek),a aspoň to máte s plnou parádou.K tomu článku.Za prvé bych chtěl říct,že se nepovažuji za žádného experta na ropu.Ropa je však tak klíčová,že její dopady lze nalézt snad v každém portfoliu.Pokusím se definovat otazníky,které mi nastanou na mysl,když si kladu otázku,kam až by mohlo černé zlato cenově vystoupat:1)Jsou ropné rezervy států OPEC skutečně tak veliké,jak tyto státy uvádějí?2)Jaké významné ložisko snadno dostupné ropy bylo naposledy objeveno?3)Jak je pružná poptávka po ropě ve vztahu k substitům této komodity?4)Jaké bude politická situace v oblasti okolo Perského zálivu?

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,reagoval bych na dvě věci. Jednak jsem nepochopil, proč je maximálně pět procent komodit v portfoliu blbost. Nechci Vás chytat za slovíčko. Uvádíte ale, v čemž s vámi souhlasím, že jsou sice soft komodity super, ovšem jsou cenově pružné. Takže se domnívám, že ono doporučení, zřejmě pro investory, kteří komodity příliš neznají, má racionální jádro. I když můžeme diskutovat, zda to má být pět či deset procent.Pokud jde o ropu, nikdy jsem nečekal, že půjde tak rychle nahoru. A musím říci, že mne její výkyvy i zprávy kolem černého zlata stále překvapují.V poslední době se to hemžilo zprávami, kam až ještě její cena půjde. Dlouhodobě je možné všechno. I barel ropy za 200 dolarů, i když se mi to nezdá. Ale třeba se mýlím.Jako blesk z černého nebe pak na mne zapůsobil článek, který jistě znáte.http://www.patria.cz/Zpr avodajstvi/1246775/wsj-rust-ce n-ropy-podle-obchodniku-skonci l.htmlJsemopravdu zvědav, jak to tedy bude. Pokud nenastane, jak doufám, žádná mimořádná událost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„Když společnost Goldman Sachs předvídala sto dolarů za barel ropy, pokládal jsem to za přehnané. Neměl jsem pocit, že má ještě prostor k růstu. Nyní tajně doufám, že nebude stát „slibovaných“ 200 dolarů. V dlouhodobém horizontu to rozhodně nelze vyloučit,“ řekl rovněž Šafka.Hodně vtipné.Komodity chtějí seriozní analýzu.Produkce,náklady,polit ickásituace,počasí,poptávka...Já vím,že to nikdo nedělá,protože to je pracné.Ale podle toho to pak vypadá.Max 5% portfolia!Blbost úplná.Soft komodity jsou super,ale jsou hodně náročné na sběr dat pro rozhodování.A vzhledem k tomu,že jejich cenová pružnost je značná,tak bych všechny,kdo to s nimi nemyslí opravdu vážně,odradil.

Nahlásit

-
0
+

Cas ukaze. Ja Vam to vice vyvracet nebudu.Hezky den

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,věc názoru to samozřejmě je. Snažím se interpretovat přesně, co mi bylo sděleno. Osobně jsem očekával korekci komodit delší dobu. Zejména u ropy, což se, k mé velké radosti, potvrzuje. A doufám, že na tom příliš nezmění sezóna hurikánů či nějaká nečekaná politická zápletka.Pokud jde o soft komodity, tady jsem v otázce možné korekce opatrnější.Jistě, jsou předražené (i když jejich producenti budou mít nejspíš jiný názor). Když dám ale na jednu misku vah tento faktor a k tomu vysokou sklizeň (obilí) a na druhou stále rostoucí poptávku ze strany rozvíjejících se trhů, kloním se spíše k názoru, že se situace v nejbližších měsících příliš nezmění. Byť asi ceny těchto komodit porostou pomalu.Tolik tedy můj názor. Mohu se ale samozřejmě mýlit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Frantisku, co konkrente myslite tim "zajimave mohou byt v nasledujicim obdobi..."? Co je podle Vas "nasledujici obdobi"? 10-15 let? Nebo nekolik pristich mesicu? 1-2 roky?Je to jako tradicne pouze vec nazoru. A jestli to panove skutecne tvrdili, prosim, je to jejich pohled na vec.Ja to vidim trochu jinak. Uz od brezna varuji, ze komodity vseobecne (snad s vyjimkou zlata) jsou dle meho nazoru vyrazne predrazene a hrozi velka korekce (dokonce bych rekl zmena trendu). V cervenci jsme byli svedky od te doby uz druhe korekce. Avsak myslim, ze to byl jenom zacatek. Obavam se, ze kdo dneska (a to po korekci) nakoupi, nebude za rok v plusu a mozna ani za dva.Mimochodem zminovane soft komodity, takove kakao bych naopak videl jako idealni pro spekulaci na pokles. Podobne negativni jsem i u obilnin a kavy. Mozna tak cukr by nemusel prilis padat. Na long bych tedy dnes do soft komodit rozhodne nesel.

Nahlásit

-
0
+