Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Na padlé anděly nespoléhejte

18. 8. 2008
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Spoléhat na analytiky, ať se jedná o doporučení nebo odhad tržeb či zisků je zavádějící.Doporučuji následující knihu:Stephen T. McClellan: Full of Bull: Do What Wall Street Does, Not What It Says, To Make Money in the Market

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den.Akcie umírající malé firmy nebo takové, která je v problémech, představuje skutečně velké riziko, do kterého půjde jen málokdo. I u těch velkých firem v potížích je to ale záležitost pro omezený okruh investorů.Pokud jde o analytiky, problém vidím ve Vámi uváděném slůvku většinou. Myslím si, že existují i ti dobří, na které se Vaše charakteristika nevztahuje. Jde spíše o jejich výběr, což je zásadní záležitost. Nepochybně i pro média jako je Bloomberg, Reuters a další. Nikdo totiž nechce být, jak píšete, spoluviníkem při podvodech. A nepublikovat názory analytiků či dalších odborníků, někdy "odborníků" ;,taky není řešení.Záležitost s možnými i skutečnými podvody, řešily, jak je známo, v souvislosti s rokem 2000 a později, americká SEC i další instituce. Falešná doporučení, kdy firma např. radila kupovat a dělala pravý opak, podvody s opcemi na akcie pro vedení firem, účetní hrátky aj. Byla přijata řada pravidel, která by měli při publikování svých názorů (nejen) analytici dodržovat. Nejspíš nedostatečných. Nebo nejsou důsledně kontrolována.Můžeme přitom spekulovat o tom, zda třeba SEC podobně jako další regulátoři či jiné instituce nic netušila, nebo přece jen přivřela oči, "aby nekazila byznys v době, kdy se trhům dařilo".Jinak je pravda, že každý akcionář by se měl rozhodovat sám a udělat si vlastní rating. Nesnáz spočívá v tom, že to zdaleka ne každý umí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemá význam kazdý rok nekolik procent ztrácet provozními poplatky za fondy, ale naopak nekolik procent dostávat jako dividendy z akcií. Tedy zádné fondy!Nemá význam riskovat akcie umírající malé firmy, ale jen akcie tech nejvetsích, jako je Citigroup a Barclays.Analytici se snazí vetsinou falešným ratingem jen uzpusobovat kurz tak, jak je o to platící zákazník pozádal, nebo aby jejich kumpáni na tom vydelali. Zádné noviny ani webstránky by nemeli rating analytiku publikovat, protoze tim se stávají ty noviny a webstránky jen spoluviníky v tech podvodech.Kazdý akcionár si musí sám delat rating KOUPIT u akcie levné podniku s rostoucim ziskem a rating PRODAT u akcie drahé, nebo kdyz podnik snizuje zisk. Analytici to maji ale vetsinou naruby, tedy podvádí s ratingem.

Nahlásit

-
0
+