Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Všichni se ptají...

10. 11. 2008
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Hmm ted si trochu připadám jako ten pán na obrázku :)) Já zkrátka beru komodity jako věci fyzicky ohraničené věci, které i v případě největších krizí neztrácejí na hodnotě, ale naopak přidávají. Zlato za tisíce let neztratilo nic ze své krásy a hodnoty. Narozdíl od dlouhodobých akcionářů za první republiky, kteří se nejdříve museli vyrovnat s VHK a později jim všechno vzala válka a komunistická diktatura..

Nahlásit

-
0
+

Komodity a jejich fyzické dodání je kapitola sama pro sebe.V poslední době se mluví o problémech s fyzickou dostupností stříbra (mimo jiné se mluví o možném defaultu prosincových kontraktů na COMEXu)..Pokud by se to stalo skutečností, může cena stříbra explodovat. Nějaké pozice tímto směrem mám z minula, další investice následují.

Nahlásit

-
0
+

Ještě malá poznámka.Stačí se podívat na kolik je oceněna nehmotná složka aktiv u akcií jako je Goodwill nebo licence,a víte přesně,jaký hmotný ekvivalent máte.U takové firmy TimeWarner to nejsou zanedbatelné sumy v nehmotném majetku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem si vůbec jistý,že vzít ten stroj může i ten majoritní akcionář.U těch společností,které jsou public,bych se nebál,že za nimi není hmotný ekvivalent.Horší je to s těmi papírovými firmami.Tudíž souhlasím s Honzou Traxlerem.Je to vše zhruba na stejné úrovni.Jinde jsou strukturované produkty,nebo třeba družstevní byt.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pozn. trochu od veci: Pokud so dobre pamatuji, vetsina komoditnich futures je physical settlement - ale je obvykle je bud uzavrit posledni den obchodovani nebo se da dohodnout na cash settlement. Takze, v hodne spatnem pripade si tech 10 barelu ropy vyzvednout budete muset. Mimochodem, bylo to diskutovano jako jedna z moznosti jak omezit spekulace - donutit obchodniky k physical settlement, na coz jich vetsina neni vybavena.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako vlastnik bytu v bytovem dome se 120 byty na tom nejste o moc lepe. Investujete-li do komodit formou futures kontraktu, tak zpravidla take vlastnite jen par kontraktu z celkoveho miliardoveho mnozstvi. A jestli si myslite, ze Vam nekdo tech par barelu ropy poveze pred dum, tak jste hodne naivni. Nemluve o nakladech na dopravu.Nejde o to, zda mate nebo nemate rozhodujici slovo o danem aktivu, jde o to, ze akcie stejne jako komoditni kontrakt a stejne jako LV u nemovitosti Vam jasne rika, ze neco vlastnite. Podle me je to u vsech trech aktiv velmi podobne. Ve vsech trech pripadech jste plnohodnotny vlastnik, ktery se podili na zisku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No vzhledem k tomu, že je opravdu málo lidí, co vlastní více jak 51 procent, tak těžko můžeme přijít do podniku a vzít si třeba nějaký stroj v hodnotě námi vlastněných akcií :)) Drobní akcionáři nemají téměř žádnou moc (kromě valné hromady, kde si představenstvo schválí co potřebuje) a proto je zkrátka nelze brát jako plnohodnotné vlastníky části podniku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Arsene, pekne, ale mam jednu zasadni pripominku, akcie je take aktivum podlozene fyzickym vlastnictvim, v tomto pripade vlastnictvim casti podniku. Je to stejne jako u kontraktu na komoditu, nebo u vlastnickeho listu k nemovitosti.

Nahlásit

-
0
+