Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co je doma, to se počítá

1. 12. 2008
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jednou větou - jedná se o narušení klasických vazeb mezi podniky.Až se na to podívám detailněji, připravím článek pro svůj web. Sem potom dám odkaz..Vzhledem k pracovnímu vytížení se k tomu do Vánoc ale nedostanu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co myslite tou dezintegraci ekonomiky USA?

Nahlásit

-
0
+

Proč investuji jak investuji?.Podle mne totiž nejsou ztráty bank ani zdaleka u konce, už se ale pomalu pouštíme do hlavního chodu..Světová ekonomika podle mne směřuje k silné inflační recesi s deflačním intermezzem.Pokud Fed a další centrální banky deflační intermezzo nezvládnou, máme na co se těšit - pak by totiž následovala deflační deprese..Investoři by podle mne měli s těmito scénáři počítat a mít připraveny plány, jak reagovat.Pokud k tomu dojde, nepřipravené to semele..Jak to ve skutečnosti dopadne, uvidíme zhruba za rok....P.S.Objevují se i názory, že výsledkem krize bude DEZINTERGARCE EKONOMIKY USA. Mám v plánu se na tyto názory podrobněji podívat a zamyslet se nad možnými důsledky, kdyby to byla pravda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono jde o to, ze na horizontu pul roku az roku sazite na pokles trhu. Ja jsem v tomto konzervativnejsi, nemuzu si dovolit takto spekulovat s majetkem klientu. Sazim na rust vybranych akcii na strednedobem az dlouhodobem horizontu (jak u ktere akcie). Samo o sobe sazet na kratkodoby vyvoj je z meho pohledu prilis velka spekulace. Druha a jeste dulezitejsi vec je charakter investice - jak uz jsem psal, akcie je porad akcie, dokud firma nezkrachuje, kdezto opce je jen sazka na urcity pohyb a bud to vyjde, nebo nevyjde..Kazdopadne Vam preji, at Vam Vase strategie prinese uspech.

Nahlásit

-
0
+

Chápu Vaši strategii, já se rozhodl pro kombinaci agresivnější styly investování s defenzivnějším stylem u hypotéky..Putky kryji "mentálními stopkami" podle ekonomického vývoje. Putky nedržím až do expirace..Dále po dosažení 100% zhodnocení většinou prodávám polovinu pozice. Tím mám zajištěno, že se pozice nedostane do ztráty - zatím jsem s opcemi či warranty silně ziskový :-).Jejich podíl postupně snižuji (vybírám zisky). I kdyby se nyní všechny moje stávající putky staly bezcennými, jsem za letošek ve velmi pěkném "+".Ony se ale bezcenným naráz nestanou, jsou splatné na jaře, v létě a na konci roku 2009..Část realizovaných zisků pak stahuji pryč z portfolia a dávám bokem jako rezervu na mimořádnou splátku hypotéky (čímž na druhé straně klesá moje riziko)..Pokud nenastane deprese, je dno možné někde kolem 500-600 bodů pro SP500. Proto pomalu odprodávám putky..Sázím na výrazný růst ceny stříbra, zlata a ropy. Zde navyšuji pozice a jdu hlavně přes akcie středních firem, ne warranty, právě z důvodu časového rizika.Default COMEXu může přinést pěkný bonus k ceně zlata a zejména stříbra..Suma sumárum, nárůst rizika vzhledem k vytvářené rezervě na splátky hypotéky nevnímám jako velký oproti konzervativnímu přístupu k investování..Zda bude moje strategie úspěšná či nikoliv, ukáže až čas.Věřím si.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, je to zajimavy pristup, ale o hodne rizikovejsi. V pripade uspechu mate sanci na vyrazne vyssi vynos. V pripae neuspechu byste take mohl skoncit "s holou riti". ;-)) Individualni investor si takovy pristup muze zvolit, jako poradce bych si ale cisty nakup putek nemohl dovolit..Kdyz drzim akcie, muze jejich hodnota v peneznim vyjadreni kratkodobe spadnout treba na polovinu, ale dulezite je, ze stale vlastnim ty stejne akcie a pokud se nezmenilo nic na mem ocekavani budouciho cashflow, tak je vse ok. Cena akcie je jen jeji aktualni penezni vyjadreni, o budouci hodnote nic nevypovida. Kdyz ale nakoupim putky, sazim na pokles a bud to vyjde a ja budu mit vetsi kapital na pozdejsi nakup akcii, nebo to nevyjde a muzu byt take treba na polovine kapitalu, ovsem s vlastnictvim bezcennych papirku, tzn take muzu mit na nakup akcii jen polovinu kapitalu a do toho jeste akcie stoji vic nez pri nakupu putek..Pokud tedy nejste nejak kryty proti ztratam v putkach v pripade, ze akcie neklesnou niz, pak je takovy pristup hazard podobny rulete. Kryjete-li se nejak (predpokladam, ze ano), bylo by dobre to k "Vasemu pristupu" doplnit. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako soukromý investor s omezeným kapitálem pracuji při výběru akcií mimo jiné s náklady obětované příležitosti..Svůj současný přístup (kombinaci tradingu s investováním) jsem v kostce popsal zde:http://www.pro-investory.c z/aktualni_analyza/muj_aktualn i_pristup/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jeste jedna vec, spise nez u defenzivnich akcii vidim dnes z dlouhodobeho hlediska prilezitost u silne postizenych dividendovych akcii. Ale je to samozrejme jen pro otrlejsi, kterym nevadi extremni vykyvy. ;-).Zkopiruji dva odstavce z nedavno psaneho clanku "Akcie padaji, je cas nakupovat?"...http:/ /www.finez.cz/odborne-clanky/d etail/id-63/."Jsouakcie, které spadly třeba z 10 euro na 2 eura. Pro příští rok se očekává zisk na akcii 50 centů (tzn. P/E 4). Takovým prognózám sice nejde věřit, přesto i když firma třeba dva roky nevytvoří zisk, stačí, když těch 50 centů udělá za tři roky, nebo třeba za pět let. Až bude zase zisková, tak její cena půjde prudce nahoru. A byla-li firma zvyklá vyplácet velkou část zisku na dividendách, bude to dělat (pravděpodobně) po letech znovu. Takže vedle šance na růst akcie o desítky a někdy i stovky procent je zde i šance na slušnou dividendu. Kdyby vyplácela třeba dividendu 25 centů na akcii, tak to vzhledem k investici dělá 12,5% (každý rok)..Jistě že to nebude zítra a asi ani za rok, ale za pár let ano. Jde jen o to, aby firma přežila. A nechť si klidně pod tlakem trhu spadne o dalších 50% na 1 euro. Hlavně když to přežije a za pár let bude zase zisková. Sestavíte-li si dobře diverzifikované portfolio z podobně podhodnocených akcií, můžete se klidně u třetiny zcela mýlit, i tak ten zbytek za několik let přinese celkově velmi slušné zisky.".Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

To je pravda. Že jde o defenzivní akcie jsem nezdůraznil. Souhlasím i s tím, že mezi dividendové tituly patřily také banky. Zmínku na toto téma v článku najdete. Uznávám, že jsem to asi měl víc vypíchnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zrovna Philip Morris a Telefonica jsou sice dividendove tituly, ale jsou to zejmena defenzivni akcie, to je pricina jejich relativni nadvykonnosti nad trhem. Mezi dividendove tituly patrily po celem svete treba take banky a jak skoncily. ;-))

Nahlásit

-
0
+