Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zázraky nečekejte, příležitosti ano

23. 12. 2008
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Komentáře analytiků beru vždy s rezervou, ale u panu Hadrouškovi důvěřuji. Poprvé mně přesvědčil na semináři FIO, přesně se strefil s odhadem. Později šel i proti ostatním komentářům kolegů s FIA a vždy byl blíž realitě.Gratuluji, že sem také přispívá. Měl jsem za to, že už jsem na dně, ale po jeho komentáři to ještě zvážím.U ČEZ jsem čekal, že mu pomůže vlastní odkup, naopak u O2 jsem měl za to, že je již zadlužená dost a konkurence dál sílí.

Nahlásit

-
0
+

Je tomu něco přes rok,kdy jsem byl na semináři Fio v době,kdy vrcholila euforie a většina poradců=prodavačů podílových fondů předvídala pokoření historických maxim na indexech.Tehdy tam přednášel pan Hadroušek a s předstihem varoval před krizí z hypoték a následnou z kreditních karet.Doporučoval zejména spekulaci na pokles čínského trhu a Asie vůbec.Kdo ho poslechl mohl vydělat dost peněz.Kdo vsadil na podílové fondy prodělal 40 a více procent...

Nahlásit

-
0
+

Tak to se omlouvám. Každopádně sám uznejte, že je potřeba informace od jednotlivých analytiků či doporučení nejrůznějších bank brát s hodně velkou rezervou. Je hezké mít rozsáhlou fantazii, ale lze mnohem efektivněji využívat například při psaní knih, malování nebo jiných uměleckých činnostech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bylo to přání šéfa. Ale i mně připadalo dobré.Jinak mám dojem, snad mám ještě schovány staré Ekonomy, že tam nějaký rakouský manažer dluhopisového fondu právě optimisticky o dluhopisech nehovořil.Podle mne je to i věc kvality portfoliomanažera. I když je svázán s vlastním fondem, zájmy skupiny a dalšími věcmi, ti dobří si přece jen vybojují větší či menší volnost a dbají při komunikaci s veřejností na pověst a snaží se už jen proto sami sebe vlastními názory příliš neblamovat.Což lze ostatně obecně vztáhnout i na analytiky, další lidi na trhu, případně i ekonomy. Problém vidím v tom, že méně informovaný investor či občan často neví Who is Who, tedy kdo je kdo.Jinak s tím, že nejvíce mohou říci lidé, kteří mohou jít do long a short pozic souhlasím. Proto se tady taky objevily relativně často, což bych rád zachoval, názory manažerů hedgeových fondů. Škoda, že těch českých není tolik.Určitý problém ale vidím v rozdílné úrovni čtenářů serverů. Všichni jim, přes veškerou snahu o srozumitelnost, nemusí rozumět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Domnívám se, že podobné křišťálové koule budou mít letos enormní publicitu. A podle mne nejen mezi laickou veřejností..Podle mne jde totiž v příštím roce mnoha investorům opravdu o hodně (tím myslím nejen americké Baby Boomers, co měli začít odcházet do důchodu a jejich důchodové plány jsou najednou výrazně štíhlejší, ale i běžné retailové investory např. v ČR).Ti, co letos tratili relativně hodně, těm by další větší ztráta (řádově dalších desítek procent) výrazně zkomplikovala situaci či by mohla výrazně snížit ochotu podstoupit investiční riziko..Jiná (podle mne výrazně menší) skupina investorů měla zřejmě letos žně. Pokud by tito investoři uspěli i v roce příštím, mohou velice rychle znásobit velikost svých portfolií..Je dost možné, že každá z těchto skupin bude číst jiné křišťálové koule. Ale to je již úplně jiné téma.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den, křišťálovou kouli bohužel nemám a odhadovat budoucí vývoj na trzích je v této době těžší než kdykoliv předtím. Ano, nejjednodušší a pro mě nejpohodlnější odpověď při anketách tohoto tipu by byla-trhy budou kolísat. Přesto se pokouším být konkrétní a mít názor. Přečtete li si článek pozorně, tak doporučení na ČEZ nepochází ode mne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě jeden dodatek..Zrovna manažery podílových fondů beru s největší rezervou. Proč? Už jste někdy viděl manažera fondu, který by byl hodně pesimistický ohledně zaměření vlastního fondu? Bude opatrný a nechce slibovat. Ale nic víc od nich nečekám..Z investiční komunity mají pro mne mnohem větší cenu názory lidí, kteří mohou jít jak do long, tak i do short pozic..Samostatnou skupinu pak tvoří názory ekonomů + k tomu přidávám autory různých placených zpravodajů (opět se stejnou výhradou jako u manažerů fondů, pokud jsou jejich zpravodaje úzce zaměřeny).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Ekonomu jsem dělal asi čtyři roky po sobě anketu portfoliomanažerů fondů. Bylo to ale v dobách, kdy trhy rostly a tak nebylo o odpovědi, včetně odhadů a la křišťálová koule, nouze.Méně konkrétní odpovědi pro letošní rok souvisí určitě i s tím, že je většina loňských odhadů mimo mísu.Taky si porovnávám křišťálové koule se svým názorem. Vidím tam jeden problém. Na jedné straně hledá každý novinář něco zajímavého a konkrétního a rád by i pomohl, na druhé straně mám vždy obavy, aby podobné odhady - byť mohou i vyjít - někdo nebral za bernou minci.I když člověk shromážděné názory zlehčí a upozorní, že vše může být také jinak, podobné nebezpečí tu vždy existuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já si takovéto křišťálové koule přečtu se zájmem. Pak si udělám vlastní názor..Normálně je nearchivuji, ale z loňského roku jich mám několik schovaných. Drtivá většina jich byla mimo mísu, kromě pár výjimek.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den, samozřejmě se zeptám. Jako novinář jsem rád za konkrétnější předpovědi, kterých je na rozdíl od dob, kdy trhy rostly, málo. Jako investor se taky ptám, z čeho tyto odhady vycházejí. Asi je ideální napsat jako Saxo Bank, že jde o šokující prognózu.Chci se ale pana Hadrouška trochu zastat. Loni koncem roku uvedl, že se buď nacházíme v poslední fázi býčího trhu, nebo jsme na počátku medvědího trhu. Taky sice říkal, že je to otázka a kloní se spíše k první možnosti, podobných předpovědí ale loni u nás příliš nebylo, pokud si tedy vzpomínám. Nebo nebyly příliš publikovány. Křišťálové koule najdete ostatně i na Bloombergu.O recesi (minimálně v USA) se hovořilo již několik let, tehdy si ji ale nikdo příliš nedával do dnešních souvislostí (i s finanční krizí). Podle mne určitě není "typická", i když je otázka, co je typická recese. Zajímavé bylo konstatování jednoho obchodníka z firmy, která se zaměřuje na deriváty: naše klasické vyzkoušené modely příliš nevycházejí. V čem a jak s odkazem na obchodní tajemství bohužel odmítl sdělit.Pokud jde o konkrétní tituly, je to vždy slovo do pranice, či zvláštní kombinace technické a fundamentální analýzy a dalších faktorů - u nás zjevně hlavně apetitu zahraničních investorů. V tomto směru mám malou poznámku. Občas mne fascinují doporučení zahraničních renomovaných firem. Určitě si zaslouží pozornost SEC, ten má ale nejspíš jiné starosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Mašek, až příště budete dělat rozhovor s panem Hadrouškem, tak se ho prosím zeptejte, kde sehnal tu křišťálovou kouli se kterou nám s oblibou věští. Z článku jsem se dozvěděl, že se nacházíme v "netypické recesi" a proto v příštím roce PX spadne na 820 bodů a minima dosáhne na 600 bodech. K tomu doporučuje ČEZ kvůli silné dividendě, která je téměř symbolická a je otázkou, zdali v se dalších letech při poklesu cen elektřiny se vůbec udrží. Pan Jalový nám doporučuje akcie společností, u kterých se bude snižovat zisk (O2, PM) či firmy stojící před hrozbou krachu (ORCO a i ECM) a hodně riskantního kroku v případě ERSTE BANK.

Nahlásit

-
0
+