Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Splasklá „finanční inteligence“

5. 1. 2009
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Kiyosaki sa zivil kurzami pre podnkatelov a investorov. Z hladiska jeho terminologie bol v lavom kvadrante cashflowu. Ked v 1987 zacal investovat do nehnutelnosti, pravdepodobne zil z tychto kurzov, ale pasivny prijem urcite z kurzov nemal, ten ziskal az v 1994 prave investovaniu cez nehnutelnosti.No a ked uz bol "za vodou", zacal o tom pisat knizky :)Nerozumiem ale tej agilnosti, s ktorou sa stretavam na internete, s akou sa mnohi snazia nasilu dokazat, ze RK je podvodnik, ktory zije iba z kniziek o bohatnuti. Akokeby tym sami seba chceli presvecit, ze to takto predsa nemoze fungovat a ani nefunguje.Jednak keby aj bol sarlatan, tak to nijak neznizuje posolstvo jeho knih, a dvak, zatial vsetky podobne pokusy, ktore som videl, su beznadejne ubohe, strawman, kritizuju iba svoje vlastne (znacne obmedzene) predstavy toho, co RK pise, rozhodne nie to, co pise.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se dá věřit tomu, co v knihách Kiyosaki napsal, tak k finanční svobodě se dostal prostřednictvím firmy poskytující školení o tom, jak zbohatnout. V této firmě učili jiní podnikatelé a investoři. Nemovitosti si Kiyosaki koupil až poté, co firmu prodal, aby si zajistil pasivní příjem. Rich Dad (firma okolo knih a her Cashflow) je až jeho druhá firma zaměřená na vzdělání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já netvrdím, že pracovat v Amway je špatné.A souhlasím s tím, že spoustu dobrých nápadů někdo odmítl zrealizovat, atd.Ale otázka zněla, na čem zbohatl Kyiosaky,- zda na obchodech s nemovitostmi, či akciemi dolů, ...,- nebo na knize.Byly nejdříve domy a pak kniha, nebo nejdříve kniha a pak domy? :-)

Nahlásit

-
0
+

No tak že je distributoram Amway není přeci žádná špína. Sám hlásá, že diversifiovaní příjmů je jedině moudré. S vydáním knihy je to tak, že ho každé nakladatelství odmítlo a tak si Kiyosaki vydal knihu sám v nákladu tisíc kusů. Umístil to u u známého na benzínové pumpě s tím, že jeho kniha tam bude jedninou knihou. Po několika týdnech Kiyosakimu volá ten Double Diamond, že od něj koupí všechny knihy - rozpoznal kvalitu. Zbytek je už historie. Podobnými způsoby proráží kde kdo. Napříkla série knih Slepičí polévka pro duši - tu také desítky nakladatelů odmítlo a jsou nyní asi z toho nešťstní. Walter Disney také neuspěl více než 100 krát při žádosti o úvěr. A nyní znají Mickeyho Mouse všude ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zda je nebo není Kiyosaki přímým ditributorem Amway nevím. Ale to, že jeden z diamantů vydal na své náklady jeho knihu není nic nepochopitelného. Zaprvé tím ziskal výukovou (a přesvědčovací) pomůcku (protože Kiyosaki zdůrazňuje vybudování podnikání a až investování přebytků z tohoto podnikání za účelem navýšení pasivních příjmů) a za druhé velký zisk z prodeje knih. Jedním z největších odběratelů Kiyosakiho knih (a jim podobných i nepodobných) jsou právě distributoři síťového marketingu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Investigativní novinář Thomas T. Reed, NY Times. Vzal tu pohádku o zbohatnutí pod lupu a výsledek by zastánce Kiyosakiho moc nepotěšil.Mimochodem, kdo ví, že Kyiosaki je (byl) perlový přímý distibutor Amway, že Rich and poor dady na svůj náklad vydal jeho přítel, Duncan, dvoudiamant Amway? Že by miliardář Kiyosaky neměl na vydání svého rukopisu, když mu ho odmítly vydat nakladetelství, která oslovil? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Knihu Bohatý táta, chudý táta jsem četl a nemohu dát názoru pana Lazareviče zapravdu. Velice mě mrzí, že tak subjektivní názor je předkládán na stránkách časopisu Finmag a přispívá k jeho menší důvěryhodnosti. Doporučuji vydavatelům takto subjektivní a nepodložené názory nějak dopředu uvádět jako komentář, glosu apod. Cyklus knih pana Kiyosakiho dává nahlédnout k základům finanční inteligence. Uvádí hned několik zdrojů zisku (nemovitosti, cenné papíry, podniky) a radí, jak investovat. Nepreferuje žádný z nich s poukazem na to, že je už na čtenáři, aby si vybral, co ho zajímá a zaměřil se na ten druh inteligence (sociální, matematická, lingvistická...), který mu je blízký a na jeho základě rozvíjel bohatství svého myšlení a následně také bohatství hmotné. Častokrát zmiňuje a upozorňuje, aby se lidé neupínali na peníze a brali je pouze jako energii, která ve světě obíhá. Dovolím si tvrdit, že právě lidé vyzbrojeni jeho radami dokáží finanční krizi snášet mnohem lépe. Co se nemovitostí týče, jak zde bylo řečeno nevybízí k nákupu a následnému prodeji nemovitostí (ale k jejich nákupu a držení - pronajímání). V současné době je jedno z období, které by označil za šťastné - lze nakoupit mnoho nemovitostí pod cenou a následně je pronajímat (mnoho lidí nedosáhne na hypotéky). Pan Lazarevič naopak tvrdí, že Kiyosaki počítá jen s růstem. S tím nelze souhlasit. I on zná pojem cenové bubliny. A zvolání: "Nakupujte!&quo t;sdílí s panem Lazarevičem.

Nahlásit

-
0
+

Celkem souhlasím s příspěvky dalších čtenářů o Robertu K. Jeho knihy chápu spíše obecně, než konkrétně.Je zajímavé, že se nejvíce uchytila jeho kniha Bohatý táta Chudý táta (kterou jsem sám nečetl, ale četl jsem mnoho jeho dalších knih - přičemž se pan K. hodně opakuje). Zaujala mě spíš kniha Proroctví, ve které jeho Bohatý táta v podstatě předpověděl krizi, která se k nám blíží. Není lehké určit, jestli s ní už tato krize souvisí, ale myslím, že s ní trochu souvisí. V této krizi totiž také tratí lidé před důchodem, kterých budou později finanční prostředky značně chybět.Co se týče pana Rogerse, nesouhlasím s vámi. Myslím si, že spíše došlo k přestávce v růstovém trhu, podobné té ze 70. let, kdy např. cena zlata v letech 1974 - 1976 poklesla na polovinu své hodnoty, aby poté znovu vystoupala - a to mnohem výše než předtím (viz např. tento graf http://www.e-milionar.eu/wp-content/uploads/slide12.jpg). Je možné, a řekl bych i hodně pravděpodobné, že během následujících 3 - 4 let ceny komodit znovu vystoupají.Co se týče realit, myslím, že se dalo odhadnout, že jejich ceny budou alespoň trochu klesat - do nebe růst opravdu nemohou.

Nahlásit

-
0
+

Jak to, že nezbohatnul na nemovitostech a finančních trzích? Co ty IPO těžebních společností, jichž je či byl spoluvlatníkem? Co jeho investice do nemovitostí - vlastní několik tisích obyvatelných jednotek.Na značce RichDad samozřejmě vydělává, prodává spoustu knih svých i cizích, audioprogramy a další, značka má obrovskou hodnotu a neutratil za reklamu ani dolar. To je jen další důkaz jeho fin. gramotnosti. Každopádně v době kdy psal knihu tak už byl ve finančním důchodu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je pravda ze BTCHT zacala byt znacne proflakla. Je to puhy slabikar financnej inteligencie (napisal aj dalsie veci) a je problemom dotycnych ludi, ktori si z nej mylne vyselektovali radoby jednoduche navody.O Kiyosakiho "diele" mam aku-taku predstavu. Co viem, zacal pisat knihy az ked bol na "dochodku" ,ktory dosiahol investovanim do nehnutelnosti hlavne v Phoenixe v Arizone, kde bol koncom 80. rokov jeden z najhorsich realitnych trhov v USA.Svoje knizky zacal pisat az na dochodku, do ktoreho odisiel v 1994.Takze, aby som odpovedal na otazku... asi mate lepsie informacie, neviem na com, necham sa poddat :)Na com?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že by na tom slabikáři?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No ono není tak úplně normální když ceny nemovitostí lezou nahoru 30% ročně a dost silně pochybuji že za to v čechách může Kyiosaki. Spíš to bylo způsobeno levnými penezi. Mám tady ještě po ruce leták s nabídkou hypotéky za 2%. Další důvod je spíš, že Husákovy děti chtějí bydlet a je jich hodně než že by běžná česká lopata četla Kiyosakiho a chtěla spekulovat s pronájmem. V poslední knize How to increase your financial IQ Robert říká když jdou úroky na horu spousta spekulantů a pitomců půjde na porážku, tedy ti co spekulovali na capital gains ale on ve všech knihách dává přednost cash flow. Četl jsem všechny Kyiosakiho knihy a myslím, že autor článku je úplně mimo.

Nahlásit

-
0
+

Jistě že Robert K., nikdy netvrdil že nemovitosti porostou do nebe. Možná proto, že on sám v žádnem případě nezbohat na nemovitostech nebo na kapitálových ziscích.Hádejte na čem?

Nahlásit

-
0
+

BTCHT je jistě zajímavou a hodnotou knihou, ale myslím si, že tak trochu z této knihy stává novodobá bible. Aby to nedospělo tak daleko, že z ní začneme citovat a hájit si svou pravdu jak se nám hodí. Článek je psán na příkladu klasického Američana, který si přečte knihu, začne nakupovat nemovitosti na dluh, nedokáže sehnat nájemníky a k tomu přijde krize. Simple :)

Nahlásit

-
0
+

Neříkal, ale po přečtení Kiyosakiho může člověk snadno dojít k názoru, že nemovitosti jsou snadná a rychlá cesta k bohatství.Kiyosaki také mate čtenáře svojí pochybnou terminologií - "pasiva" jsou u něho něco úplně jiného než ve skutečnosti.Jestli se dá o K. říci něco pozitivního - ano, vede čtenáře k tomu, aby se snažili, nespoléhali na někoho jiného (zejména na stát) a aby zbytečně nevyhazovali za jachty a podobné nesmysly. Recept na zbohatnutí ale nedává.Rogers je mazaný: veřejná doporučení záměrně vydává teprve tehdy, když už on sám je několik let "long". Jakkoli si Rogerse vážím pro jeho prokazatelné úspěchy a vysokou inteligenci, jeho rady doporučuji ignorovat.Kostolányi byl jiný kalibr. Vřele doporučuji. Bohužel tento klasik již nežije, zajímalo by mě, jak by komentoval současnou situaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kyiosaki hlavně nikdy neříkal, aby se investovalo POUZE do nemovitostí. Finanční nezávislost je podle něj třeba budovat na několika nezávislých zdrojích. Jedním z nich jsou samozřejmě nemovitosti. Ale nemám pocit, že by na ně vsázel všechny karty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chcel by som len podotknut, ze Kiyosaki rozhodne nenavadzal kupovat domy s tym, ze to porastie do neba. On sam vlastne odporucal cashflow pristup, cize lacno kupit a prenajimat/leasovat domy a rozhodne sa vyhybat predrazenym realitnym trhom. Rozhodne nefavorizoval zisk cez kapitalove zisky (a aj tam hovoril o naslednom predaji nadhodnotenych realit). Takze k bubline neprispeli jeho odporucania, ale skor nepochopenie jeho rad.A k tomu, ci sa preratal Jim Rogers - to je diskutabilne, pretoze on nadalej vidi bycie komodity, pad ich cien ma len za korekciu a nadalej radi investovat do komodit.

Nahlásit

-
0
+

"Stejně jako Kiyosaki i spousta Američanů propadla snu, že růst cen nemovitostí o více než 10 % je reálný a opodstatněný a může trvat donekonečna"..Kiyosa kinic takovyho nerikal..

Nahlásit

-
0
+