Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Chcete být milionářem?

17. 4. 2008
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tak jak se divam do jejich clanku zdarma, napriklad "Proč pravidelně investovat právě do akciových fondů?" vidim opravdu krasny vynosovy graf v letech 2000-2007. Skoro bych s nima i sel investovat kdybych nevedel co se stalo v roce 2008 na akciovych trzich. Mozna by si meli ty grafy poopravit a s nimi i jejich financni teorie. Ma cenu cist jejich dalsi clanky kdyz jejich podstata vychazi z investovani v minulych 50ti letech a dalsich 50 let bude zrejme jinych? :)

Nahlásit

-
0
+

S trochou zjednoduseni se da rict, ze tak jako ve fyzice plati zakon zachovani energie, plati neco podobneho i v ekonomii - nevim, jestli na to existuji nejake ekonomicke teorie, ale rikejme tomu treba zakon zachovani "majetku" - akorat je treba si uvedomit, ze ten muze mit mnoho podob.Milion si dnes dovede vetsina lidi predstavit. Ale posunme to dal. Rekneme, ze by kazdy mel mit miliardu. I to je samozrejme mozne. Ale ne v dnesnich cenach. Kdyz bychom ocenili veskery "majetek" v CR (nebo klidne ve svete), ten ma nejakou celkovou hodnotu. Asi nikoho neprekvapi, ze by to bylo mene nez miliarda krat pocet obyvatel v CR (ve svete).Takze aby mohl kazdy vlastnit "majetek" v hodnote jedne miliardy, muselo by bud byt v CR (ve svete) vyrazne mene lidi, a nebo by se musela vyraznym zpusobem zmenit "hodnota penez".Podobne si to muzeme predstavit i s tim milionem. Budeme-li se bavit o financnich usporach domacnosti, celkova suma asi bude nizsi nez 10mil obyv. krat 1mil Kc. Aby mel kazdy jednotlivec uspory ve vysi 1mil Kc, muselo by bud vyrazne ubyt obyvatel, nebo se presunout "majetek" z jinych forem na uspory domacnosti, a nebo by muselo dojit k vyraznemu snizeni hodnoty penez - k vyrazne inflaci. Ta treti varianta je nejpravdepodobnejsi. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problémem bývá tzv. inflační spirála.Ta ale má svůj původ jinde.Zpravidla v odborech,které prosadí zvýšení mezd např. u horníků,ti pak vydělávají stejně jako učitelé,to se zase nelíbí učitelům a tak jejich odbory prosadí zvýšení na úroveň lékařů,ti zase ...Tak bychom mohli pokračovat.Tento jev je jeden z nejhorších případů nákladového šoku,protože škody,které napáchá jsou nevratné.Mzdy jsou totiž pružné jen směrem nahoru. ----Když vezmeme v úvahu,že velká část populace se stane milionářskou smetánkou,tak je důležité vědět,jak k tomu došlo.1)Pokud by došlo k pouhé realokaci peněžních prostředků mezi ekonomickými subjekty,pak je to ideální stav(pro ty milionáře).Peníze mají stále stejnou hodnotu.2)Když by došlo zároveň ke zvýšení množství peněz v ekonomice,tak je podstatné, zda došlo také ke zrychlení růstu HDP.Aby došlo k tomuto zrychlení,je třeba,aby se nově nabyté miliony staly kapitálem.Takže v zájmu všech nových milionářů je investovat peníze do akcií či do vlastního podnikání,aby ochránili hodnotu svých nově nabytých peněz.----Když milionář očekává,že se v jeho zemi objeví inflační tlaky,konvertuje své bohatství do jiné měny,o které se domnívá,že je stabilnější.Paradoxně pak sám přispěje k destrukci své měny.

Nahlásit

-
0
+

Tím působením u Pioneer bych se moc nechlubil, ten připravil pěkných pár lidí a obcí (nejznámnější budou asi Okříšky) o peníze :-(

Nahlásit

-
0
+

Přímo spíše ne.Já reagoval na to, že když má milión každý (nebo je to jeho měsíční plat či dokonce ještě mnohem méně), tak ten milión pak ztrácí svoje kouzlo.Důležitá je tedy jednotka, aby MILIÓN byla jakási pomyslná meta, ne běžná hodnota každodenního života.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem si jist, jestli má míra úspordomácností takový vliv na hodnotu měny...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas, vždy je třeba najít relevantní jednotku.Vždyť třeba v Itálii před zavedením eura byl milionářem v lirách každý (kurz cca 1000 lir za 1 DEM).O starých tureckých lirách či rumunských lei nemluvě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na tento článek reagoval anonymní čtenář, kterého jsem požádal, aby se podepsal. Už se neozval, proto jeho zajímavý názor vkládám do diskuse za něj: V zemi podle něho nemůže být příliš mnoho milionářů, protože "to by pak milion logicky neměl cenu milionu". Mohu požádat někoho z přítomných ekonomů o reakci?

Nahlásit

-
0
+

toto má bejt co? Sranda nebo to myslíte vážně???

Nahlásit

-
0
+

to si děláte srandu? Nebo to myslíte vážně? Každej přeci nemůže být milionář, to by pak milion neměl cenu milionu, že...

Nahlásit

-
0
+