Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Monika odchází do penze

12. 5. 2008
 14 060
49 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ne, toto zdaleka není nejhorší scénář. Naopak, předpokládá se zde řada příznivých okolností:Například:- v ČR vládne klid a mír- imigranti se úspěšně intergrují- energie je drahá, ale je- nedojde k naprostému selhání státu a rozkladu veřejné správy- finanční trhy fungujíJestli chcete, můžu napsat SKUTEČNĚ katastrofický scénář, tohle je jen čaj.

Nahlásit
-
3
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Souhlasím, že všechno je možné.Ale něco takového by občané evropské unie, veskrze inteligentní lidé, nedovolili.Proto také nemůže docházet k neustálému zvyšování daní.V demokratickém systému vydrží vlády tak maximálně 3 volební období. Pak většinou nastoupí jiná vláda, která často zruší, co ta předešlá zavedla, a vývoj jde odnikud nikam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-3
+

Diskuze

Pěkný článek i po pár měsících...

Nahlásit

-
0
+

přátelé, jaké "nedovolili&quo t;...To máte tak krátkou paměť, že si nepamatujete, co se stalo, když před pár měsíci neprošlo v x referendech schválení "evropské ústavy"? Udělo se pár kosmetických změn a ŽÁDNÉ REFERENDUM se už konat NEBUDE. Rozhodnou parlamenty - a je jasné, jak. Takže tolik k optimistickému "občané by to nedovolili"... Bohužel, občan už vůbec nemůže do ničeho plkat. Je to sebedestrukce každé demokracie - stačí se podívat na starověký Řím...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě - předejme panu Kohoutovi a jeho firmě 30-45% svých 30-ti letých úspor jako poplatky za vedení účtu(viz včerejší HN) a zbytek nám inflace znehodnotí na polovičku předpokládané hodnoty, a to ještě nepočítám s krizemi podobnými té dněšní, které hodnotu akcií mohou strazit na desetinu. Povinné penzijní spoření je podvod.

Nahlásit

-
0
+

autor se pokouší predikovat nepředvídatelný vývoj, navíc jeho snaha je úsměvná neboť do budoucna promítá problémy současna. Jak nás historie učí věci nakonec dopadají stejně jinak než jaké se nejprve zdají a proto bych se neodvažoval domýšlet zda tu budeme za pět deset let, natož v roce 2038. Autor naprosto nepočítá s jiným vývojem situace než je uplynulých pár let, tudíž si dovoluji tvrdit že vše nakonec bude úplně jinak a budoucností se má smysl zabývat pouze v nezbytně nutné míře.

Nahlásit

-
2
+

Ekonomové by si neměli hrát na věštce (nemají k tomu křišťálovou kouli ani jiné předpoklady). Zvláště pasáž o bohatých Maďarech by mohla být přestylizována (na základě vývoje cen akcií) nějak takto: Díky bohu a povinnosti penzijních fondů investovat pouze do státních dluhopisů zůstalo Monice z peněz odkládaných do penzijních fondů něco více než chudým Maďarům, jejichž úspory se změnily po celosvětovém pádu cen akcií v.. no ehm nelze říci ani bezcenné papíry, neboť byly v elektronické podobě. A teď vážně. Spořit na důchod by mělo smysl jedině tehdy, pokud by si člověk mohl uschovat měsíčně dejme tomu 100kg potravin, 100kWH eletrické energie, 100M2 plynu atd, jinak opravdu ne. I kdyby k žádnému pádu cen akcií nedošlo, jak si důchodce promění tu nehmotnou hodnotu v hmotné statky, když tady nebude nikdo, kdo to fyzicky provede (ad absurdum dle článku všichni schopní budou v USA a neschopní na co sáhnou, to zbabřou)?

Nahlásit

-
1
+

Pricinou vysoke porodnosti nebyla Tv s dosud popularnimi serialy Jiriho Dietela, ktere lidi bavily a bavi doposud, narozdil od duchaprazdneho soucasneho americkeho skvaru, ale proste to, ze lide pocitili narust socialnich jistot. A to je neoddiskutovatelne a jenom pro poradek jeste uvadim, ze jsem nikdy nebyl zadny bolsevik ci komunista. Autor pouziva uz jenom hloupa otrepana vycpela klise....

Nahlásit

-
1
+

Kteří občané? Snad nemyslíte vmanipulované studenty zejména herce mrtvého studenta agenta STB Zifčáka nebo které občany máte na mysli? Vždyť celá ta akce docela páchne tím,že to "komouši" a zejména STB velmi kvalitně zrežírovali,přičemž scénář a obsazení hlavních rolí již bylo dávno určeno. Nakonec je zcela průhledné komu vlastně dnes většina podniků patří. Takže se zkrátka díky "sametové revoluci" stali z komunistů na vedoucích postech téměř přes noc kapitalisti - majitelé podniků,kterým dříve veleli.Avšak nač se zbytečně čílit,když jsme vlastně měli všichni stejnou startovní čáru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No kdo to způsobil, přece komunisté. Zabavili majetek, zrujnovaliho, až pak občané této republiky provedli sametovou revoluci a přešlo se k navracní majetku. To se ovšem v tak obřím oběmu (byť už v té době dávno vytunelovaného majetku za čtyřicet let bývalého režimu) nedá dělat bez chyb a tak se stalo, že několik podniků bylo vytunelováno úplně dodna. Nebýt znárodnění nebyloby navracení a nebyloby tunelování... Tuto skutečnost obyčejní lidé opravdu nezapříčinili a přes prsty nikdo nedostane, protože jsou to skutečnosti dávno promlčené. Je na každém kdo půjde k volbám jestli se vydáme zpátky nebo vpřed nebo jestli zamrzneme na pohodlném politickém středu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Všechno je to pěkně řečeno,avšak nenacházím tady nikde zmínku o tom,kdo to vlastně všechno způsobil.Kdo vlastně provedl"sametovou revoluci" a bez určení pravidel umožnil tuto republiku vydrancovat,nechat zkrachovat a vytunelovat podniky a umožnit pohádkově zbohatnout pár jedincům a statisíce poctivých občanů ožebračit?Vidina černé budoucnosti je sice krutá a nejspíš reálná,ale kdo za toto dílo už konečně dostane přes prsty? Tuto skutečnost totiž obyčejní lidé opravdu nezapříčinili.

Nahlásit

-
0
+

Mě připadá správné neplivat žvýkačky,nechodit polonahý a nepít alkohol na ulici.Vám ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Omyl pane Kohoute, cizinec v USA se musí prokázat pasem a platným Vízem. Při vstupu do USA musí navíc odevzdat otisk palce obou rukou. Dále se na ulici nesmí plivat žvýkačky na zem chodit do půl pasu vysvlečený (osobně jsem s tím měl velký problém v parném létu a vyhřátém dolním Manhattanu:) a pít na veřejnosti alkohol. Je třeba však říci, že každý stát má tyto věci ve své kompetenci a liší se stát od státu. Dále se nesmí nic veřejně říct nic proti USA - mohlo by být vnímáno jako teroristický čin, dále bych se nezmiňoval o tom že dvojčata si svůj pád zasloužila - nepochopili by to. Jinak si nemyslím, že by Bush byl třeba více chytřejší než náš Vašík Klasů. A co se týče občanek v USA o tom už začínají v poslední době nahlas uvažovat. Takhle bychom mohli debatovat hodně dlouho závěr bude ovšem stejný v USA je regulováno téměř vše a rigidnost je zakotvena v ústavě . Jo abych byl korektní v USA může nosit zbraň prakticky kdokoliv, v tom jsou otevření - kam to vede si může udělat obrázek každý sám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Velký omyl, pane Hanzle. USA jsou policejním státem jen ve fantazii evropských aktivistických novinářů. Ve skutečnosti je míra kontroly jednotlivce v USA nesrovnatelně nižší než v Evropě.Američané nikdy neměli povinnost nosit s sebou občanské průkazy, ostatně je ani nemají. Má to své kladné stránky: ilegální imigranti v USA mohou legálně pracovat, podnikat i vlastnit nemovitosti, zatímco v Evropě se "ilegálové" ;orientují na trestnou činnost různého druhu.Ve srovnání s USA je EU na poloviční cestě k fašismu a bude hůř. Spíše na našem kontinentě začnou lidi čipovat, je to možná jen otázka času. Asi 60 procent naší legislativy, jen tak mimochodem, je přijímáno jako "balíček", aniž by prošlo jakoukoli demokratickou diskusí. No, při úrovni našich zákonodárců je to možná dobře... Máme, co si zasloužíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, pane Milane!Jsem přesvědčený, že článek je důrazným varováním pro všechny, kdo mají nějaký vliv na rozhodování o důchodové reformě, ale také přímo na občany, tedy klienty finančního poradenství. Pokud my poradci budeme vybízet k uprchnutí někam jinam, pak se dlouhodobě ptám kam? Jak moc si přejete, aby vám v USA implantovali čip pro monitoring vašeho pohybu? Nikdo nemáme ani ponětí, jak budou USA vypadat za 30 let, když už dnes je to značně policejní stát. Proto svým klientům raději říkejte, že mají chodit k volbám a mají používat obsah své lebeční kosti. Přeji si, abych za 30 či 50 let nebyl součástí realizace změny Hippokratovy přísahy. Tady nebo v USA, to máte jedno. Přeji všem pěknou neděli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vynikající článek.Vytiskl jsem si ho a dávám známým na potkání.Svým dětem a vůbec všem mladým:vystudujte a prchněte z tohoto slzavého vykradeného údolí.

Nahlásit

-
0
+

To může být pravda.Do hloubky se tím zabývá film Zeitgeist, převážně jeho třetí části, nazvané "nestarejte se o muže za oponou".Tuto část můžete můžete zde:http://video.google.com/vi deoplay?docid=7462852758162537 355&q=zeitgeist+2+of+ 3+cz&total=3& ;start=0&num=10& amp;so=0&type=search{ amp2}amp;plindex=2Osobněale nevím, nakolik mám tomuhle filmu věřit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Evropě to pomalu začíná, avšak již plně to zasáhlo spojené státy. Říká se, že kdyby fašismus měl televizi a internet, vládl by celému světu. Dnes něco podobného se snaží prostřednictvím zmanipulovaných médií v USA. Berou jim jejich lidskou svobodu v zájmu ochrany proti terorismu. Můžou Vám prohledat byt bez soudního povolení, můžou Vás držet libovolně dlouho a mučit Vás, jenom kvůli podezření z terorismu (které si někdo vymyslel)Jejich cílem je do každého člověka implantovat čip, což se už částečně děje, zkouší se to na dobrovolnících, kteří údajně mají strach před terorismem.Lidé tleskají, smějí se a užívají si.. A kolem je spousta dalších ovcí.. pardon lidí..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obávám se, že jste přílišný optimista.Fašismus nemusí znamenat jen diktaturu jednoho muže, cenzuru, koncentrační tábory a podobné rekvizity.Jsou i měkčí, modernější, formy fašismu. Takové, které ze začátku ani tak nevypadají. Takové, které se tváří přívětivě a lidé jim tleskají. Teprve s odstupem času si uvědomíte, že jste v pasti.Fašismus znamená absolutní nadvládu státu ve společnosti. Ta může být nastolena různými způsoby, nejen násilným převzetím moci. Hákové kříže nebo placaté čepice se smrtihlavem jsou jen folklór.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já jsem nikdy nenapsal že je v článku popsáno něco nemožného, jenom si myslím že je tam popsaná nejhorší varianta.Fašistická EU je opět mimo, pokud by došlo ke změně státního zřízení tak "součastná" ;důchodová reforma pozbude platnosti, stejně jako dluhopisy v penzijních fondech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Občané nedovolili? Chacha, cha cha cha! To už se říkalo tolikrát...Řeknu Vám recept, jak přimět nadpoloviční většinu občanů souhlasit s nepřetržitým zvyšováním daní: učinit z nich "závisláky" ;na státním rozpočtu. Doplnit to 100% postátněným školstvím a státní televizí. Je to TAK neuvěřitelné?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ach jo, to je blabol.Nekolik faktu.TEnto clanek predpoklada jednu zakladni vec. A to, ze USA v te dobe budou ... co vlastne? Ve skutecnosti budou spanelsky mluvici zemi, s prevahou hispanskeho a cernoskeho obyvatelstva jejiz mena podle posledniho vyvoje bude mit minimalni hodnotu, se skolstvim a zdravotnictvim ktere az na par vyjimek ma velmi daleko k evropske kvalite a je mnohem nakladnejsi nez zdravotnictvi ci skolstvi evropske.. Bude to zeme chudaku co si nemohou dovolit zdravotni pojisteni, vlajste je to zeme kde si velke % nemuze dovolit toto zdravotni pojisteni, budete to, vlastne je to zeme s nejvetsim poctem veznu na pocet obyvatel, bude to, vlastne je to zeme, kde miliony lidi kteri si poridili vlastni bydlni ci nemovitost za ucelem pronajmu zjistili, ze ma minimalni hodnotu a ocitli se na ulici cimz jen prispeli k dalsimu rustu kriminality a nasili...Proste pan Kohout sni svuj modry sen i kdyz skutecnost je nekde uplne jinde... Pan Kohout neprekvapil a opet misto reseni priciny dela prostoduchou agitaci pro duchodove fondy.. aniz by navrhoval nejake reseni.. Proste klasicky, snazi se vystrasit protoze kdo se boji ten je snaze manipulovatelny.Jedna otazka na zaver. Opravdu si pan Kohout mysli ze rasove sminene USA budou stabilni?

Nahlásit

-
1
+

Souhlasím, že všechno je možné.Ale něco takového by občané evropské unie, veskrze inteligentní lidé, nedovolili.Proto také nemůže docházet k neustálému zvyšování daní.V demokratickém systému vydrží vlády tak maximálně 3 volební období. Pak většinou nastoupí jiná vláda, která často zruší, co ta předešlá zavedla, a vývoj jde odnikud nikam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Ale kdepak. Scénář popsaný v článku skutečně není ani zdaleka nejhorší. Ten opravdu katastrofický by nastal, pokud by se z EU stala fašistická diktatura. A ať mi prosím nikdo netvrdí, že to není možné.Pokud Vám připadá v článku něco nemožné, co máte konkrétně na mysli?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Budu trvat na svém. Popsal jste nejhorší scénář. Ten katastrofický který naznačujete "future" Moniku neovlivní.1) Válka - zcela "nepodstatná&qu ot;věc vůči důchodové politice. Ale pokud by nastala tak by po konci mohl nastat stejný "babyboom" jako po II světové. Nehledě na to že by se mohlo změnilo i politické vidění.2) Imigranti to tady třeba můžou rozmlátit, ale tím si nepomůžou a bude z nás země třetího světa:( Ale Paříž byla varování.3) Pokud nebude energie, tak nebude v celé Evropě. A s tím nic neuděláte i když budete mít na kontě milióny:(4) Pokud dojde k rozkladu státní správy tak nás nějaká důchodová reforma vůbec nemusí zajímat.5) A pokud zkolabují i finanční trhy (tak jsem osobně v pr....), tak se vrátíme do středověku a opět nějaká reforma nám může ...:)Do té budoucnosti bych spíše o "nás" nemluvil jako o Češích (českém státu), ale spíše jako o nás Evropanech (EU). Článek o skutečně katastrofickém scénáři snad ani není nutný, stačí si přečíst Lovce mamutů nebo se podívat na Planetu opic, Vodní svět... Nebo si zajet do zemí třetího světa, ale tam "státní správa" funguje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdravím, nepište SKUTEČNĚ katastrofický scénář, takhle je to docela ´očekávaný´ vývoj.Stačí si přečíst reakce, asi jste vystihl myšlenky většiny na téma..Veškeré i lehké přehnání bude vnímáno jako zlehčení, bohužel není čeho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že by nový Jules Verne? No, myslím, že budoucnost bude krušná, ale úplně jiná než odhadujeme. Vždyť nevíme co bude za 5 let!A přitom by stačilo málo. Zachovat průběžné financování důchodu s odchodem v 68 roce věku a následně v prvním roce dostat 10% (namísto dnešních 40%) a druhý rok 20%, třetí 30% a teprve od čtvrtého roku vlastně dnešní výměru nebo klidně později zvýšit i na 50%. Každý by tak měl motivaci spořit si peníze na penzi. Znal by konkrétní období na které se musí zajistit. Pokud by toho nebyl schopen, pak by musel po tuto dobu hledat privýdělek nebo být odkázán na pomoc dětí.

Nahlásit

-
0
+

Já se přimlouvám i za skutečně katastrofický scénář. Podle mne by to mnoha lidem mohlo otevřít oči.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý večer, Pavle!Mnoha lidem by velmi pomohlo, kdybyste ve svých předpokladech ještě přitvrdil. Mám totiž i klienty třicátníky. Jen do toho, už se těším jak přitvrdíte. Bohužel, ještě tragičtější variace budoucnosti je možná. Blíží se parlamentní volby 2010. Burcujme čtenáře, dokud je čas na důchodovou reformu. Od levicové vlády ji čekat nemůžeme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Horší budoucnost, než jste tu popsal, si opravdu představit nedokážu.Leda, kdyby ke strastem v této "budoucnosti&qu ot;přibyla ještě válka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na druhou stranu, ČR hrozí veliké nebezpečí, pokud volby v roce 2010 vyhraje ČSSD.Bohužel to tak začíná působit.Současná vláda má bohužel jeden problém: Neumí veřejnosti vysvětlit, proč jsou reformy financí, zdravotnictví a sociálního státu nutné.V mnoha diskuzích na internetu už dávno dominují socialisté, postupem času se na nich začíná projevovat i vyšší podpora KSČM.V průzkumech veřejného mínění bohužel také vyhrávají socialisté. ČSSD a KSČM by zabrali více než půlku sněmovny.A to nevíme, jaká bude situace za dva roky.Vzhledem k tomu, že vláda začala s reformou až příliš pozdě (hlavně kvůli povolebním tahanicím), za dva roky se mohou projevit negativní důsledky reforem.Ty pozitivní se většinou projevují až po čtyžech letech.Pokud po vlobách 2010 nastane situace, kdy bez podpory KSČM nebude možné sestavit vládu, bude možné, že vznikne vláda ČSSD podporované Komunisty.Taková vláda by pro Českou Republiku znamenala finanční katastrofu.

Nahlásit

-
0
+

Zajímavý článek.Z vaší vize budoucnosti mi běhá mráz po zádech.O to více, že takováto budoucnost, kdyby nastala, se mě může dotknout více než většiny z vás.Patřím ke generaci, narozené po sametové revoluci (narodil jsem se v roce 1991). V této budoucnosti bych tedy byl členen Martinovi generace, která by na nečinnost a iracionalitu vlády doplatila nejvíce.S touto reakcí na tento článek víceméně souhlasím.Na jednu věc ale mám odlišný názor: Je část mojí generace, která není moc mobilní. Ale je také část, která je mobilní a emigrovat pro ni není problém.Já osobně se řadím do té druhé skupiny.Já osobně vidím budoucnost mnohem optimističtěji, protože věřím, že zdravý rozum musí zvítězit.Věřím, že v budoucnu se najde schopný pravicový politik, který dokáže lidem vysvětlit, proč jsou reformy nutné a v čem budou prospěšné. Tak, jako to v USA dokázal Ronald Reagan.Také věřím, že podpora komunismu a socialismu bude časem více a více klesat.Časem je nahradí liberální umírněná levice, proti které bude stát liberální pravice (viz. např. Libertarian party v USA).Pokud ale nastane to, co předvídáte, pak se uvidíme v USA. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2