Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč nezavést euro

7. 8. 2008
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Neznám pana Fica osobně, ale z jeho projevu co mám možnost vidět nacházím spoustu paralel s projevy venezuelského diktátora Chaveze.Ohledně Slovenské koruny, to jak jsou Slováci spjatí se svou měnu docela přesně vystihuje odpověď jedné starší paní v televizi "přežili jsme změnu z československých na slovenský, tak přežijeme i euro" :-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nedá mi to, abych se nevrátil ke Slovensku a přijetí eura. Nevím, zda jde o vtip, ale slyšel jsem, že tento krok urychlila snaha expremiéra Dzurindy, který se touto cestou snažil přinutit budoucí vládu (i třeba ze strany oponentů) k tomu, aby kvůli plnění maastrichtských kritérií příliš nerozhazovala.Nevím také, nakolik hraje při přijímání jednotné evropské měny roli otázka, v jaké míře jsou občané určité země spjatí se svou národní měnou, což před časem nadhodil viceguvernér ČNB Miroslav Singer. Slováky sice pokládám za daleko větší nacionalisty než Čechy (pokud se nehraje fotbal nebo hokej), svou měnu nicméně nemají tak dlouho.Třeba to skutečně má větší význam a snáze se zbaví koruny, než kdyby ji měli desítky let.

Nahlásit

-
0
+

Samozřejmě máte pravdu. Hezký příklad už jedenkrát zde na finmagu otevřený je třeba případ Španělska ve 16-17 století, kdy zlato z nového světa bylo využito k udržování mohutné armády, zaplacení inkvizice a nákupu hedvábí a koření z blízkého východu a Asie. Hospodářství Španělska se zhroutilo. Kdyby zlato bylo využito k vytváření nových manufaktur a modernizaci země, tak jak psal pan Kohout místo Angličtiny mluvíme Španělsky.Avšak pozitiva, které přinášejí levné peníze však značně převažují nad negativy. Dokonce levné peníze dokáží teoreticky tlumit inflaci, jelikož vytváření novou konkurenci a tím popohánějí hospodářský růst. A hezká makroekonomická data jsou důvodem k tomu, aby spekulanti začaly nakupovat měnu. A přesně to se stalo i v České republice, kde jsou sice sazby nižší než stanovované ECB, ale i tak je koruna je nejrychleji rostoucí měnou na světě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta Afrika byla samozrejme nadsazka mirena tak trochu na Zimbabwe, kde maji toho casu obvzvlaste levne penize.. :o) Jinak mi to nebezpecne pripomina oblibeny blud, ze tisknutim penez lze vytvaret bohatstvi...Kazda urokova mira nizsi nez prirozena docasne vytvari iluzi bohatsivi za cenu spatne alokace investic. Pak uz si jen muzete vybrat jestli nasledky budete lecit inflaci nebo recesi (urokovou mirou prozmenu nad urovni te prirozene).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Madarsko by tak nabralo podobné tempu růstu jako na Slovenskuhttp://www.tutor2u.ne t/blog/files/china_us_interest _rates.gifZde vidíme například, že Čínské sazby byly položeny celkem relativně nízko, což samozřejmě způsobilo dvě věci. Vysokou inflaci a hospodářský růst. V Brazílii, zemi s velkým přírodním bohatstvím a velkým potecionálem se však sazby udržovaly vysoko a byly v minulém roce i vyšší než 10 procent. Brazilský růst se tak pohyboval kolem 5-8 procent, což je hezké číslo, avšak nemá to na několikaletý růst Číny, který dosahoval nad 10 procenty.Podle mého názoru je však v našich končinách inflace nezbytná činitel kvůli provázanosti zemí v Evropě.. Ceny se tak budou srovnávat a inflace vždycky bude o něco vyšší než v Německu nebo Francii. Utíkat před inflací vyššími sazbami než stanovuje ECB akorát zemi parylyzuje. To bylo jasně vidět na příkladu Maďarska. Pokud se jedná o USA, tak jsem napsal samostatný článek. Snad Vás moje odpověd uspokojila. Hezký den :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samo o sobě nesouhlasím o idee jednotných sazeb. Každá země by si měla určovat za kolik SVÉ peníze bude půjčovat. Pokud se jedná o situaci u nás, tak naše sazby byly v posledních letech nižší nebo podobné jako ECB. Co nízké sazby u nás způsobily? Přišel stavební boom, ekonomika rostla rekordním tempem a český průmysl se dostal v obchodní bilanci do přebytku . Česká koruna se tak dostala do hledáčku spekulantů a měna rekordně posílala. Nyní však stavební boom polevuje a inflace rekordně poskočila. Sazby by tedy měli logicky růst. To by se i stalo, pokud by česká koruna byla na úrovni ze začátku roku tj. 26.50. Až nastane pozvolná korekce měny, sazby by měla rada logicky přiblížit k těm stanovovaným ECB. V Africe je nyní otázka nastavení sazeb bezpředmětná. Především by se měly řešit mnohem přednější problémy jako je obrovská korupce, negramotnost obyvatelstva, různé konflikty, špatné zákony.. Reálnější příklad ohledně toho, jak vysoké sazby můžou škodit hospodářskému růstu si lze zdůvodnit z příkladu Maďarska. Současná socialistická vláda způsobila, že došlo k oslabení celého hospodářství a rekordní inflaci. Maďarsko se snažilo inflaci tlumit rekordními sazbami, to se však odrazilo na hospodářském růstu, který činil v minulém roce něco kolem 1.5 procent. Pokud by teoreticky mělo Maďarsko přijaté reformy podobně jako na Slovensku, tak by Maďarsko mělo reálné naděje k tomu, aby sazby mohly být udržované na podobné úrovni (či ještě nižší) než je stanovuje ECB.

Nahlásit

-
0
+

Mohl by autor prosim vysvetlit, na jakych ekonomickych predpokladech stavi tvrzeni:"Jednotné sazby, které určuje ECB, jsou pro méně rozvinuté země nevýhodou. Takové státy totiž potřebují „levnější peníze“, jelikož je zde více příležitostí, jak je zhodnotit."?Chce tim naznacit, ze staty vyrazne chudsi (napr. Afrika) potrebuji sazby vyrazne nizsi nez CR, zatimco staty bohatsi jako napr USA vyrazne vyssi? Pokud mame zustat v EU, tak treba na prikladu Nemecka a Bulharska... Mnohokrat dekuji.

Nahlásit

-
0
+