Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zatím se nic zlého neděje

11. 11. 2008
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Článek je poměrně přesnou a srozumitelnou analýzou situace v penzijním systému. Železná logika budoucích problémů nepřiměje politiky k tomu, aby ji ve výkonu své politické praxe reflektovali. Tedy nechybí informace, nechybí řešení, chybí politický zájem (důvod) problémy řešit.V současné době se můžeme "pobavit" nad tím, jak situace dopadá, pokud se v ČR politik pokusí obdobný problém řešit. Mám na mysli zdravotnictví. Vynechám-li jistou komunikační nemotornost ministra Julínka, pak v jednom šiku stojí proti zdravotnické reformě celá legitimní opozice, koaliční partneři, po prohraných volbách leckteří krajští politici ODS i někteří spolustraničtí generálové ve vedení ODS a samozřejmě veškeré zdravotnické lobby, včetně Kubkovy(geneticky Rathovy) ČLK.Zkusme si představit exministra Rusnoka v pozici kompetentního vládního úředníka prosazujícího v parlamentu teze z jeho článku. No, šťastný to ministr Julínek.Nedávno pan Paroubek prohlásil v TV větu přibližně tohoto obsahu: No, podívejte se, voliči to chtějí, tak my jim to prostě dáme. Tím je řečeno vše.Až bude český volič chtít něco udělat s penzijním systémem (resp. až mu dojde, že to je nutné, resp. až mu dojde, že je pozdě), tak mu to nějaká politická reprezentace zařídí. Zatím chceme vše, hned a zadarmo a když nám to někdo slíbí, že to zařídí, tak proč ne, že ?To je, bohužel, politická realita a politické karty jsou v naší hře mnohem silnější než karty profesionálních realistů.

Nahlásit

-
0
+

Článek jsme publikovali ve finanční příloze, kterou jsme v říjnu dělali pro Reflex. I tam jistě dopadl na úrodnou půdu. Jinak o zpracování tohoto tématu jsem pana Rusnoka požádal proto, že jsem zažil jeho velmi "hustou" živou prezentaci, kde se s politiky opravdu nemazal. Pobavila mě například vize, že by se měli lídři vládní koalice chytit za ruce a společně před televizními kamerami opakovat lidem, jak to je doopravdy s penzemi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Rusnoku, placete na spatnem hrobe. Ctenari tohoto serveru si akutnost penzijni reformy vesmes uvedomuji, tam jste se mel spis snazit presvedcit Vase stranicke kolegy...

Nahlásit

-
0
+

nijak...prostě stačí udělal novinářskou kachnu a penzijní fondy začnou padat jako domeček z karet...přijdou k bankrotu a majitelé fondu vyváznou ještě s mírnou ztrátou (tím chci říct, že budou ochotni uvolnit max. ty procenta která z toho mají jako zisk a to jsou pokud se nepletu 2 a zbytek bude muset doplatit stát)...vžádném případě neříkám, že penzijní fond je špatná věc...já sám ho mám, ale neukládal bych do něj nijak velké částky, neboť se mi nezamlouvá zhodnocování, ale mám ho jen jako rezervu a pro případ, kdyby se někdy náš stát rozhoupal a dam by ho jako povinný...ale jinak bych doporučil se poohlédnout po jiných rezervotvorných produktech počínaje investičním životním pojištěním a konče investováním jako takovým...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hehe toto bude ještě dlouho věčný téma, jsem třicátník a mrzí mě to o to víc, přitom by bylo strašně jednoduchý s tim něco udělat. Za prvé: povinná účast u parlamentních voleb (ne neni to návrat ke komunismu, toto funguje v některých západních zemích), tím by se dohanali k volbám lidi, kteří si neuvědomují svojí závislost na budoucí vládě a tudíž k volbám chodí převážně lidi důchodového věku. Za druhé: nemít tento patovej volební systém (to už je ale téměř neuskutečnitelný, politici nechtějí rozhodovat o budoucosti země, ale jen o budoucnosti politických stran). Já jsem před rokem odjel do zahraničí a jsem za to rád, zvláště teď po volbách a návratu komunistů na kraje. Doporučuju všem mladým lidem dělat něco se svojí budoucností a opustit socialistickou Evropu.

Nahlásit

-
0
+

Mohl by prosím pan Rusnok odpovědět na to, jak hodnotí fakt, že aktiva penzijních fondů dnes o miliardy nepokrývají nároky klientů, pokud by se všichni rozhodli penzijní fondy opustit?

Nahlásit

-
0
+