Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: I pojišťovny přijdou v aféře Madoff o miliony

18. 12. 2008
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ono je hlavne videt (i kdyz se o tom az tak moc nemluvi), jak dukladnou due-diligence delali ruzne fondy fondu. Vymlouvat se na SEC kdyz ve vlastnim prospektu maji, ze "provadeji duslednou due diligence, vcetne kontroly auditoru..." predpoklada mirne naivni audienci.Lide, kteri opravdu duslednou due-diligence na Madoffovi udelali s nim nikdy nechteli nic spolecneho (i kdyz je pravda, ze si spise mysleli ze dela front-running nez pyramidu).

Nahlásit

-
0
+

Ne, nemáte pravdu. FED je veřejnoprávní instituce.Mýtus o soukromém vlastnictví Fedu patrně pochází ze skutečnosti, že jednotlivé rezervní banky mají část členů boardu z okruhu soukromých finančních institucí. Důvodem je, aby rezervní banky měly přímý kontakt s praxí v rámci svých distriktů. To však nijak nezakládá nárok na vlastnictví.Nicméně tato skutečnost zcela vylučuje Fed v roli regulatorního orgánu podobného tytu jako ČNB.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

FED je soukromá společnost - sdružení bank s právem vydávat peníze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Exaktně vzato máte jistě pravdu. Jistou příbuznou odpovědnost bych tam ovšem viděl, byť nástroje uplatnění mají obě instituce různé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fed je orgán měnové politiky, nikoli dozorčí úřad podobně jako třeba ČNB.Totálně ovšem selhalo účetnictví, o kterém se všichni mylně domnívali, že v důsledku Sarbanes-Oxleyova zákona je až přehnaně regulované.Což možná bylo, ale jinak, než bylo zapotřebí. Mimochodem, Madoffovy fondy prakticky nebyly auditovány, protože S-O se na neveřejně obchodovatelné společnosti nevztahuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Případ Madoff může mít širší konsekvence.Tak jako FED neuhlídal banky a ratingové agentury "zaspaly" v případě oceňování bankovních hazardů a Lehman Brothers nebyla jedinou bankou, tak v tomto případě SEC (Komise nad cennými papíry) neuhlídala Madoffa a není důvod si myslet, že Madoff byl jediný, kdo hodpodařil tak jak hospodařil.Navíc v případě hedgeových fondů Madoff patrně neuvízly jen pojišťovny, ale i banky, penzijní fondy, municipální a soukromé investice.A až se zvedne vlna nedůvěry vůči hedgeovým fondům obecně (v důsledku případu Madoff) a investoři budou požadovat své peníze "pro jistotu" zpět, domnívám se, že se mohou objevit další Madoffové a nebude to vskutku pěkná podívaná.

Nahlásit

-
0
+