Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Supervelmoc, která nebude

3. 3. 2008
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já osobně si myslím, že to zas taková tragédie nebude, jak tady pan Kohout nastiňuje:)) I když předložená fakta jsou závažná, nemyslím si že by je architekti z M-L při stavbě vize BRIC neznaly a přesto Čínu označily jako zajímavý trh.Nemyslím si, že se z Číny stane supervelmoc (nakonec v budoucnosti žádné supervelmoci potřebovat nebudeme), ale bude z ní dobrá ekonomika i když v možná jiném podání než jsme v Evropě zvyklí. A s čím zásadně nesouhlasím je stavění USA na post modly. Rozhodně je to největší ekonomika, ale do budoucna se na ni dívám spíše jako na rovnocenného partnera Evropy (možná Ruska, Číny), nežli jako na lídra světa.Mým horizontem vize je řekněme 20-40 let. To jen pro ujasnění:))

Nahlásit

-
0
+

Americká pozice je sice zatím poměrně pevná, ale je třeba mít na paměti, že žádný hegemon si v mezinárodním systému neudržel své výsadní postavení věčně. Na to, že Čínu nelze přinutit k něčemu, aniž by o to sama měla zájem, přišli i prezident Nixon a jeho poradce pro národní bezpečnost Henry Kissinger. Poukázal bych jen na dvě věci. Tou první je stále výraznější pronikání Číny do zemí rozvojového světa, hlavně Afriky, ať už v podobě stavebních projektů nebo vývozu zbraní. Tou druhou, i když se netýká úplně Číny, je znatelně asertivnější vystupování Indie na mezinárodní scéně.Angličtina tedy nějakou dobu zcela jistě prim hrát bude. Do dvacíti třicíti let se však mohou poměry změnit.

Nahlásit

-
0
+

Velmi zajímavá kniha o Číně je od Jima Rogerse "A Bull in China". Už z názvu je vidět jeho postoj.Dlouhodobě to může být zajímavé, na cestě je ale třeba počítat s velkými výkyvy.Pokud někdo chce investovat tímto směrem, měl by se na úvod seznámit s jednotlivými třídami čínských akcií, jejich vlastnostmi a možnostmi do nich investovat.Druhou možností je investovat do Číny zadními vrátky, tedy přes firmy, které Číně dodávají, co sama nemá a které nutně potřebuje.P.S.Sám ve svém portfoliu čínské investice nemám

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den, pokud tomu dobře rozumím, pak zakládáte svou představu primárně na demografickém stropu Číny. To je mezi odborníky dosti rozšířená hypotéza.Chtěl bych jen upozornit, že management této překážky je v případě Číny relativně snadný. Region může poskytnout etnicky, znalostně a hodnotově příbuznou pracovní sílu. V případě Číny to bude relativně snazší manévr než v případě Česka, které je v obdobné situaci.Na rozdíl od Číny je USA v příznivější demografické situaci, ale není to situace snadná. Budou muset zvládnout management situace, kdy více než polovina pracovní síly bude nebílá. Tento problém bude přesahovat do politiky a může ve spojení s některými externími faktory komplikovat situaci. Zatímco Čína je na jednoznačně růstové trajektorii, USA už nejsou tak jednoznačné. Ale... predikce jsou jen predikce.

Nahlásit

-
0
+

Já osobně bych si na čínské akcie vsadil taktéž. Ale ne na základě makroekonomických údajů, statistik či povědomí o pokročilosti reforem veřejných financí.Tohle je asi poprvé, co s panem Kohoutem tak úplně nesouhlasím. Je ještě jedno velmi důležité hledisko, které je tady opomíjeno. A to naprostá odlišnost čínské (resp. asijské, nebo východní, chcete-li) kultury a mentality tohoto národa a jednotlivců. To si myslím, že je právě základ všeho, protože "oni" přistupují k práci a životu jinak než "my".Mezi jejich životní hodnoty stále ještě patří čest, pracovitost, oddanost, dobré jméno. To jsou věci, které západní kultura mnohdy vůbec neuznává, kvůli neuvěřitelné honbě za majetkem.Ačkoli jsem v Číně sám nebyl (ale určitě se tam jednou podívám, protože to musí být zážitek, poznat tuhle kulturu blíže), k člověku se dostanou příběhy, ať už od přátel a známých, či z médií a mnohdy se pak nestačí divit. Divit tomu, za jakých podmínek jsou tam lidé ochotni pracovat a přijde jim to normální. Jsou na to zvyklí a pro ně je práce vším. Slyšel jsem tak příběh o mladé ženě, střední manažerce velké továrny v Nanjingu, která pracuje od šesti do šesti a do práce dojíždí každý den 60km na kole (jaro, léto, podzim, zima). U nás by chtěla minimálně Octávku, ale spíš Passata.Tohle je podle mě jeden z hlavních důvodů, proč Čína půjde ještě víc nahoru. Právě kvůli tomu, na čem je jejich kutlura založena, jaká je jejich mentalita a jaké mají hodnoty.

Nahlásit

-
0
+

Pokud někdo chce investovat do Číny, doporučuji si přečíst knihu Jima Rogerse "Bull in China".Její recenze je k dispozici zde:http://seekingalpha.com/ar ticle/64159-book-review-jim-ro gers-a-bull-in-chinaDruhoumožností jak investovat do Číny je investice zadními vrátky.Tedy přes společnosti, které dodávají Číně to, co ona nemá a co bude pro svůj další růst nutně potřebovat.P.S.Sám teď ve svém portfoliu žádné čínské akcie nemám

Nahlásit

-
0
+

Pravdive statisticke informace o Cine maji velkou cenu a jeste vetsi maji informace o skrytych, na prvni pohled neviditelnych, skutecnostech. Myslim, ze stoji za to sledovat a uvedomit si jak se cinske politicke vedeni uci z chyb tech ostatnich a jak je schopno se diky tomuto pouceni prizpusobit. Cetl jsem pred takovymi 10 lety, ze cinske politicke vedeni "studuje gorbacovu perstrojku" a zrejme studovalo i nasledne chovani politickych a ekonomickych subjektu v Rusku. Faktem je, ze v Cine s uvolnenim nedoslo k tomu k cemu doslo v Rusku. Cina je obrovska zeme a bylo by naivni se domnivat, ze centralni vlada ma vsechno pevne v rukou a byt prekvapeny, ze nema. Ja osobne bych si na cinske akcie vsadil vic nez pan Kohout. Ale faktem je, ze to je jen na zaklade "meho dojmu" a ne na zaklade radneho rozboru nejakych dat.

Nahlásit

-
0
+