Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hra o 16 miliard korun

9. 4. 2008
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

K těm 30 tisícům - nikdy mne nenapadlo uvažovat o reálné ekonomické hodnotě. Ta byla vzhledem k tehdejší situaci podniků výrazně nižší. Tím pádem i to slibované zhodnocení je na pováženou. Děkuji za upřesnění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Těší mne, že to ještě někoho zajímá. Je to poučná historie, byť smutná. Já si kuponovku celkem pamatuji. I když je to delší doba. O těch 30 tisících na kuponovou knížku se hovořilo. Myslím ale, že to byla spíše účetní hodnota, investice do řady podniků byla často velká loterie. Jinak ale to hodnocení bylo skutečně podezřele nízké, když na ně ale řada lidí přistoupila... I z neznalosti... Jinak pokud si vzpomínám, tak v MF Dnes vyšlo porovnání, kolik získaly jednotlivé investiční spolčenosti na kuponovou knížku dle tehdejších aktuálních cen akcií vybraných podniků (což má i svá úskalí) a "harvardi" určitě nebyli na špičce.Jinak k těm Američanům a slibu desetinásobku. Nevím, zda je to jasné: jde o to, že takto nelze, jak konstatovalo některé z amerických médií, slibovat dopředu něco, co taky nemusí být splněno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kuponovou privatizaci si příliš nepamatuji, ale přesto mne zaráží věta "kdyby někdo v USA postavil reklamu na slibu desetinásobku, jako to udělaly v kuponové privatizaci harvardské fondy, měl by vážné potíže". Jestli si dobře pamatuji, tak do findů vkládali lidé vkladní knížku, za kterou zaplatili 1 000 korun. Ale v kuponové privatizaci se rozděloval majetek v hodnotě cca 60 000 korun na osobu. Takže na jednu kuponovou knížku připadalo 30 000 korun (byly dvě privatizační vlny). Takže 10násobné zhodnocení odpovídá výplatě 10 000 korun, což je jen TŘETINA odpovídající hodnoty majetku. Z čehož plyne, že se jednalo o podezřelé NÍZKÉ zhodnocení. Nebo se snad mýlím?

Nahlásit

-
0
+