Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Psychologie a realita

15. 4. 2008
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

S věkem se zvýrazňují jisté povahové rysy, poznávám to sám na sobě :-)Rogersovou charakteristikou je hyperkritický postoj k USA, který zastával vždy a za všech okolností. Kdyby měl ve všem pravdu, USA jsou na tom dnes podobně jako Zimbabwe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Věk bych do toho netahal. Někdy je zkušenost (věk) ku prospěchu.Všeobecně jsem z uvedeného pořadu nabyl dojmu, že jste spíše komentovali co JR říká nikoli o čem mluví (netýká se části o komoditách).Budiž, ponechme interpretaci na divácích, mohu se mýlit. V každém případě bych doporučoval zájemcům shlédnout plné znění rozhovorů s JR na youtube.com.

Nahlásit

-
0
+

Jim Rogers měl vždy ujeté nápady. S postupujícím věkem se jejich ujetost stupňuje, což ale neznamená že by ulítlé byly všechno jeho nápady.Nicméně za mimořádně velký úlet považuji jeho stěhování do Singapuru, prý, aby byl blíže čínskému trhu. Na stará kolena se zřejmě zamiloval do svých investic, což je potenciální velký průšvih.Pro začátek Rogers "jenom" přehlédl prasknutí čínské akciové bubliny a jsem zvědavý, co bude dál.To mi přijde zajímavější než jeho názory na Fed, které mimochodem jsou vážně míněné.

Nahlásit

-
0
+

Když jsem zde upozorňoval na pořad Investorský magazín s Jimem Rogersem, netušil jsem, že pojetí scénáře nás zavede spíše k žánru Krausova pořadu Uvolněte se, prosím. Ano, JR je ve verbálních projevech extrémním komentátorem, ale vážně rozebírat jeho nadsázku s rozpuštěním FEDu a následnou vlastní rezignací (pokud by byl guvernérem FEDu), kterou chtěl spíše upozornit, vůči tématu, na tragikomickou a v principu problematickou roli FEDu – to mě připadlo naopak úsměvné.Za sarkasticky úsměvné totiž považuji např. zasedání MMF a šéfů centrálních bank a jejich "akční plán", 100 denní lhůtu a naléhavý apel na banky, aby už konečně zveřejnily své ztráty. Také „odhodlání něco udělat“ s rozkolísaným kurzem měn vůči dolaru. Kondici dolaru to prospělo sotva na dobu, kdy představitelé MMF a bank stačili povečeřet.Nevím, tak nějak mi je ten výrok Jima Rogerse vcelku sympatický.

Nahlásit

-
0
+

To bude. Když se ho nedávno ptali, co by udělal jako první, Kdyby byl šéfem Fedu, tak odpovědě: ZRUŠIL BYCH HOhttp://www.youtube.com/watch ?v=lTXEWh2yT_g

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jim Rogers - doporučuji ke shlédnutí Investorský magazín 13:30 hod 19.4. na CT24. To by mohla být vcelku pěkná zábava pro ty co je baví sledovat situaci v USA a práci FEDu.http://www.investujeme.cz /kratke-zpravy/investorsky-mag azin-jim-rogers/

Nahlásit

-
0
+

Budu o tom velmi intenzivně uvažovat. Teď mám na pořadu dne něco jiného: pracuji na článku o Immofinanz a co teď mají nešťastní klienti dělat. Připomínám, že Immofinanz byl prodáván některými poradenskými společnostmi nezkušeným klientům jako bezpečný nebo dokonce zajištěný(!) fond, ačkoli nejde o fond, a už vůbec ne zajištěný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Úpravy statistik (inflace, hedonické úpravy investic, započítávání inputed income atd.) by stály za samostaný článek.

Nahlásit

-
0
+

Porovnání Core inflation (bez energií a potravin) s CPI:http://www.2000wave.com/ar ticle.asp?id=mwo051807

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Také jsem nikdy nechápal důraz na "core inflation" a podobní triky. Myslím, že jak v USA tak v Evropě je inflace systematicky manipulována směrem dolů. A bude hůř, až najedeme na HICP.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inflacednes je nižší i se starou metodikou, souhlas.Jeden významný dopad by to ale mělo - USA by byly "úředně" již možná rok recesi, i vykazovaná nezaměstnanost by byla vyšší.Jak by se na to tvářili investoři?Chci tím jenom říci, že dnešní pesimismus může být do značné míry odůvodnitelný - u velkých investorů vědomím si výše uvedených skutečností a u malých pak jejich každodenním životem.Speciálně drobní investoři více než ne oficiální statistiky o inflaci a nezaměstnanosti dají na změnu cen nejčastěji kupovaného zboží v jejich supermarketu resp. na to, zda oni či kamarádi / příbuzní mají práci a jak placenou.Pokud se ke změně metodiky vrátíte, uvítám to.Předem díky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, Boskinova komise změnila metodiku výpočtu inflace, a to směrem dolů. To je legitimní námitka. Ale i při použití "stínových" ;dat je inflace stále nižší než tehdy. Každopádně děkuji za poukaz na změnu metodiky, ještě se k tomu někdy vrátím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi jsem trochu natvrdlý. Jak to myslíte?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když porovnáváte inflaci a nezaměstnanost dnes a v 80. letech, opomenul jste jeden zásadní bod, a tím je změna metodiky výpočtu makro ukazatelů včetně inflace a nezaměstnanosti v mezidobí. Při zachování metodiky by rázem makročísla vypadala jinak.Četl jsem na toto téma zajímavé články, večer zalovím ve svých archivech dám odkazy.Jeden odkaz pro začátek:http://www.shadowstats .com/

Nahlásit

-
0
+

OK, připusťme, že existují i méně optimistické scénáře, ale při tom výběru argumentů jste s tím vítězstvím kapitalismu nad socialismem vzal trošku hrubou šponu, ne ?

Nahlásit

-
0
+