Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Konec éry nízké inflace?

5. 6. 2008
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

OK, s těmi měsíci jsem možná optimisticky vedle. Ale mohl by mi někdo vysvětlit to počínání FEDu? V USA je, zdá se, ekonomický problém. FED to řeší neúčinným snižováním sazeb (s vedlejším efektem slábnoucího dolaru) a až když už nemůže pokračovat v této strategii (a reálně se roztočí inflace) tak otočí a začne zachraňovat dolar zvyšováním sazeb a celou burzu, kterou se snažil svým způsobem chránit, pošle do kytek ? Krokům FEDu jsem "nerozuměl" ;ani dříve, jakkoli byly vydávány za záchranu bankovního systému. Co bude FED zachraňovat nyní - požár, který založil a do kterého přiléval poslední rok olej ?

Nahlásit

-
0
+

Podle mne to nebude téma jenom následujících měsíců, ale řady následujících LET.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte samozřejmě pravdu, ale to o o čem píšete byla záležitost 20 let minulého století, kdy Německo muselo platit vysoké válečné reparace a peníze na to nemělo. A tak se roztočil kolotoč hyperinflace. I když se v Evropě hyperinflaci objevila od té doby několikrát, nikdy UŽ nebyla primárně kvůli neschopnosti splácet dluhy. Byla vyvolávána uměla (peníze na válku, nejbližším, rozkrádaní majetku apod.. ) Taky jsem jednu "hyperinflaci&q uot;zažil a ted se chystám napsat o tom. Tak možná se to tu v nejbližší době objevíPokud se jedná o dnešní boj s inflací v Evropě a v USA, tak se dá označit jako boj na špatné frontě. Místo aby se snažily mít vyrovnaný rozpočet, co nejméně dluhů a co nejnižší obchodní deficit (a co největší přebytek) tak dělají přesný opak. Centrální banky jakmile skončí fáze recese začínají krátké době zvedat sazby a během krátké doby jsou lidé, podniky apod nuceny platit dvojnásob na úrocích. Díky tomu vznikla i hypoteční krize v USA. O tom taktéž chystám samostatný článek.Ted jenom doufat, že Evropa zplodí další Sarkozy a železné lady. Jedině tak lze zaručit, že při pomyšlení na zítřek, na situaci za rok, za několik let nám nebude běhat mráz po zádech .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inflace ve svých různých podobách, teritoriích, objemu a čase se zdá být jediným průchozím řešením "splácení" nasekaných dluhů (přiznaných i zatím ještě nepřiznaných). Další kolo neschopnosti refinancovat existující hypotéky přinutí banky, tentokráte již bez pomoci vyčerpaného FEDu, otevřít karty ve svých účtech a přiznat další ztráty s dalším dopadem do ekonomik i psychologie finančních trhů. Bez zajímavosti nebude ani pohled do metodik stanovování inflace, které se staly "účinným" nástrojem optického snižování reálně vyšší inflace.Ochrana aktiv před inflací bude téma následujících měsíců.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím, konec éry nízké inflace je tu, už jenom kvůli splácení vládních dluhů.

Nahlásit

-
0
+