Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Úvěry: večírek skončil

25. 8. 2008
35 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Špatně jsem pochopil já Vás.Toho samého se to příliš netýká.Na akciových trzích není celá ekonomika.Akciové trhy reagují daleko citlivěji.Navíc je to s křížkem po funuse pro investora.Ten údaj je mu v podstatě k ničemu.Možná jen k tomu,aby marnil čas uvažováním,jak to vlastně bylo a jaký by to bylo mělo dopad na akcie,kdyby...Buď jste se rozhodl jako investor dobře a nebo špatně.Teď už s tím nic neuděláte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

? Teď nějak nechápu Vaší poznámku. Co je statistické zpoždění? Když akciové trhy padají od 7/2007 a my teď víme že USA v 3 a 4 Q roku 2007 nebyly v recesi? Ano, ten údaj jsem sice dostal se zpožděním, ale oba (HDP i akciový index) se týkají toho samého sledovaného období.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vite nejako casovat trh je urcite dolezite ked investujete na kratke obdobie do jedneho roku. Ja moje akcie vyberam velmi pozorne, a snazim sa mat to najlepsie co je mozne. Moj casovy horizont je najlepsie navzdy. Ci platia prvidla take, alebo take irelvantne. AKazdy den je iny je to ako zapas v HNL.Dolezite je co za business sa kupuje a cena za ktoru sa plati. Je cena dobra? Sledujte ten businees. TSu banky ktore vela stratili ale aj tie ktore su pekne dole lebo euforia dovolila. Vysoka cena ropy to je ta spravna pumpa na investicie. Nic lepsie nas ani tento svet nemoze cakat. To mi je jasne. Slno, voda, vietor, je riesenie.

Nahlásit

-
0
+

To je ale statistické zpoždění pane Černý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lenze ja som tu napisal niekolko reakcii, ale nic uverejnene nebolu. Na vyjadenia uz prispievat nebudem, pretoze je to len straa mojho draheho casu.

Nahlásit

-
0
+

No já si pamatuji na Vaše články a knihy o tom že jsou trhy efektivní, taky si pamatuji cca před 1/2 rokem kdy jste tuto hypotézu v jiném článku zpětně zamítnul.Když dlouhodobě srovnáme hospodářský růst USA s akciovým indexem USA tak by jsme měly vidět že akciové trhy cca 1/2 roku dopředu reagují propadem nežli spadne hospodářství do recese. A začínají růst cca 1/2 roku před tím nežli se hospodářství nastartuje. To by tuším taky článek od Vás? Ale to se mohu plést:) Jenom tato poslední "recese" nebyla dostatečně dlouho dopředu správně ohodnocena, ale podle mě USA na konci loňského roku v recesi ještě nebyly a to už index 1/2 roku padaly.Všechno je jednou poprvé, tak prostě ta součastná "recese" je trochy jiná, NO A CO? (:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pavle, o efektivite nepadlo ani slovo. Pouze rikam, ze akcie reaguji na zaklade ocekavani.Asi jsme se nedobre pochopili. Jen nevim, jestli Vy me, nebo ja Vas. ;-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když akciové indexy rostly od jara do října 2007, znamená to, že nutně musely předstihově reagovat na hospodářský růst v roce 2009, 2010, anebo možná ve vzdálenější budoucnosti: 2020, 2030?Vypadá to jako hloupý vtip, ale ještě hloupější mi přijde předpoklad, že trhy efektivně zpracovávají dostupné fundamentální a technické informace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechapu, Pavle, muzete vysvetlit? Diky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle meho nazoru to plati pro vyvoj cele ekonomiky i pro vyvoj vysledku firem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Traxler chtel urcite napsat "reaguji na vyvoj ekonomiky spolecnosti". Jeho uvaha mi pripada logicka a spravna. Nejprve se objevily statitiky z nemovitostniho a kreditniho trhu a pak se to teprve preneslo na jednotlive spolecnosti a jeste pozdeji do jejich vysledovek, nacoz teprve silne reagovaly ceny akcii. Investori bohuzel veri svym konum do posledni minuty, nez jim vysledky ukazi opak. Casto je slyset: "Treba se ty problemy vyhnou te me firme"...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Akciové trhy reagují na vývoj ekonomiky s předstihem? Dobrá, ale o kolik desetiletí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jeste mam k clanku jeden uzitecny postreh. Akciove trhy reaguji na vyvoj ekonomiky s predstihem, ne se zpozdenim. Akcie reaguji na ocekavani poklesu zisku firem a na ocekavani rustu zisku firem.Tentokrat byly spoustedlem ochlazeni ekonomiky problemy na trhu nemovitosti. Da se tedy rict, ze na tyto problemy reagovaly akciove trhy se zpozdenim (jak uvadi v uvodu clanku Pavel), ale zaroven s predstihem, nez se nemovitostni krize projevila na vyvoji ekonomiky (nebo take zisku firem). Z toho lze take ocekavat (i kdyz to nelze s jistotou rict), ze az se objevi obrat na nemovitostnim trhu, projevi se tento se zpozdenim na akciovych trzich, pritom vsak s predstihem, nez se projevi do vysledku ekonomiky (zisku firem).Tim nechci nic naznacovat, necht si to kazdy prebere po svem. ;-)

Nahlásit

-
0
+

má být: ADEKVÁTNÍCH PŘÍJMŮ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Alt-A hypotéky jsou poskytovány klientů s dobrou historií, ale nyní bez příjmů a adekvátního zajištění

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Např. zde se v tomto smyslu píše: http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/ubs-nucene-vyprodava-cenne-papiry-za-miliardy_47531.htmlLukáš Kovanda:Alt-A hypotéky označují půjčky na bydlení, které jsou, na rozdíl od „subprime" hypoték, prodávány poměrně solventním a bonitním klientům a často proto nejsou vyžadovány detailní informace o těchto dlužnících.

Nahlásit

-
0
+

Alt-A hypotéky NEBYLY poskytovány movité klientele. Proto jsou rizikové podobně jako subprime.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Majetek klienta vůči jeho ochotě splácet hypotéku je v USA poněkud irelevantní. V momentě, kdy výše dluhu z hypotéky přesáhne aktuální cenu domu, nebrání klientovi nic v tom, aby bance postoupil dům a koupil si třeba na novou hypotéku jakýkoliv jiný, stejně kvalitní ale levnější. A to se právě, v důsledku vývoje cen nemovitostí a konstrukce hypoték, děje.Zjednodušeně řečeno - banky tak dostávají z poskytnutého objemu hypoték zpět pouze sumu peněz, která odpovídá aktuálním tržním cenám nemovitostí. Rozdíl budou muset odepsat jako ztrátu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

F&F su banky ak sa pozriete na financne ukazovatele z pred poslednych 10 rokov zistite ze ich funkcia je ina ako robit dobry business. Nikdo nepovedal ze trh pojde len hore, vsetko pekne raz skonci a po zime pride jar. Banky su postihnute, ale nie vsetky rovnako. ohlasi sa krach banky v USA a banka v GB klesne -15%. Bez ohladu na vysledky trochu divoke. Nech klesne DJ pod 10000 ok no a co? Ako dlho mu bude travat kym sa vrati na povodnu hladinu? Ak by nebolo shorterov a daytraderov nebolo by to zaujimave. Vysoka ropa dava priestor investiciam.A nikdo Vam nekaze investovat vsetky peniaze co mate a teraz.Vecierok skoncil, len ci vsetci hostia pridu domov stastni a zdravitym uz si nie som veruze az taky isty.

Nahlásit

-
0
+

Fannie Mae a Fredie Mac může skrachovat,ale spíše budou nějakou formou znárodněny a možná to bude ten správný katalyzátor otočení trendu,nemusí to ani dlouho trvat.Alt-A hypotéky bych neviděl tak tragicky (stejně jsou asi započítány do počtu 1,2 milionu ohrožených hypoték),i když byly poskytovány bez skoumání bonity klientů,přece jenom byly poskytovány movité klientele,která měla za sebou nějakou historii a tudíž pravděpodobně tito lidé mají za sebou majetek větší jak cena domu na hypotéku,takže se na nich mohou banky pěkně zhojit.Subprime hypotéky jsme již tedy asi ukončili a kreditní krize?-o té se nějak přestalo hovořit.

Nahlásit

-
0
+

O 100% odpisu subprime se nikde nepíše. Naopak, vypadá to, dnes ztráty subprime by se již neměli zvyšovat (nyní se pohybují cca kolem 20-30% velikosti subprime trhu).Jak píše výše p. Zdražil, Fannie Mae a Fredie Mac JSOU před krachem. Krach těchto 2 institucí vydá za stovky menších.Navíc, PROHLÁŠENÍ BANKÉŘŮ NEVĚŘÍM. Podívejte se na posloupnost výroku a činů vedení Merill Lynch:http://bespokeinvest.typ epad.com/.shared/image.html?/p hotos/uncategorized/2008/07/29 /merrill_ceo_comments_3.pngBUĎ VĚDOMĚ LŽOU NEBO NETUŠÍ, CO SE V JEJICH FIRMĚ DĚJE.Více v mém chystaném článku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pár poznámek, otázek:a) argument počtu padlých bank může být zavádějící, protože bude rozhodovat velikost bankrotujících bank (viz obdoba chystaného znárodnění Fannie/Freddie, představujících cca 50% (70 %?) hypotečního objemu)b) z jakých zdrojů pochází prohlášení, že "konec prvního čtvrtletí 2008 byl již dobou, kdy se do bilancí amerických bank promítla většina následků hypotéční krize" ?c) ano, přiznané odpisy jsou "drtivě" kryty rezervami, proto mohly býti veřejně přiznány. Nepřiznané, obávám se, kryty rezervami "drtivě" nejsou, proto nejsou zatím přiznány.d) pokud by před námi byl pouze pád několika málo bezvýznamných bank (a zbytek byl zdravý), lze těžko pochopit ty rozsáhlé manévry, které už více než rok předvádí FED a vládní administrativae) vedle statických argumentů v zahraničních zdrojích již můžeme posoudit jejich validitu v čase a zde vyhrávají spíše ty tzv. "skeptičtí" ;,zdá se.(např. Roubini a řada dalších, již zde byli zmíněni), takže "v naši názorové přetlačované" bych jejich dalším prognózám popřál trochu sluchu.

Nahlásit

-
0
+

Kdyby finanční páka byla skutečný problém, pak už se svět skoro rok zmítá ve smrtelných křečích a počet bankovních úpadků se počítá na stovky, ne-li na tisíce. Ve skutečnosti jich v USA ještě za letošek není ani deset, převážně jde o menší banky. Pár jich ještě přibude, ale to bude asi tak všechno.Když v srpnu 1998 nastala ruská finanční krize, důsledky finanční páky ve fondu LTCM se projevily ne později než během září. Páka funguje rychle, ne s ročním zpožděním!Ve skutečnosti jsou strašidelné historky o finanční páce a jejím destruktivním vlivu šířeny převážně zarytými stoupenci investování do zlata, kteří mají pocit, že objevili Jedinou Správnou Investici, a následná zkáza prokletého frakčního bankovnictví s nucenými papírovými penězi (fuj!) jejich spásnou vizi definitivně a do všech důsledků potvrdí.Ještě jeden nesprávný předpoklad: vlivem paniky se mnohdy automaticky předpokládá, že subprime = 100% charge-off. To zdaleka není pravda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Subprime hypotéky s režimem 2+28 byly vymyšleny pro lidi s negativní historií za účelem jejího napravení a při jejich konstrukci se počítalo s jejich refinancováním. K tomu ale nedošlo a výsledek vidíme.Teď jsou na řadě Alt-A hypotéky.

Nahlásit

-
0
+

S těmi deriváty bych to neviděl tak tragicky,je to jenom přelévání peněz z jedné banky(fondu) do druhé, v podstatě by ty peníze měly být ve finančním sektoru,třeba si pomohly indonéské banky,nebo čínské nebo nevím jaké.Subprime hypotéky byly poskytovány majetným klientům,určitě se také najdou delikventi,ale kdo by chtěl přijít o majetek v řádech třeba desítek milionů usd kvůli domu za 0,5 milinu.

Nahlásit

-
0
+

zkusím to stručně:+ musíte pracovat s celkovým počtem nemovitostí, na hypotéku se kupovaly nejen nové domy - jenom rozsah subprime hypoték je odhadován na cca 1-1,5 biliónu USD+ nezapomínejte, že banky / hedge fondy pracovaly nejen s hypotékami, ale i deriváty a deriváty těchto derivátů (psalo se o CDO, CDO na druhou i CDO na třetí)= výsledná suma problémů je výrazně větší nežli Váš výpočet

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, nedávno ČNB úrokové sazby snížila, jen tak pro pořádek. České banky reagují na světový vývoj, protože po více než pěti letech extrémně rychlého růstu nutně musí přijít vystřízlivění, a zahraniční příklady varují. Pioneer Trust je poznámka skutečně dost daleko mimo mísu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Také si myslím,že problémy bank se potáhnou ještě příští roky,bude hodně záležet,jak se všichni vyrovnáme s nedostatkem ropy,celkem je možný opětovný růst ceny a tím růst cen potravin,staveb,dopravy... a nezbyde na splátky hypoték.Minule jsem psal o tom,že mě ale vrtá v hlavě již odepsaná velikost špatných úvěrů bankami,myslím že se jedná o asi 240 miliard usd,no a usa má přes 300 milonů obyvatel,asi 125 milionů domácností,každá domácnost má byt či dům,těch domů za posledních problematických 5 let bylo postaveno cca 5 milionů,kdyby každý byl postavený na hypotéku(to je asi blbost) a každý čtvrtý nesplácel(také asi přehnané číslo) tak se dostaneme k problémovým 1,2 milionu domů,cena domu je něco přes 200000 usd a když to vynásobím,dostanu asi těch 240 miliard,které již byly dopředu odepsány.Můžete mě tedy někdo napsat,kde se mýlím nebo co ještě chtějí banky odepisovat?Děkuji.

Nahlásit

-
0
+

nějak jste zapomněl na ČEZ nebo ten také neměl nic společného s českou ekonomikou a propadl se díky dot.com bublině..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No ale ten Vami zminovany Pioneer Trust nemel s ceskou ekonomikou ani s ceskymi firmami zhola nic spolecneho. Snad jen to, ze se mu rikalo "cesky". Tehdejsi recese se ceske ekonomiky dotkla jen okrajove. Ze to "cesky pioneer" velmi tvrde odnesl, je dano tim, ze investoval zjmena do americkych "dotcom" akcii.Zatimco nynejsi zpomalovani ceske ekonomiky, stejne jako prudky pokles akcii developeru, je ryze dusledkem problemu (nemovitostni bublina, uverova bublina, komoditni bublina...), jez vznikly v zahranici a do CR se zprostredkovane prenasi... a jejich dopad bude citelne znat.V tomto s Pavlem souhlasim. Jen se obavam, ze mozne dopady trochu podcenuje. Ale to ukaze az cas. Budu docela rad, pokud se mylim.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2