Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Je cosi shnilého...

27. 8. 2008
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vážený pane Kohoute, sama na školní docházku do základní a střední školy nevzpomínám v dobrém, ale myslím si, že na vysokou školu se Váš, v článku uveřejněný pohled, příliš nehodí. Jistě se i tam najdou popisovaní neschopní pedagogové... já se však při vysokoškolském studiu v letech 1997-2005 setkala spíše s lidmi, kteří byli velmi inspirující a dodnes se s nimi setkávám na jiných pracovištích v pozici kolegynů. Možná jsou filozofické a restaurátorské fakulty výjimkou, možná je naopak váš článek zbytečně negativistický v pohledu na české vysoké školy. Ona prohnilost bude jistě i někde jinde - jak ukazuje příklad mého kamaráda doktoranda na lesnické fakultě, který se nemůže věnovat zvolenému (a zjevně perspektivnímu) výzkumu, protože jej jeho pracoviště nemá z čeho financovat. V takových podmínkách je těžké chrlit patenty a vynálezy, upřímně, bez výmluv.

Nahlásit

-
0
+

bohuzial to nesedi iba na ceske skolstvo :( Cest vynimkam. Bohuzial je ich strasne malo.

Nahlásit

-
0
+

Tento článek z mého pohledu studenta v českém vzdělávacím systému vystihuje problémy současného školství až žalostně přesně.

Nahlásit

-
0
+

"hystericky&quo t;Omlouvámse, ale nedá mi to. Profesionální deformace...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já s Vámi naprosto souhlasím, že tento problém v krátkém článku obsáhnout nelze. Ani v dlouhé knize. Poukázal jsem na tři (jak říkam z vlastní subjektivní zkušenosti) nesmysly. Nereguji pomocí příkladů protiřečící obsahu článku. Neríkám, že existují i učitelé na VŠ, kteří umí jazyk, tvrdím, že na našem pracovišti není naopak zaměstnanec bez znalosti angličtiny. Jistě cítíte ten rozdíl. Vždyť i disertace se na lepších pracovištích píší anglicky a obhajují před mezinárodní komisí.Stejně tak psát obecně o rovnostářství v platech učitelů - to by se asi mnoho lidí divilo, jak obrovské rozdíly zde existují (stovky %). Že už dávno není pravda, že starší profesor nutně musí mít více než mladý zaměstnanec s menším počtem titulů. Že zde není žádné omezení tarify a tabulkami. Mohl bych to doložit interní dokumentací.Podřízenost studenta byla fenoménem doby, kdy jich bylo mnohem více než volných židliček a z kapacitních důvodů se někdy na VŠ nedostali ani lidé s vyznamenáním. Dnes je realita jiná. Pokud se shodneme na tržním principu nabídky a poptávky, je zřejmé, že v době, kdy se na některé VŠ dostávají i studenti s prospěchovým průměrem nad 3, tak si asi těžko dovede většina VŠ systematicky podkopávat zájem studentů (ještě snižovat poptávku a příjem). Nesouhlasíme-li, popíráme trh. (A poskytování vzdělání je podnikání na tržním prinicpu)K biflování jsem se nevyjádřil, tam má bohužel autor velký kus pravdy. Ale ... k tomu by (máte plnou pravdu) jeden článek nestačil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obsáhnout v krátkých článcích či komentářích problémy českého školství dost dobře nejde. Nicméně si myslím, že jakkoli možná existují příklady protiřečící obsahu článku, v jádru a ve všeobecnosti článek pana Kohouta spíše odpovídá, bohužel, realitě. A v principu se to týká ZŠ, SŠ a bohužel začasté (i když možná nejméně) i VŠ.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane Kohoute, v článku trochu mícháte různé oblasti. Oddělte prosím VŠ, SŠ a ZŠ. Už třeba pro Vaše tvrzení o rovnostářství a tabulkách, když přitom pracovníci na VŠ nejsou státními zaměstnanci a neřídí se tabulkami, nýbrž mzdovými předpisy jednotlivých VŠ, které bývají často poměrně volné a umožnující silnou platovou diferenciaci (silnější, než mají lidé v mém okoli v soukromých firmách) například i pomocí institutu smluvní mzdy.Dále zmínka o jazykové vybavenosti pouze slovenštinou ... dle metodiky Rady vlády jsou mimo humanitní obory silně podhodnoceny publikace v ČJ a SJ, což vede na tlak na zahraniční publikace stejně jako bodové ohodnoceni dle JCR. V mém okolí není kolega bez výborné angličtiny. Jak by také přednášel v zahraničí.Podřízenost studentů je asi vtipem. Už několik kolegů z jiných VŠ mi tvrdilo, že jim studenti do očí řekli, že je stejně nevyhodí, protože kvůi penězům to mají zakázané.Historka k podřízenosti studentů a jazykové vybavenosti: ve skupině jsem měl kromě Čechů i Řeky. Nabídl jsem výuku v angličtině, Češi ji histericky zamítli, že mají nárok na vzděláni v mateřštině, ať se to naučí Řekové jak chtějí. V Rakousku naopak prosili o výuku v angličtině čistě domácí rakouští studenti, aby si mohli angličtinu cvičit.Nechci podsouvat, co je shnilého a kde je původ. Jen jsem chtěl upozornit na pár (dlé mé zkušenosti) nesmyslů v článku. (Byly by i další..) Nejsou-li to nesmysly, ale Vaše zkušenosti z VŠ, kde působíte, pak změňte školu.

Nahlásit

-
0
+

Ja jsem se takhle vzbouril proti jednomu docentovi, ktery na VS prednasel Ochranu zivotniho prostredi. Resilo se to pres dekanat a jeho nadrizene, ale ti mu spis kryli zada. Pan docent mel rok do duchodu, takze bylo zbytecne delat problemy.

Nahlásit

-
0
+