Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Instinkt a banky

10. 10. 2008
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

V poslední době se hovoří o tom, že chce Evropa poskytnout bankám k dispozici obrovskou sumu peněz, nějakých 320 miliard eur. Dělají to nejspíš z důvodu uklidnění lidí a nastolení likvidity v bankovním sektoru, ale osobně mám z tohoto kroku velkou obavu. Pokud bude mít konsorcium majoritních majitelů zadlužené banky k dispozici balík peněz (který by stejně museli časem opět splatit i s úroky) může být pro ně příliš lákavé tyto peníze raděj zpronevěřit, případně vytáhnout na odměnách nebo podobně, než se roky vyhrabávat z dluhů.

Nahlásit

-
0
+

pan Kohout se neuzivil jako financni expert, presneji po jeho nazorech publikovanych v minulych nekolika mesicich je uz jen pro smich, a tak to zkousi pres psychologii....Kazdopadne je placen od clanku a tak neco psat musi.

Nahlásit

-
0
+

Furt se bojí lidi recese, hlavne v mediích strasí lidi s recesí, ale to je videt, ze jeste neslyseli o "Rakouské skole" ekonomie, kde páni Friedrich August von Hayek , *1899 +1992 , 1974 Nobelova cena za ekonomii aLudwig Heinrich Edler von Mises , *1881 +1973dosli k tomu, ze "Recese je dobrá a prospívá lidem a je normální stav hospodárství. Zatimco rust konjunktury je porucha na ceste k rovnováze. Proto je nutno zrusiti centrální banky, které jen posilují cykly a prinásí uzitek jen obchodním bankám, ale ne lidem a nechat hospodárství samo se uzdravit. Stejne tak prestat subvencovat podniky a ceny a mzdy, aby prezily jen ty hospodárné a ve vývojových zemích mohli s cenami konkurovat.

Nahlásit

-
0
+

Velka cast mezinarodniho obchodu stoji na tzv. letter of credit (LC) - v podstate zaruka banky, ze zbozi bude zaplaceno.Uz nejakou chvili jsem cekal kdy se soucasna krize projevi v tomto sektoru, a dnes jsem se "dockal" prvni vlastovky. Zjevne banky odmitaji primout LC od jinych bank. Pokud to bude chvili trvat, mezinarodni obchod v podstate umre (LC je casti mezinarodniho obchodu od krizovych vyprav, takze to neni nejaka nova financni vymyslenost).Uz vubec neluvim o tom, ze i solidni firmy nemaji dostatek hotovosti na rozumnou dobu. GE potrebuje obnovit 85 miliard dluhu v dalsich sesti mesicich - v soucasne situaci na to muzou bud rovnou zapomenout, pokud je nekoupi Fed, anebo pocitat s podstatne vyssimi urokovymi sazbami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, vaše dlouhodobé ignorování vlivu spekulací (neříkám tomu panika - všichni investoři kolem mě prodávali s chladnou hlavou s vidinou levnějšího nákupu a maximalizací budoucího zisku)je až zarážející. Jistě, svět se jistě nezboří, ale to neudělal ani při teroristických útocích v US a koukněte na tehdejší propady. Neměl by tak zkušenný matador jako vy říci na začátku krize "zřejmě se problémy z úvěrů odrazí i v mírném propadu ekonomiky a na burzách to způsobí velkou paniku - stáhněte své prostředky do doby, než se vody uklidní?" Jak to vypadá, vaše uklidnění situace s levnější ropou asi očekávat nelze...

Nahlásit

-
0
+

Doporučuji k přečtení následující článek:http://www.rgemonitor.c om/roubini-monitor/253933/revi siting_my_february_paper_the_r isk_of_a_systemic_financial_me ltdown_the_12_steps_to_financi al_disasterand_some_new_policy _recommendations_to_avoid_the_ meltdownProf.Roubini se v něm vrací ke svýcm 12 krokům ke krizi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já jsem mnohem pesimističtější. Čeká nás PROPAD ekonomiky..Celé to ale rozsoudí až čas..Jeden relativně optimistický článek p. Sedláčka je zde:http://ihned.cz/c3-2889404 0-000000_d-loser-friendly-aneb -proc-se-nebat-globalni-krize

Nahlásit

-
0
+

Zrovna edituju článek analytika Tomáše Sedláčka z ČSOB, dovolím si z něj citovat: "Svět čeká jen zpomalení růstu ekonomiky, nikoli propad. USA má zpomalit na růst k jednomu procentu a Evropa na dvě. Ano, veliký večírek kouzelného růstu je za námi, ale naše ekonomiky by měly podle všech předpovědí stále růst, byť pomalejším tempem. Zatím je všem zemím, které jsou sledované eurostatem (tedy včetně např. USA či Japonska) věštěn růst, a to jak na letošní, tak na příští rok. Bude jen dobře, pokud se Amerika vrátí k reálnějšímu tempu růstu a zpomalí ze svého až infarktně-přehřívacího tempa z let minulých."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdůvodnění proč padají burzy tento článek obsahuje (zda správné zdůvodnění - nejsem schopen posoudit, potřebaval bych články, které budou dokumentovat ekonomická data). Ale zajímal by mě názor, zda panika a to co se dnes děje v bankách (nedůvěra, totální zamrznutí toku peněz) nemůže hlubokou krizi nastartovat. Jaký je dopad klesajících cen akcií na obyvatele US ...(propouštění, silně znehodnocení osobních majetků, totální pokles zajíštění na penzi, změny spotřebního chování a zpětný dopad na ekonomiku). Nestartuje tento propad na burzách propad do reálné ekonomiky ? Budu rád za Vaše odpovědi pane Kohoute. Děkuji

Nahlásit

-
0
+

Mám už delší dobu podobný názor jako pan Kohout. Vyjádřil bych to slovy "stahujeme kalhoty a voda je ještě daleko". Víme jaký dopad měla krize z 30.let, ale nemyslím si, že budeme stát ve frontách na polévku pro chudé. Efekt bych přirovnal k povodním v ČR. V r.1997 smetla na Moravě voda, co šlo. Po povodních se hodně mluvilo kdo, kde a co pokazil zásahy do přírody (u Troubek odstranění ochranné hráze, jinde ničení lužních lesů, atd.). Nyní když začne víc pršet, tak se lidi třebou doma, co zase přijde. Ale proti vodě se postavilo aspoň něco. Podobně to vidím i ve světě financí. Dlouho nebyla voda, a když přijde, tak nastane hrůza jaké ty povodně budou letos, a pak nám stejně po čase otrne. Příroda a její zákony jsou stále stejné, podobně je to s lidmi. Pořád dělají tytéž chyby. Když je dobře, nepřemýšlíme nad tím, co by bylo kdyby? Pak se ucho utrhne a spotřeba plenek roste. Stejným nebo větším tempem jako předtím rostly trhy. Musím říct, že do značné míry začínám nenávidět média, za jejich způsob objektivity alá Blesk a podobný šunt (bohužel se tam řadí už i ta dříve serioznější periodika). Nemají velký podíl zodpovědnosti na růstu bublin a jejich následném praskání s velkou "řachou"?

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohout mam otázku přímo na vás. Čtu vaše články jak zde tak na vašem blogu. Z vašich článků mám pocit, že žádná krize neni, že se nic neděje. Jak ale vysvětlíte, že indexy ztrácej už skoro 40% tento rok, a jen za poslední měsíc je to skoro 20%. Podle mě se něco děje a krize je a ještě nějakou dobu bude. Nebo snad předpokládáte, že do roka budeme na maximech? Tomu snad nevěří nikdo.

Nahlásit

-
0
+