Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak si povede ČR?

10. 12. 2008
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mne tam naštval hlavně ten Paroubek a Rath. Nesnažím se o bububu, ale o reálný pohled. Zaznamenal jsem jen, co padlo na jednom semináři a rozšířil to o některá fakta.S panem Kohoutem se v lecčems shodneme, v něčem ale pochopitelně ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za reakci, s odstupem času to tak "bububu" opravdu není :-), ale jsem zvyklý na články pana Kohouta. Nyní jsem otevřel stránky serveru Patria a tam je to ještě černější nebo mám říct červenější ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za upřesnění. Dalo se to chápat více způsoby. Nevím, zda článek skutečně vyznívá v duchu bububu, všechno je špatně, jak jste uvedl. Znovu jsem si ho přečetl s odstupem a nejsem o tom přesvědčen. Ale to je věc názoru.Podobné bububu nemám rád, pořád mám ale pocit, že si řada lidí možné potíže či budoucí zhoršení vlastní situace až trestuhodně nepřipouští.Také doufám v řekněme "očistnou" roli případné recese. Její dopad bych nicméně nebagatelizoval. I když jsem v úvahách o jejím průběhu o něco optimističtější než někteří diskutující na tomto serveru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K tématu tzv. "černých" scénářů nutno zmínit, že vedle anotovaných "černých" scénářů se přečasto vyskytují i tzv. "růžové" scénáře.Domnívám se, že silně převažuje udržování "lidu prostého v blahé nevědomosti" ve stylu - hlavně žádnou paniku.Odborné komentáře ekonomických analytiků a politiků (jmenovat netřeba) se pohybují v řádu několika měsíčního zpoždění za datem, kdy je možno s velkou pravděpodobností odhadnout realitu (+ cca 14 denní zpoždění českých komentářů za blogy a komentáři v USA).Osobně v černých scénářích spatřuji apel na zkušenosti z obdobných situací (těch se nám nedostává) a apel na opatrnost (ta se všeobecně podceňuje).Cena za ignoranci obého bude krutá a to se považuji spíše za realistu.

Nahlásit

-
0
+

neboli bu bu bu, všechno je špatně. Osobně bych tu "krizi" chápal jako "přežijí Ti nejsilnější", trh se vyčistí od neumělů a bude tu trochu "soutěžní" klima. Lidé se budou muset učit a trochu snažit, v době konjunktury radí každý protože to jede samo ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já to taky slyším prvně:) Ale tipujete správně. Slovník na Seznamu to překládá jako "flagelant" ;nebo "asketa", takže to jde přenést i na tu rozpočtovou politiku:)Původ slova: http://en.wikipedia.org/wiki/Hairshirt :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mohu se zeptat, co je mineno tim "hair-shirt policy"? Tipuji ze obrazne neco ve smyslu restriktivni politika. Ale slysim to prvne. Diky. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, článek jsem odkázal původně já a smýšlím o něm podobně. Nicméně, nejsem ekonom, takže můj názor je stejně amatérský jako autora zmíněného textu. Zajímavá je i moderovaná diskuze pod článkem, kde už si lidé sdělují názory na to, jaké zbraně je nejlepší si pořídit proti hladovějící lůze, která přijde rabovat jejich domovy :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a když jsme u černých scénářů, podívejme se na Řecko... velmi zajímavý článek je zde: http://blogs.telegraph.co.uk/ambrose_evans-pritchard/blog/2008/12/10/greek_fighting_the_eurozones_weakest_link_starts_to_crackcitace: "While the violence was triggered by the death of a 15-year old boy, the underlying motives of the protest obviously run deeper. The hard left can mobilize demos because the youth unemployment is endemic and because the goverment is being forced by economic constraints to adopt a hair-shirt policy at a very bad moment." .... "The picture is going to get very ugly as Europe slides deeper into recession next year. The IMF expects Spain''s unemployment to reach 15pc. Immigrants are already being paid to leave the country. There will be riots in Spain too"

Nahlásit

-
0
+

??? Co je míněno á la vystoupení Paroubek, Rath?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám pocit, že pan Mašek byl na přednášce pana Švejnara a spol a tak se rozhodl napsat článek alá vystoupení Paroubek, Rath ...Stačí zaběhnout do sámošky nebo sednout do auta, nic se neděje, prostě po letech konjunktury přichází ochlazení, které je pro ekonomiku a její zdravý růst přínosem. Při 80% orientaci průmyslu na zahraničí si konečně ekonomika přirozenou cestou vytvoří vlastní základy na kterých třeba oproti Litvě vůbec nestojíme. Přímé zahraniční investice tu za posledních pár let zlikvidovali SME, je čas na pořádné základy. !!!

Nahlásit

-
0
+

Já se domnívám, že pravděpodobnost katastrofického scénáře stoupá. Proto je na místě o nich mluvit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Konečně mám trochu času, tak jsem si přečetl článek odkazovaný v komentářích. Pro ty co ekonomice nerozumí, tak budou vynášet autora do nebes, podobně jak tomu bylo v minulosti, kdy kněží vysvětlovali bibli lidem, co neuměli číst. Článek je soubor nesmyslů bez reálných argumentů, čísel a obsahuje holé konstatování založené na autorově naivním vidění světa. Krize je samozřejmě patrná a nějaký čas patrná. Ale katastrofické scénáře nejsou opravdu na místě..

Nahlásit

-
0
+

No tu větu jsem pochopil jako globální kritiku "firemních nájezdníků". Reagoval jsem na případ, kdy si někdo firmu legitimně koupí, ne na tunelování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Také jsem si ten článek přečetl a musím přiznat, že s autorem souhlasím.Tohle nedopadne dobře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je tam toho smícháno opravdu hodně, s tím souhlasím. Škoda, že nevíme, kdo je autorem. I když je otázka, zda by pak byl ve svém článku tak otevřený.Ještě ke společenské krizi. Tu bych nevyloučil v případě černého scénáře. Stále doufám, že to nebude tak zlé. Kéž bych se nemýlil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Tuma, asi si tu dobu nepamatujete, ale šlo o to, koupit za levno nebo přes pohledavky (i fiktivni) nějakou továrnu, vydojit ji z hotovosti, poté nechat krachnout a prodat co zbylo do zeleza popripade jinam...Jestli byla tovarna konkurenceschopna nebo ne, v tom nehralo roli. Slo o vydelani jednorazoveho velkeho baliku penez.... Tak to v 90 letech za tunel papa Klause fungovalo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor píše, že to vzal letem světem ve vulgární zkratce, což je fakt pravda:)Osobně mi ten článek přijde jako takový mišmaš věcí, které se autorovi nelíbí na stavu světa. Vysvětlení příčiny krize tam moc nevidím (co z těch zmiňovaných věcí je příčina a co příznak?).Když pominu některá jiná tvrzení stojící na vodě, zaujalo mě toto: "Bylo dobrým zvykem přivést ke krachu továrnu, rozprodat... a vydělat nemravné peníze. No pokud skutečně šlo likvidací továrny vydělal víc než jejím provozem, tak proč by ji majitel měl provozovat? Zjevně ti lidé a stroje vyráběli něco, po čem nebyla dost velká poptávka. Viz krachující americké automobilky.Ano, v krizi bude takových krachů víc, patrně i u nás. Firmy se řídily "levnými penězi," a když se bublina přestala nafukovat, tak zjistily, že udělaly špatné investice. Teď se prostě budou muset přizpůsobit.Podle mého názoru je naprosto absurdní volat po snižování úroků, aby se "podpořila ekonomika," protože úvěrová expanze je právě to, co krizi v první řadě způsobilo. (Ne "nenažraní" ;Američané - ani ti chudáci, co si brali "subprime" hypotéky).Se závěrem, že je třeba stát nohama na zemi fakt nelze polemizovat:) No a že s krizí ekonomickou přijde taky krize společenská, to je taky na zamyšlení. Osobně mám při každém zapnutí televize pocit, že máme hlavně akutní intelektuální krizi...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,necítím se být odborníkem na krize a jen doufám, že je jím šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Jako autor textu, na který reagujete, se nicméně vyjádřím k uvedenému článku, který je samozřejmě na delší diskusi. Podle mého názoru plus minus vystihuje příčiny současných problémů.Jaké budou skutečné dopady krize (používám termín z článku) na světovou i českou ekonomiku, Vám pochopitelně nikdo neřekne. Snad již nicméně začíná být jasné, že se to týká také ČR a jejích občanů víc než se dosud připouštělo. Což již ostatně připouštějí přinejmenším někteří ekonomové.Přesto si osobně s jednou z postav z Haškova Švejka říkám: Jen ne žádnou paniku!Osobně se mi zdá nastíněný scénář příliš černý (nejen kvůli krachu až poloviny aerolinek). I když dopady této krize i v psychologické či společenské rovině mohou být velmi silné. Doufám, že se nemýlím.Plně souhlasím s apelem na starý dobrý zdravý rozum a tradiční hodnoty. Což vždy mj. znamenalo mít v zásobě nějaké snadno dostupné peníze tzv. pro strýčka Příhodu. Zpravidla v doporučované hodnotě pěti- či jiného násobku platu.V předvánočním období pak jen doufám, že si hlavně ti, kdo mají hlouběji do kapsy uvědomí, že méně (dárků) může v nejasné budoucnosti znamenat více.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den. Narazil jsem na laický článek komentující krizi, její příčiny i následky:http://www.dfens-cz.c om/view.php?cisloclanku=200812 0901Můžetenějak komentovat, z odborného hlediska, jak se tento lidový pohled na současné problémy blíží realitě a nakolik jde o nesmysly? Myslím, že uvedený text je zajímavým obrazem představ veřejnosti a zajímalo by mě proto, nakolik jsou tyto představy správné.

Nahlásit

-
0
+