Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nejasný vliv balíčků

29. 12. 2008
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Myslím, že zdaleka nejlepší analýzu Velké deprese poskytuje Rothbard v America''s Great Depression (http://mises.org/rothbard/agd .pdf).Jaký je váš názor na ní, pane Kohoute?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý článek, konečně reálný pohled na věc mezi tím vším šílením centrálních bank. V zásadě to vystihuje přesvědčení jednoho chlapíka jméneme Peter Schiff, který poměrně často vystupuje v amerických finančních pořadech a všichni na něj koukají jako na blázna. Doporučuji shlédnout jeho videa na youtube, zajímavé je třeba jeho radiové show http://www.youtube.com/watch?v=X6EnflaQpy8

Nahlásit

-
0
+

Jiste, ze Galbraith je prekonany - napsal to pred vice nez padesati lety.Tato knizka se ale venuje spise shromazditelnym a overitelnym faktum (vsechny cisla a citace ma pekne se zdrojem) nez analyze (na to ma jen jednu kapitolu na konci, ktera je asi nejmene zajimava ze vsech).Taky se opravdu zabyva hlavne rokem 1929, a burzovnim padem. Pozdejsi leta zminuje hlavne jako zdroj citaci predstavitelu bank a burzy z senatnich vyslechu.Otazky pana Zdrazila ale nebyli moc ekonomicke, a Galbraithovy komentare o tom, jak nikdo nechce propichnout bublinu a nest za to zodpovednost; o chovani politiku i ucastniku trhu v casech boomu, a dalsi, jsou dle me porad platne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Galbraith je překonaný. Mnohem lepší analýzu Velké deprese poskytuje Milton Friedman v populární knize Svoboda volby. Vyšlo i česky, ovšem již v roce 1992 a náklad je samozřejmě již dávno rozebrán.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak kde. V Japonsku je CB v podstate politicky utvar - ECB na druhou stranu je velice politicky nezavisla (coz privadi pana Sarkozyho k silenstvi).Minuly tyden vysoce postaveny clen Bank of England v verejne priznal, ze "krizi nerozumeli". Co se delo, vedeli, ale jelikoz vetsina krizi v podobne situaci v minulosti se projevovala inflaci cen, a ta zde nebyla (resp. byla - inflace cen aktiv, ale na to se nedivali).V podstate bych aplikoval to co jsem rikal drive - bojujeme predchozi valky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za odpovědi, tušil jsem.Nicméně dovolil bych si ještě jednu doplňkovou otázku.Jak si mám interpretovat roli (dle mého názoru nezvládnutou)centrálních bankéřů. Patří mezi ty, kteří nevidí nebo ty, kteří jsou pod vlivem politiků, plní jejich vůli a ztratili svou nezávislost ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tuto knihu jsem shodo okolností dočetl včera. Je tam dost zajímavých věcí, souhlasím. Je v ní například krásně vidět podceňování situace, dokumentováno prohlášeními s uvedením jejich dat..Také je tam vyvracen mýtus o masovém rozšíření obchodování s akciemi mezi masami v té době...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zrovna jsem docetl velice zajimavou knihu "The Great Crash 1929" od J.K. Galbraitha. Bohuzel jsem ji zacal cist az po napsani clanku - jinak bych ho jeste o neco rozsiril . Mimo jine, ac napsana v roce 55, odpovida na vsechny Vase otazky, krome posledni.1. Moudre ekonomicke hlavy v 30. letech nevideli kam jdou. Proc by to meli videt ted (poznamka - nekteri to vidi, ale ozyvat se proti oficialnimu moudru neni lehke).2. Jiste. Volby :). Maloktery politik (dnes, stejne jako v minulosti) je ochoten riskovat dnesek kvuli zitrku. Bohuzel tohle plati vsude na svete.3. Generalove se uz alespon trochu poucili a nechteji bojovat tu predeslou valku az do konce soucasne. Bohuzel, u ekonomu to jeste neplati. Deprese 30. let byla zpusobena take panickym strachem z inflace (Weimar apod.), z nevyrovnaneho rozpoctu apod.. Dnes mame panicky strach z deflace, z toho co vyrovnany rozpocet zpusobi atd. (30. leta). Mozna, doufam, bude pouceni ze soucasne krize to, ze kazda krize je jina a co fungovalo na predeslou obrovskou neni nutne co bude fungovat dnes.4. Jak pisi v clanku, kdyby ten co chce brzdit, brzdil pred zatackou a stanici, a ten co chce zrychlovat zrychloval na rovince, vse by bylo v poradku. Bohuzel jeden chce brzdit porad, a ten druhy porad zrychlovat.

Nahlásit

-
0
+

Snad ještě alegorická poznámka k podstatě ordinované léčby. Máme zde dva pacienty - jeden se zlomenou nohou, druhý se zápalem plic.Obě léčby - antibiotika i sádra jsou správné léčebné metody, jen pacienti v aplikaci léčby byli zaměněni, zdá se.Problémy, bohužel, budou mít asi oba.

Nahlásit

-
0
+

Zcela přesný popis situace.Problémy, které byly vytvořeny nezdravou, tedy produkcí nepodloženou spotřebou, se řeší nezodpovědnou stimulací k další zvýšené spotřebě na dluh aniž by, byť jen teoreticky, bylo dosaženo žádoucího efektu.Bohužel, do těchto závodů jsou (či budou) staženy, např. v Evropě, i ty státy, které by jinak volily strategii ekonomické disciplíny.Mám zde však otázky:1. Moudré ekonomické hlavy tuto elementární logiku věci nevidí ? Nevěřím tomu.2. Je to všeobecný politický zájem, který popírá objektivní ekonomické zákony. Asi ano ?3. Jsme pouze na začátku požáru, který se Bernanke a spol. (včetně Evropy) rozhodli hasit benzínem, za aplausu nevědomých ?4. Jak to asi dopadne, když už v tom vlaku jedeme a někteří strojvůdci chtějí brzdit a jiní spíše šlápnout na plyn ?

Nahlásit

-
0
+