Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mrakodrapy jsou pomníky bublin

15. 11. 2008
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Děsivý nesmysl, který navíc nesedí.
Stavba mrakodrapu je dlouhodobý proces, a tak se vždy nějaká větší či menší krize najde, která se zrovna hodí do krámu. Jakou krizi nebo bublinu autor napasuje na Park Row Building, nejvyšší mrakodrap světa z roku 1899? Jakou krizi nalepí na Manhattan Life Insurance Building z roku 1894? A co New York World Building z roku 1890, jistě se taky určitě něco najde, že? Ovšem rok 1875 bude oříšek, tam autor musí příjít s jednou krizí v únoru a dalším průserem hned v dubnu, jinak mu to na dva nové držitele rekorud z toho roku nevyjde! A nebo si to může zjednodušit a prásknout je do jednoho pytle, jak to udělal rovnou s třemi mrakodrapy mezi lety 1929 - 1930 nebo s dvěma mezi lety 1972 - 1974. Hlavně ať ta teorie sedí, za každou cenu!

Nahlásit

-
0
+

Pěkný postřeh. Něco na tom bude. Když dovolíte, jednu osobní zkušenost.Začátkem roku 2007 jsem dostal velmi pěknou pracovní nabídku od jedné developerské firmy. Prý hodlají velmi expandovat do Ruska a do Číny. Samý růst, růst a ještě jednou růst. Prostě jenom pozitiva a sociální jistoty. Skoro až příliš pěkné, než aby to byla pravda, říkal jsem si. Což když úvěrový boom jednou skončí?Nakonec jsem oželel kancelář ve 25. patře s velmi luxusním výhledem na Prahu a šel jsem do Partners. A nelituji toho! Být dnes v té developerské firmě, je mi teď pěkně horko. Úvěrový boom v developmentu skončil dříve, než jsem tehdy čekal.

Nahlásit

-
0
+

Mrakodrapový index již před několika lety publikoval v ČR Miroslav Zámečník a poměrně dobře sedí, přesně jak píše autor autor tohoto příspěvku.Také tento index rád používám, především jako prezentaci faktu, že neexistuje ideální investice, která přináší výnos vždy a za všech okolností. Každý druh aktiv má své dobré a pak špatné období.A jak předejít omylům typu mrakodrapový index, očarování růstem, nízkými sazbami? Stačí do výpočtů zadat úrokovou sazbu o 3 či 4 procenta vyšší než která jsou v plánu. To je obvyklý rozdíl mezi nízkými a vysokými sazbami v dobách eokonomického růstu a recese. Pokud výpočty ukáží, že i poté je projekt profitabilní, tak projekt bude úspěšný. Možná. :-)

Nahlásit

-
0
+

Tím Freudem myslíš mrakodrapy, jako falické symboly traumatizované mužské dominance nad světem? :) Každopádně, pěkný text!

Nahlásit

-
0
+