Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Radim Smetka

Radim Smetka
Kontaktujte autora

Studuje obor národní hospodářství a veřejná správa na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od roku 2009 tři roky vedl ekonomický časopis Laissez Faire. Ve stejné době se připojil ke vzniku Strany svobodných občanů, stal se poradcem jejího předsedy a následně i místopředsedou strany. Sedmým rokem navrhuje software ve firmě zabývající se daňovou refundací ze zahraničí. Má rád ekonomii, rockovou hudbu, pivo a lyžování.

Miluj Evropu. Za sto mega ročně
 5 891

Miluj Evropu. Za sto mega ročně

Členství v Evropské unii je pro nás nákladné. Odmítám argument, že díky dotacím jsme ve vztahu k Unii čistými příjemci, o nevýhodnosti tedy nemůže být řeč. A když odmítám argumentaci „čistého příjemce“, skutečně tím nemyslím, že by k nám mělo proudit víc peněz. Naopak, dostáváme jich moc. Jakékoli nenulové číslo je moc. Dotace jsou zlo

21. 7. 2016
Sundejte tu korunu! Máme, co centrální bankéři chtěli
 5 515

Sundejte tu korunu! Máme, co centrální bankéři chtěli

To už se musí něco dít, aby se informace o kurzu koruny probojovaly z ekonomických rubrik. Ani lidé, kteří články o ekonomice obvykle přeskakují, jim ale už týden nemůžou utéci. Pokles koruny vůči dolaru je ale nebývalý. Wall Street Journal ji ve článku s fotografií guvernéra České národní banky označil za měnu, která si v roce 2015 zatím vede nejhůř ze všech měn světa.

19. 1. 2015
V Evropské unii přibývá protekcionismu. Navzdory úředně nařízené rovnosti
 6 068

V Evropské unii přibývá protekcionismu. Navzdory úředně nařízené rovnosti

V dějinách můžeme sledovat střídání období otevírání se mezinárodnímu obchodu a časů, kdy vládne protekcionismus. Od okamžiku, kdy doprava umožnila intenzivní mezinárodní obchod a ekonomickou globalizaci, lze pozorovat cyklus: otevírání se světu – růst prosperity – růst regulací – stagnace růstu prosperity – protekcionismus – propad prosperity – mezinárodní konflikt.

8. 1. 2015