Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Antonín Thurnwald

Antonín Thurnwald
Kontaktujte autora
V mládí se zabýval sci-fi a fantasy (je autorem několika knih s touto tématikou) a historickým šermem. Živil se jako metrolog a programátor, ve 33 letech se rozhodl pro změnu a vystudoval práva, pročež dnes za trest pracuje jako právník. V důsledku toho jeho tvůrčí duch upadá, ale tu a tam ještě něco čitelného vyplodí. Sbírá historické knihy a lékařské diagnózy a nerad chodí do kopce. Vlastně… vůbec nerad chodí.
Machruje, ale pak lže. A ještě se hloupě vymlouvá, ukázal pokus s ChatGPT
 29 051

Machruje, ale pak lže. A ještě se hloupě vymlouvá, ukázal pokus s ChatGPT

V posledních měsících zaplavují mediální prostor neustále nové zprávy o mimořádných úspěších jazykového modelu umělé inteligence (AI) ChatGPT. O tom, jak student obhájil práci, kterou ChatGPT napsal a tak dále. Je mu předpovídána velká budoucnost. Dnes si ale na jednom pokusu ukážeme, jak bezostyšně lže. A pak se ještě vymlouvá…

3. 5. 2023
V tyhle peníze věřiti budeš. Habsburkové a kreditní měny
 6 993

V tyhle peníze věřiti budeš. Habsburkové a kreditní měny

Credo znamená latinsky věřím. Kreditní měny jsou ty, které nejsou kryté ničím jiným než důvěrou (byť někdy vynucenou) svých uživatelů. Možná byste mysleli, že jejich vynález bude záležitostí poměrně nedávné doby. Jenže kdepak! Podívejme se do historie rodu, se kterým byly naše země dlouhá staletí spjaté – Habsburků.

12. 5. 2015
Šlikovský tolar: Peníze jako komodita
 8 167

Šlikovský tolar: Peníze jako komodita

Pád zlatého standardu a fakt, že peníze přestaly být měřítkem hodnoty a staly se pouhou komoditou, s níž se obchoduje jako s každou jinou, jsou oblíbená témata ekonomických komentářů. Ty nezřídka končí slovy, že tento nový vývoj je špatný a potenciálně nebezpečný. Jestli nebezpečný, o tom můžeme i polemizovat. Je ale zcela jisté, že ve skutečnosti nejde o novinku.

19. 11. 2014