Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček
Kontaktujte autora

Je hlavní makroekonomický stratég ČSOB. Působil jako poradce prezidenta Václava Havla a v letech 2004–2005 jako poradce ministra financí. Přednáší filozofii a ekonomii, dějiny ekonomických teorií a aktuality na Fakultě sociálních věd na Univerzitě Karlově a hostuje na dalších univerzitách. Je stipendistou Yale University. Rád jezdí na kole a lyžuje.

NERV II: Impérium vrací úder

NERV II: Impérium vrací úder

Druhý díl, pokračování jakéhokoli filmu, je vždy oříšek. Několika se přesto povedlo uspět (z těch populárních jmenujme alespoň Hvězdné války, Vetřelce, Matrix, Pána prstenů). Otázkou je: povede se to i v případě NERVu II?

5. 8. 2010
Mysli jako ekonom!

Mysli jako ekonom!

Je to velký paradox: ze všech společenských věd je to právě ekonomie, která nejvíce věří (a doufá a obhajuje) ve svobodu člověka. Přitom je to právě ekonomie, kde se jejím studentům nedovoluje svoboda volby ekonomické školy. A navíc: ekonomie nejvíce pracuje s předpokladem metodologického individualismu, ostatní obory mají metodologii mnohem kolektivističtější - přitom právě při výuce ekonomie, zdá se mi, chceme, abychom všichni přemýšleli stejně: zde ono známé „myslet jako ekonom“.

30. 7. 2010
Ateismus jako náboženství

Ateismus jako náboženství

Takový kovaný ateista se nesmí kamaráda, kterého překvapen potká na koncertě, zeptat: „Ahoj, no to je tedy věc, jsi tu náhodou?“ Pochopitelně, že je tady náhodou, vše kolem je přece náhodou a – má-li být ateista důsledný – vše také náhodné navždy bude. Celá existence takového pravověrného, ortodoxního ateisty je náhodný shluk molekul a to samé platí i pro jeho kamaráda: nač tedy ta arcizbytečná otázka, jestli je tady náhodou?

24. 7. 2010
Ohromné maličkosti aneb Mystika ekonomie

Ohromné maličkosti aneb Mystika ekonomie

Ekonomie je zvláštní – a krásný – obor. Věříme třeba v neviditelnou ruku trhu, se kterou přišel kovář ekonomie Adam Smith. Kromě toho, že kombinace těchto tří slov je zcela nepravděpodobná (trh a ruka? ruka a neviditelná? jediné, co je často neviditelné a abstraktní, je samotný trh), jedná se zároveň o kombinaci dokonale mystickou.

16. 7. 2010
Víra více-méně moderní?

Víra více-méně moderní?

Generace našich dědečků a babiček si hrála s dřevěnými hračkami - ostatně jako všechny generace dětí před nimi od mezopotámské nepaměti. Dneska na dřevěnou hračku utáhnete málokteré dítě - a je to tak asi i v pořádku, pokročilý věk potřebuje pokročilé hračky.

9. 7. 2010

Další skvělí autoři

Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Michal Chleboun

Michal Chleboun

Redaktor, editor, korektor, publicista, žurnalista... Práci na slovu nabízí na webu své firmy imprimis.... Více

Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor.... Více

Petra Nová

Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické... Více

O zdrojích přírodních a lidských

O zdrojích přírodních a lidských

Tak už je to tady - první červenec, nabízí se letní přemítání. Je totiž zajímavé pozorovat prázdninové chování. Kdo může, utíká z města - místa produktivity, které se oddáváme celý zbytek roku - a vrací se do přírody, cizích zemí, k moři. Ve městě se věci dějí, v přírodě se odpočívá...

2. 7. 2010
Léto dělné a nedělné

Léto dělné a nedělné

Už příští čtvrtek bude touto dobou červenec, tedy začátek prázdnin, a jak by řekli Řekové, prázdnění. Toto prázdnění v řečtině znamená scholé.

26. 6. 2010
O dluzích a dětech ve stodole plné sena

O dluzích a dětech ve stodole plné sena

Kdo jsi bez dluhu, hoď kamenem, mohli bychom parafrázovat Ježíšova slova. V novozákonní řečtině jsou totiž dluh a hřích synonyma. Jak příznačné, notabene právě v řečtině. Každopádně vidíme, že kameny na házení začínají s rozpaky mizet hned z více zemí Evropy.

17. 6. 2010
Krize, děkujeme vám!

Krize, děkujeme vám!

Carl Gustav Jung kdysi napsal, že se bez krizí nezmění nic - a nejméně ze všeho pak lidská přirozenost. O krizové energii jsem zde psal již mnoho. A o tom, že největší slabinou české ekonomiky byla její síla, jakbysmet.

4. 6. 2010
Jsme odsouzeni ke svobodě volit

Jsme odsouzeni ke svobodě volit

Volbám se nelze vyhnout. Představa, že neúčastí u uren vyšlu jakýsi trucsignál, je zcela chimérická a pomýlená. Každý z vás volí. I když hlasovací lístek vhodit nepřijde. Jen svůj hlas svým způsobem věnuje těm, kteří volit jdou.

27. 5. 2010
O přírodním bohatství a HDP Mordoru

O přírodním bohatství a HDP Mordoru

Předně si musíme uvědomit, že je to skutečně na nás, co zde budeme: v extrémním a fantaskním pojetí je to do jisté míry spor mezi industriálním Mordorem nebo elfí Roklinkou. Pomyslný HDP Mordoru jistě rostl mnohonásobně vyšším tempem, než ekvivalent HDP v Roklince. Zejména pak v letech přípravy na válku.

24. 5. 2010
Vykoupení Řecka aneb O hříších moderní doby

Vykoupení Řecka aneb O hříších moderní doby

V řečtině znamená hřích dluh. Tak například Ježíšova modlitba v řeckém originálu by se doslovně měla překládat: Odpouštěj nám naše dluhy, jako i my odpouštíme naším dlužníkům. Vykoupení, tedy klíčové poselství evangelia, je pojmem, který má křesťanství společné s ekonomií. A také s finanční krizí, během níž státy vykupovaly banky a hrály tak roli spasitele, který na sebe bere jejich dluhy - hříchy.

14. 5. 2010
Člověk jako Avatar

Člověk jako Avatar

Čas přeje filmům „hich-tech, low life“. Tedy těm, které těží z často postarmagedonální konfrontace vysoce technicky vyspělé civilizace s nízkým způsobem života. Příkladem budiž Avatar: technicky převyspělé lidstvo zde přírodnímu (a morálně mnohem vyspělejšímu) národu přivodí Armagedon. Téma je to pradávné: lidská šedivě-robotická civilizace kvůli touze po zisku zničí barevný svět národa žijícího v harmonii s přírodou.

7. 5. 2010
Neviditelná ruka trhu a souboj dobra se zlem

Neviditelná ruka trhu a souboj dobra se zlem

„Pokud by se odstranilo zlo od některých částí vesmíru, zaniklo by mnoho z jeho dokonalosti, neboť jeho krása pochází z uspořádaného sjednocení dobrých a zlých, pokud zla pocházejí ze zanikavých dober.“ Tomáš Akvinský.

27. 4. 2010
Tomáš Sedláček: Kdyby eura nebylo...

Tomáš Sedláček: Kdyby eura nebylo...

Euro je testováno snad tím nejhrubším možným způsobem. Pokud tedy kritici společné evropské měny toužili po jejím prubířském kameni, nemohli si přát nic lepšího.

14. 4. 2010
Hrubý dluhový produkt

Hrubý dluhový produkt

A už to zase jedeee! Třikrát hurá: ten šíleně hrubý domácí produkt jemně vzrostl, kvartálně o 0,8 %. Zase bude lépe, mámo, zase bude lépe, táto! Celé je to ale nesmysl. Přátelé ekonomové, řekněte mi, jak by vypadal růst bez deficitního anabolika? Náš slovutný HDP by se zřejmě propadal dvojciferným tempem. Stejně jako ten americký „růst“, ten by ale zřejmě dosahoval propadu až kolem 20 procent HDP. Je to takové HaHaDP.

11. 12. 2009
Hobiti, mágové a my

Hobiti, mágové a my

Nejsme národ ani malý (jsme klasický evropský stát střední velikosti) ani nevýznamný (klíčové světové události posledních dvaceti let se motaly kolem nás). Co by mělo říkat Dánsko, Finsko, Švédsko, Belgie? Který stát se může za posledních dvacet let, tedy za dobu jedné generace, pochlubit tak zajímavou, bohatou a poučnou historií?

27. 11. 2008
Kdo na jejich místo?

Kdo na jejich místo?

Američané kdysi bývali hrdý národ. Považovali se za vzor demokracie, svobodného hospodářství („freedom“ je jedno z nejčastěji užívaných slov amerických politiků) a férového podnikání. Za poslední roky se to hodně změnilo.

2. 11. 2008
Každý chvilku tahá pil(ul)ku

Každý chvilku tahá pil(ul)ku

Státy se během tučných let zadlužovaly podobným tempem, jako se to kdysi dělávalo za období krizí. Takové jednání by se dalo přirovnat k svícení svítilnou do ohně; až však bude svítilny skutečně zapotřebí, zjistíme, že jsme vyplácali baterky. Své fiskální možnosti vyčerpaly v dobrých dobách, a do vod bouřlivých se tak dostávají s velice malým manévrovacím prostorem.

27. 10. 2008
2/2